Industriarbetarnas tidning

15.36 Freudenberg Home and Cleaning Solutions, Norrköping

10 november, 2016

Skrivet av

1949

uppfanns Wettexduken. I dag produceras årligen 6,6 miljoner kvadratmeter duk i Norrköping. Det motsvarar ytan av 940 fotbollsplaner.

Ögonblicket Lasse Sandberg, till höger, och Lasse Malmberg jämför tjockleken på sina fingrar. De använder tre av dem som mellanlägg innan de lägger ut en linjal för att kapa plastmattan i maskinen. Mattan fångar upp Wettexsmeten som sedan valsas och ångbakas på 110 grader.

Ur maskinen kommer sedan originalet till Wettextrasan.

Lasse och Lasse verkar dock ha olika tjocka fingrar, vilket gör att det blir problem att få mattan rak. ”Det roliga med jobbet är att det är så många lattjolajban-lösningar. Egna lösningar som man inte trodde fanns, men som fungerar ändå”, säger Lasse Sandberg.