Industriarbetarnas tidning

Electrolux lovar ”riktat stöd” till trotjänarna

25 november, 2016

Skrivet av

Dörren är inte stängd för Electroluxarbetarna i Mariestad. Förhandlingar med facket pågår. Företaget utlovar ett ”riktat stöd” till de äldre som inte får avgångspension.

Just nu diskuteras olika lösningar för att underlätta för alla de äldre som sägs upp när kylskåpsfabriken läggs ned nästa år. Det är inte känt vad Electrolux erbjuder, men enligt facket är budet inte lika fördelaktigt som avgångspension.

Enligt koncernens policy måste man vara minst 62 år och en månad för att kunna gå hem med en pension som företaget betalar fram till 65-årsdagen. Regeln drabbar en rad trotjänare på fabriken i Mariestad, vilket Dagens Arbete har rapporterat om.

När fabriken i Motala lades ned för några år sedan gjordes undantag från policyn (se särskild artikel). Alla äldre än 59 år fick avgångspension. Men det undantaget har aldrig varit aktuellt för Mariestad.

Platschefen i Mariestad, Magnus Karlsson, hävdar att han bara följer de principer som gäller inom koncernen. Men koncernledningen säger nu att de äldre som förlorar jobbet kan få något annat än en avgångspension. Diskussionerna med facket går bra, enligt företaget.

Via ett mejl till Dagens Arbete från företagets presschef Daniel Frykholm meddelar Electrolux att ”detaljerna om avtalet vill vi ta med facket, och det är ju inte färdigt än. Men lokalt har vi de senaste veckorna haft mycket bra och samstämmiga diskussioner med de fackliga motparterna om hur vi kan ge riktat stöd till den äldre delen av personalen som nu inte omfattas av förtida pensionslösningar”.

Koncernen säger sig ha lagt ner ”ovanligt mycket tid och ansenliga resurser på att skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen i Mariestad.”

Avtalet med Prodma, som flyttar in i en del av lokalerna, och utbyggnaden av koncernens eget lager ger cirka 110 jobb, enligt Electrolux.  De som inte får tillgång till de jobben utlovas stöd av Trygghetsrådet och Avonova. ”Utöver detta gör Electrolux extra insatser tillsammans med facket för de som inte hittar nya anställningar” skriver presschefen Daniel Frykholm.

 

En kommentar till “Electrolux lovar riktat stöd till trotjänarna

  • Det skulle varit befriande om detta också gällde företagets vd och styrelse med övriga chefer, men detta finns inte på kartan. Jag skulle gärna vilja se mer av ” en för alla, alla för en” mentalitet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Electrolux har pensionerat 52-åringar

”I Mariestad gäller det som inte gällde i Fuenmayor, Florens, Nürnberg, Västervik eller Motala. Såvida inte vitvarujätten bjuder på något oväntat veckorna före jul”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys hur vitvarujätten har hanterat sina trotjänare.

Fabrikens trotjänare kammar noll

Fabrikens trotjänare kammar noll

Snart har sista kyl­skåpet tillverkats på Electrolu­x i Mariestad. För dem som jobbat här i över 40 år väntar cv-skrivande och arbetslöshet. Pension – det är för dyrt tycker företaget.

Platschefen: Jag följer bara policyn

Kritiken från de anställda är hård mot Magnus Karlsson, platschef på Electrolux i Mariestad. ”Det råder helt olika förutsättningar”, säger han angående skillnaden mellan Motala och Mariestad.

”Uruselt av Electrolux”

Erik Andersson, IF Metalls förbundsansvarige för Electrolux, är upprörd över vitvarujättens behandling av trotjänarna i Mariestadfabriken, som Dagens Arbete skrivit om. I morgon möter han koncernledningen.

Arbetarna inväntar företagets hållbara lösning

I går kom beskedet att Electrolux stänger kylskåpstillverkningen i Mariestad. Samtidigt lovar företaget att hitta en ”hållbar lösning” för fabriken. Spåren efter nedläggningarna i Västervik och Motala förskräcker.

Här sitter Pappers framtid

Här sitter Pappers framtid

När många äldre går i pension försvinner också flera som är fackligt aktiva. Därför storsatsar Pappers nu på förbundets ungdomar.

Electrolux­facket: Vi vill se konkreta förslag

Electrolux­facket: Vi vill se konkreta förslag

Electrolux lovar ”en fortsatt hållbar verksamhet” vid fabriken i Mariestad när produktionen flyttas till Ungern. Men facket menar att de ännu inte fått se något konkret.

IF Metall stämmer Electrolux för uppsägning

Efter 22 år som kylskåpsbyggare fick mannen sparken från Electrolux i Mariestad. Anledningen var att han inte hade sjukintyg från första sjukdagen, enligt en stämningsansökan från IF Metall. IF Metall vill ogiltigförklara uppsägningen och kräver att mannen får 120 000 kronor som plåster på såren. Därför stämmer facket Electrolux inför Arbetsdomstolen. Mannen hade varit sjuk […]

Electrolux minskar i Mariestad – igen

Electrolux i Mariestad varslar 82 anställda, varav 12 tjänstemän. – Ett väntat beslut, konstaterar Ola Bertilsson, luttrad ordförande i IF Metallklubben. Sjuttio kollektivanställda tvingas sluta enligt det varsel som presenterades under torsdagen. Effektivare produktion, omflyttning inom koncernen och klen efterfrågan är orsaken, enligt verkstadsklubbens ordförande. – Vi ville verkligen ha den här investeringen som också […]

Sämre flexibilitetsavtal räddar jobb

Electrolux i Mariestad tar tillbaka varsel för 52 arbetare. Men 18 tvingas gå och alla måste jobba mer konjunkturanpassat. – Vi har haft flexibilitetsavtal tidigare så det är inget nytt. Men det här avtalet, som jag undertecknade för fem minuter sedan, är klart sämre, säger Ola Bertilsson. IF Metallklubbens ordförande i kylskåpsfabriken gillar inte läget. […]

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.