Industriarbetarnas tidning

”Här känner jag mig hemma”

2 november, 2016

Skrivet av Berättat för: Madeleine Andersson Berättat för: Madeleine Andersson

Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

Det här gör jag Christian Krantz, 30, är BM-operatör på Strömsbruk.

”Jag belägger och laminerar kartong. Truckförarna i lagret får in rullar från Iggesund och Workington och ger dem till oss. Vi klär av rullarna emballaget och gör förberedelser till maskinen. Kartongen går igenom olika behandlingar beroende på vad slutprodukten ska bli. Vi plastbelägger med olika sorters plast, så att kartongen tål väta eller kyla till exempel. Vi laminerar också med aluminiumfolie. Då blir det flera lager.

Kartong, plast, folie och ibland plast igen.

Jag är relativt ny här. Har bara varit på beläggningsmaskinen ett halvår. Det började som ett vikariat på efterbehandlingen för ett och ett halvt år sedan, och nu är jag fast. Jag har jobbat på många industrier tidigare, men här känner jag mig hemma. Det är bra kollegor, rent och fräscht – en bra arbetsmiljö. Det blir personligt på en liten enhet som den här. Man känner alla.”

Berättat för: Madeleine Andersson

Holmen Strömsbruk

Lamineringen och beläggningen av Iggesunds bruks kartong sker sedan 1980-talet i Strömsbruk. Här jobbar 60 personer på golvet. Kartongen blir så småningo­m till exklusiv­a förpackningar för till exempel cigarette­r eller parfymflaskor.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.