Industriarbetarnas tidning

”Här känner jag mig hemma”

2 november, 2016

Skrivet av Berättat för: Madeleine Andersson Berättat för: Madeleine Andersson

Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

Det här gör jag Christian Krantz, 30, är BM-operatör på Strömsbruk.

”Jag belägger och laminerar kartong. Truckförarna i lagret får in rullar från Iggesund och Workington och ger dem till oss. Vi klär av rullarna emballaget och gör förberedelser till maskinen. Kartongen går igenom olika behandlingar beroende på vad slutprodukten ska bli. Vi plastbelägger med olika sorters plast, så att kartongen tål väta eller kyla till exempel. Vi laminerar också med aluminiumfolie. Då blir det flera lager.

Kartong, plast, folie och ibland plast igen.

Jag är relativt ny här. Har bara varit på beläggningsmaskinen ett halvår. Det började som ett vikariat på efterbehandlingen för ett och ett halvt år sedan, och nu är jag fast. Jag har jobbat på många industrier tidigare, men här känner jag mig hemma. Det är bra kollegor, rent och fräscht – en bra arbetsmiljö. Det blir personligt på en liten enhet som den här. Man känner alla.”

Berättat för: Madeleine Andersson

Holmen Strömsbruk

Lamineringen och beläggningen av Iggesunds bruks kartong sker sedan 1980-talet i Strömsbruk. Här jobbar 60 personer på golvet. Kartongen blir så småningo­m till exklusiv­a förpackningar för till exempel cigarette­r eller parfymflaskor.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Snabba ryck

Snabba ryck

Ögonblicket. Klockan är 09.42 på Scandinavian print group i Stockholm. Miguel Gonzalez byter färg i företagets offsetpress. Ett jobb som måste göras inom några minuter från det att lampan lyser och ett högt pip hörs. Tryckpressen är en Speedmaster Heidelberger 102 och har sedan elva år tillbaka varit företagets hjärta, där huvuddelen av trycken sker.  […]

Tung erfarenhet

Tung erfarenhet

Klockan är 14.54 på Wetterlings i Storvik.

Röstar om namnen

Röstar om namnen

Klockan är 11.56 på Dustcontrol.

Välkommen till fåglarnas rike

Välkommen till fåglarnas rike

Under en längre sjukhusvistelse i tonåren blev naturen, fåglarna och fotograferandet det som höll Jonas Classon uppe. I dag är han en av de mest uppmärksammade fågelfotograferna i Europa.

Skadearbete

Skadearbete

Klockan är 11.05 på Rottneros bruk i Sunne.

Kattfolket

Kattfolket

I bildserien Katt People utforskar fotograf Julia Lindemalm den speciella relationen mellan människa och katt.

Lite spill? Ingen fara

Lite spill? Ingen fara

Klockan är 11.56 på Billerud Korsnäs i Frövi. Ett tunt lager svartslam blir extra synligt i nysnön.

I migranternas spår

I migranternas spår

I läckande gummibåtar lyckades mer än en miljon människor ta sig över Medelhavet till Europa under flyktingkrisen 2015. Fem år senare anlände färre än 100 000 personer, och EU-ledare utropade triumferande krisen över. Men vad döljer sig bakom de låga siffrorna?

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.