Industriarbetarnas tidning

I poetiska bilmekars sällskap

25 november, 2016

Framåt 12 blir det helt tyst på Bilia i Kista. Det är dags för Dagens dikt på P1. En helig stund för bilmekarna som blivit en succé på Facebook.

Sveriges äldsta radioprogram

Dagens dikt är precis som namnet säger en dikt som läses varje dag efter Tolvslaget i Sveriges Radios program 1. Det första avsnittet sändes den 1 februari 1937, då Gabriel Alw läste Esaias Tegnérs dikt ”Det eviga” från 1808.

Klockan närmar sig 12. Serviceteknikern Frans Ibrahim på Bilias verkstad i Kista har hämtat bromsvätskemaskinen, ställer den bredvid bilen och drar av sig handskarna. Det börjar bli brådis, muttermaskinerna har redan tystnat. Ibrahim skyndar iväg och sällar sig till raden med kolleger – precis innan klockorna börja ringa på radio. En kollega skruvar upp volymen. Det är dags för Dagens dikt på radiokanalen P1.

Ur radion strömmar poetens röst.

Det är knäpptyst. Männen står raka i ryggen, de lutar inte mot någon vägg och halvsitter inte i en stol. Mångas blickar är riktade mot fjärran. Lugnet och rofylldheten sätter pli på verkstadsnojset.

När dikten är uppläst applåderar männen, och återgår till jobbet.

– Det känns tryggt. Det är vår grej och vi får varva ner en kort stund varje dag. Efteråt startar vi om och vrider upp tempot, säger Ibrahim.

Dikten spelar en biroll för mekarna, trots att de lyssnar på den. Ibrahim har ingen favoritpoet själv och inte heller hans kollegor så vitt han vet. Ibland diskuterar de dikten, i synnerhet om det nämnts någon rolig grej.

– Det är mer samlingen och stämningen vi är ute efter.

Kring hälften av de 12 medarbetarna deltar i traditionen. En del av dem som inte deltar tycker att det är löjligt, medan en del roas av den.

– Även några av de kunder vi känner jättebra har varit med på ritualen. De tycker det är trevligt och det känns bra att också de uppskattar den, säger Frans Ibrahim.

Traditionen kom till verkstaden med två nya medarbetare för cirka 10 år sedan. De hade lyssnat på Dagens dikt på sitt förra jobb och fortsatte med det här, och fick några andra att hänga på.

– Nu har vi vidareutvecklat den så att det ska vara knäpptyst och att man ska stå rak i ryggen.

Efter att Ibrahim publicerat en kort filmsnutt från ritualen på Facebook tog det bara ett par dagar innan klippet blev en viral succé.

– Vi följde med hur visningarna ökade från 100 till 1 000, 2 000, 10 000. Nu är vi uppe i flera tiotusen, säger Ibrahim.

– Det kom som en överraskning. Jag filmade oss som en rolig kompisgrej, säger han.

Nu har de gett intervjuer till tidningar och radio, och också släktingar och vänner har hört av sig och frågat om traditionen.

– Det här var ju inget man talat om tidigare utanför jobbet.

Och har det som inte får ske skett?

– Någon gång har det hänt att vi glömt det. Då blir vi smågriniga och skyller på varandra, säger Ibrahim.

Tipsa!

Har ni någon tradition på er arbetsplats som du vill dela med dig av? Filma en snutt eller ta en bild och skicka in till oss!

Tipsa oss om vad ni gör tillsammans på jobbet!

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.