Industriarbetarnas tidning

I poetiska bilmekars sällskap

25 november, 2016

Framåt 12 blir det helt tyst på Bilia i Kista. Det är dags för Dagens dikt på P1. En helig stund för bilmekarna som blivit en succé på Facebook.

Sveriges äldsta radioprogram

Dagens dikt är precis som namnet säger en dikt som läses varje dag efter Tolvslaget i Sveriges Radios program 1. Det första avsnittet sändes den 1 februari 1937, då Gabriel Alw läste Esaias Tegnérs dikt ”Det eviga” från 1808.

Klockan närmar sig 12. Serviceteknikern Frans Ibrahim på Bilias verkstad i Kista har hämtat bromsvätskemaskinen, ställer den bredvid bilen och drar av sig handskarna. Det börjar bli brådis, muttermaskinerna har redan tystnat. Ibrahim skyndar iväg och sällar sig till raden med kolleger – precis innan klockorna börja ringa på radio. En kollega skruvar upp volymen. Det är dags för Dagens dikt på radiokanalen P1.

Ur radion strömmar poetens röst.

Det är knäpptyst. Männen står raka i ryggen, de lutar inte mot någon vägg och halvsitter inte i en stol. Mångas blickar är riktade mot fjärran. Lugnet och rofylldheten sätter pli på verkstadsnojset.

När dikten är uppläst applåderar männen, och återgår till jobbet.

– Det känns tryggt. Det är vår grej och vi får varva ner en kort stund varje dag. Efteråt startar vi om och vrider upp tempot, säger Ibrahim.

Dikten spelar en biroll för mekarna, trots att de lyssnar på den. Ibrahim har ingen favoritpoet själv och inte heller hans kollegor så vitt han vet. Ibland diskuterar de dikten, i synnerhet om det nämnts någon rolig grej.

– Det är mer samlingen och stämningen vi är ute efter.

Kring hälften av de 12 medarbetarna deltar i traditionen. En del av dem som inte deltar tycker att det är löjligt, medan en del roas av den.

– Även några av de kunder vi känner jättebra har varit med på ritualen. De tycker det är trevligt och det känns bra att också de uppskattar den, säger Frans Ibrahim.

Traditionen kom till verkstaden med två nya medarbetare för cirka 10 år sedan. De hade lyssnat på Dagens dikt på sitt förra jobb och fortsatte med det här, och fick några andra att hänga på.

– Nu har vi vidareutvecklat den så att det ska vara knäpptyst och att man ska stå rak i ryggen.

Efter att Ibrahim publicerat en kort filmsnutt från ritualen på Facebook tog det bara ett par dagar innan klippet blev en viral succé.

– Vi följde med hur visningarna ökade från 100 till 1 000, 2 000, 10 000. Nu är vi uppe i flera tiotusen, säger Ibrahim.

– Det kom som en överraskning. Jag filmade oss som en rolig kompisgrej, säger han.

Nu har de gett intervjuer till tidningar och radio, och också släktingar och vänner har hört av sig och frågat om traditionen.

– Det här var ju inget man talat om tidigare utanför jobbet.

Och har det som inte får ske skett?

– Någon gång har det hänt att vi glömt det. Då blir vi smågriniga och skyller på varandra, säger Ibrahim.

Tipsa!

Har ni någon tradition på er arbetsplats som du vill dela med dig av? Filma en snutt eller ta en bild och skicka in till oss!

Tipsa oss om vad ni gör tillsammans på jobbet!

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.