Industriarbetarnas tidning

Makten över arbetstiden allt viktigare

18 november, 2016

Skrivet av

Makten över arbetstiden blir allt viktigare för medlemmarna i IF Metall, enligt en ny landsomfattande enkät.

Enkäten, som genomförs årligen, har gjorts under höstens IF Metall-träffar, totalt har 1111 personer svarat. Deltagarna, som till största delen var förtroendevalda, fick bland annat i uppgift att rangordna de viktigaste avtalsfrågorna. Kortare arbetstid, bättre pensionsvillkor, höjda minimilöner och kompetensutveckling toppade listan. Så brukar det se ut.

Men det finns några frågor som blivit mer angelägna än tidigare. Dit hör arbetstidens förläggning, alltså vem som ska bestämma när vi ska jobba. Det har också varit en av de hetaste frågorna i de senaste avtalsrörelserna.

Hur man utvecklar hållbara arbetsplatser har också blivit viktigare för IF Metallarna. Det vill säga hur man kan få en arbetsorganisation med utvecklande jobb och bra lönesystem.  Även en förstärkning av arbetsmiljöarbetet rankas högre jämfört med tidigare enkäter.

– Det finns en tydlig skillnad mellan hur yngre och äldre svarar, säger Marie Nilsson, IF Metalls vice förbundsordförande. De äldre prioriterar pensionslösningar medan de yngre vill ha mer av kompetensutveckling.

Även kvinnor och män svarar olika. Ökad jämställdhet är mer intressant för kvinnorna än för männen.

Svaren visar också hur kvinnor och män kan ha olika upplevelser av hur det är på samma arbetsplats. Till exempel när det gäller att kunna påverka arbetsinnehållet i sina jobb eller möjligheten att få kompetensutveckling.

– Att svaren är så olika kan nog bero på att det ofta finns dolda och informella maktstrukturer på arbetsplatserna, säger Marie Nilsson.

En kommentar till “Makten över arbetstiden allt viktigare

  • Vart tog försäkringarna vägen? Arbetsskadeförsäkringen borde finnas mycket högre upp då den knappast lever upp till statusen för en arbetsskadeförsäkring. Man skriver på ”in blanco” och när man sedan behöver den (arbetsskadeförsäkringen) vid skador så gäller inte avtalet eller villkoren i försäkringen. Den är så utarmad så att du inte ens får en advokat eller jurist som är kunnig i denna typen av händelser. Dessutom kan man inte gå vidare om inte den lokala fackföreningen medger att man går vidare till distriktet och där avgör ombudsmannen/kvinnan om man skall ta ärendet till LO-TCO rättsskydd för stöd i detta med arbetsskadorna.
    Därför anser jag att man borde få upp alla vår gemensamma inbetalade försäkring i socialförsäkringen att vara starkare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Operation rädda Industriavtalet

Operation rädda Industriavtalet

”Facken inom Industrin har visat att fackliga solidaritet lönar sig”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein om det nya industriavtalet.

Pappers vill ha ny modell för lönebildningen

Pappers ordförande Matts Jutterström säger att det tjugo år gamla Industriavtalet måste göras om: – Ibland undrar man varför inte Pappers och Gruv får sätta ”märket”. Vi är ju lika mycket exportberoende basindustri som verkstadsindustrin.

Bravo LO

”Den nygamla modellen för lönesättningen är ett smart sätt att komma till rätta med den kontroversiella frågan om låglönesatsning”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”GS medlemmar gynnas”

GS-fackets avtalssekreterare Madelene Engman tycker att samordningen är ett styrkebesked, som kommer att gynna medlemmarna. Hon säger dock att vägen till samordningen varit svår.

Bättre lön oavsett kön

Bättre lön oavsett kön

Möt svetsaren, lödaren och montören Erlinda Piojo. Hon är en av många kvinnor på Enertech i Ljungby som höjt lönen med hjälp av bolagets lönesystem, som belönar fortbildning och arbetsrotation. Klyftan mot män krymper och är nu hälften mot snittet inom Teknikavtalet.

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Striden om tiden har börjat – igen

Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

Vägen till internationalen 

Vägen till internationalen 

Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.