Operation rädda Industriavtalet
”Facken inom Industrin har visat att fackliga solidaritet lönar sig”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein om det nya industriavtalet.
Industriarbetarnas tidning
18 november, 2016
Skrivet av Harald Gatu
Makten över arbetstiden blir allt viktigare för medlemmarna i IF Metall, enligt en ny landsomfattande enkät.
Enkäten, som genomförs årligen, har gjorts under höstens IF Metall-träffar, totalt har 1111 personer svarat. Deltagarna, som till största delen var förtroendevalda, fick bland annat i uppgift att rangordna de viktigaste avtalsfrågorna. Kortare arbetstid, bättre pensionsvillkor, höjda minimilöner och kompetensutveckling toppade listan. Så brukar det se ut.
Men det finns några frågor som blivit mer angelägna än tidigare. Dit hör arbetstidens förläggning, alltså vem som ska bestämma när vi ska jobba. Det har också varit en av de hetaste frågorna i de senaste avtalsrörelserna.
Hur man utvecklar hållbara arbetsplatser har också blivit viktigare för IF Metallarna. Det vill säga hur man kan få en arbetsorganisation med utvecklande jobb och bra lönesystem. Även en förstärkning av arbetsmiljöarbetet rankas högre jämfört med tidigare enkäter.
– Det finns en tydlig skillnad mellan hur yngre och äldre svarar, säger Marie Nilsson, IF Metalls vice förbundsordförande. De äldre prioriterar pensionslösningar medan de yngre vill ha mer av kompetensutveckling.
Även kvinnor och män svarar olika. Ökad jämställdhet är mer intressant för kvinnorna än för männen.
Svaren visar också hur kvinnor och män kan ha olika upplevelser av hur det är på samma arbetsplats. Till exempel när det gäller att kunna påverka arbetsinnehållet i sina jobb eller möjligheten att få kompetensutveckling.
– Att svaren är så olika kan nog bero på att det ofta finns dolda och informella maktstrukturer på arbetsplatserna, säger Marie Nilsson.
Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.
Vart tog försäkringarna vägen? Arbetsskadeförsäkringen borde finnas mycket högre upp då den knappast lever upp till statusen för en arbetsskadeförsäkring. Man skriver på ”in blanco” och när man sedan behöver den (arbetsskadeförsäkringen) vid skador så gäller inte avtalet eller villkoren i försäkringen. Den är så utarmad så att du inte ens får en advokat eller jurist som är kunnig i denna typen av händelser. Dessutom kan man inte gå vidare om inte den lokala fackföreningen medger att man går vidare till distriktet och där avgör ombudsmannen/kvinnan om man skall ta ärendet till LO-TCO rättsskydd för stöd i detta med arbetsskadorna.
Därför anser jag att man borde få upp alla vår gemensamma inbetalade försäkring i socialförsäkringen att vara starkare.