Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Mardrömmen måste bekämpas med jämlikhet

9 november, 2016

Skrivet av

helle_klein_da
Helle Klein Chefredaktör Dagens Arbete

LEDARE Mardrömmen slog in. Det som varken opinionsinstituten eller de stora medierna trodde skulle hända hände.  Det blev ett amerikanskt Brexit.

Donald Trump blir nu president i USA. Efter en av de mest avskyvärda valrörelser någonsin, där personangreppen har haglat och misstron mot den politiska demokratin har såtts gång på gång, segrade missnöjet. Och vreden.

USA är ett djupt segregerat och splittrat land. Ojämlikheten fick till slut fördämningarna att brista och en fullblodspopulist som Donald Trump förstod att utnyttja hopplöshetskänslorna. Den vita lågutbildade arbetarklassen som bara sett industrinedläggningar och försämringar i ekonomin har inget förtroende för etablissemanget i Washington. Trump basunerade ut sitt förakt för Wall Street och den politiska eliten med Hillary Clinton i spetsen och fick med sig väljarna.

Hillary Clinton fick som kvinna möta patriarkatets sista (!?) strid. Hon lyckades tyvärr inte entusiasmera den nya generationens vänster. Här har Demokraterna en läxa att göra. Den gräsrotsrörelse som började växa fram med Obama och som Bernie Sanders bars fram av måste bli tagen på allvar. Också dessa väljare oroas över de växande klassklyftorna, miljöförstöringen och de sociala problemen. Någonstans måste det byggas broar mellan de olika grupperna som inte känner framtidstro.

Valet är nog snarare en protest mot ”de där uppe” än ett val av just Donald Trumps politiska agenda som fortfarande ter sig både motsägelsefull och oklar.

I hans segertal iklädde han sig ett mer ödmjukt och statsmannalikt ledarskap där han till och med berömde Hillary Clinton. Men i månader har han piskat upp förakt och hat kryddat med en stor portion sexism och rasism. Det har skapat ett stort sår i det amerikanska samhället som han nu, om han verkligen ska vara hela folkets president, måste försöka läka. Frågan är om det går.

Trump har odlat en nationalistisk och protektionistisk idé om USA i allians med högerextrema gruppers invandrarfientlighet. Om USA stänger sina gränser drabbar det hela världen. På radion i morse berättade en muslimsk amerikansk kvinna om sin oro för framtiden. Det är många som delar hennes oro, inte bara muslimerna i USA.

Också i Europa och Sverige finns anledning till oro. Kommer den trumpska rörelsen att sprida sig och högerpopulismen gå fram än mer i våra länder? Nästa år är det val i Frankrike där rasisten Marine Le Pen seglar fram som en möjlig presidentkandidat. I Sverige siktar Sverigedemokraterna på att bli största partiet i nästa val. Det vi ser av nationalkonservativa och högerextrema rörelser i Ungern och Polen exempelvis förskräcker också.

Valet i USA lär oss att ojämlikheten alltid leder till en avgrund. Det absolut viktigaste är att bekämpa orättvisor, öka alla människors förutsättningar att leva ett gott liv och värna demokratin. Här borde en förnuftets axel bildas mellan liberaler, socialdemokrater och de gröna som kan formulera ett framtidshopp som bildar motstånd mot fascismen och rasismen – ett framtidshopp som stavas jämlikhet.

Hillary Clinton kunde ha blivit USA:s första kvinnliga president. Det känns oerhört sorgligt att det inte blev så. Glastaket sitter visst benhårt fast ännu. Men samtidigt har hennes presidentvalskampanj banat väg för många kvinnor att tro på att de behövs i politiken. Kanske får vi se Michelle Obama som Demokraternas kandidat nästa gång?

Snön faller i Stockholm denna morgon. Vädret är en otäckt perfekt scenografi: snöstorm, isvindar och ingen sikt framåt. Det känns tungt och osäkert. Men ett är säkert: kampen för människovärdet får aldrig upphöra.

 

 

 

 

2 kommentarer till “Mardrömmen måste bekämpas med jämlikhet

  • Brexit, nej till fredsavtalet i Colombia och nu Trump. Opinionsinstituten måste idka självrannsakan om de inte helt ska tappa trovärdigheten.

  • Ja verkligen. Bäst vore nog om vi alls slutade att tro på och förhålla oss till dessa ständiga opinionsmätningar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Farligt förakt för demokratin

Farligt förakt för demokratin

Demokratikampen måste föras både i parlamenten och på arbetsplatserna.

Vakna upp – bilda motstånd

Vakna upp – bilda motstånd

Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen marscherar åter gatorna runtom i Europa och i vårt eget land.

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Rösta för ett öppet Europa

Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.