Industriarbetarnas tidning

Hon tar klivet över Östersjön

9 december, 2016

Jeanette Laine, flyttar till Skärblacka när Billerud lägger ner en fabrik i Finland.
Jeanette Laine, flyttar till Skärblacka när Billerud lägger ner en fabrik i Finland.

Billerud Korsnäs stänger en fabrik i Finland vid årsskiftet. Då flyttas MG-maskinen till Skärblacka – och sex anställda hänger med. en av dem är Jeanette Laine.

Billerud Korsnäs beslutade för ungefär ett år sedan att stänga sin fabrik Tervasaari i Valkeakoski i Finland på grund av bristande lönsamhet. I somras beslutade företaget att MG-maskinen, som tillverkar maskinglättat kraftpapper, skulle flyttas till Skärblacka i början av år 2017.

Billerud Korsnäs erbjöd jobb på fabriken i Skärblacka åt närmare 60 anställda. Sex avav dem nappade på möjligheten och de flyttar till Sverige vid årsskiftet. Jeanette Laine är en av dem.

– Jag har alltid velat bo utomlands och nu är jag i en situation där företaget stöder mig i det. Jag ser det som en jättechans. Jag hade nog det bästa utgångsläget av alla att flytta då jag inte har familj, säger en ivrig Jeanette Laine

Hon har senast jobbat som skiftesmästare på Tervasaari. Efter att maskinen stannade i början av september har i princip bara de som flyttar till Sverige fortsatt jobba. Bland det sista som återstår är förberedelserna inför flytten av maskinen. På Skärblacka ska hon jobba vid rullmaskinen.

Laine vet att många andra har en knivigare situation och att beslutet att flytta inte var lätt. En del har familjer och starkare band till orten. Det har varit ”spänning i luften” enligt henne.

Arbetslösheten inom pappersindustrin i Finland ligger på kring 12 procent.

– Läget är dåligt om man blir arbetslös inom pappersindustrin i Finland. Om man vill jobba inom den egna branschen, så är flytten till Sverige bland de enda alternativ som finns, säger Eero Sillanpää, fackligt förtroendevald vid Tervasaari.

Billerud Korsnäs har sedan årsskiftet erbjudit svenskundervisning, och hjälper till med det praktiska, till exempel med att hitta bostad. Laine ska flytta in i en nyrenoverad lägenhet i ett höghus i Skärblacka centrum.

– Nu vill jag ha ett hem, hittills har jag bara haft en studentbostad, säger hon.

Laine är på slutrakan med sina ingenjörsstudier inom pappersteknik.

Språket stressar henne inte, trots att hon inte talar svenska ”särskilt bra”. Att lära sig språket är en av orsakerna till att hon vill börja jobba i Sverige. Hennes pappa och hela hans släkt är finlandssvenskar. Hon har dessutom studerat svenska sedan hon var 11 år.

– Ingen äter väl oss levande, säger hon med ett skratt.

Under 1960- och 70-talet flyttade många finländare till Norrköpingsregionen för att jobba, så finska på fabriken är inget sällsynt. Det fick också Laine erfara då hon och de andra som ska flytta dit fick bekanta sig med Skärblacka för ungefär en månad sedan.

– Jag överraskades glatt då en av dem vi träffade talade finska på flytande Åbodialekt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.