Industriarbetarnas tidning

Hon tar klivet över Östersjön

9 december, 2016

Jeanette Laine, flyttar till Skärblacka när Billerud lägger ner en fabrik i Finland.
Jeanette Laine, flyttar till Skärblacka när Billerud lägger ner en fabrik i Finland.

Billerud Korsnäs stänger en fabrik i Finland vid årsskiftet. Då flyttas MG-maskinen till Skärblacka – och sex anställda hänger med. en av dem är Jeanette Laine.

Billerud Korsnäs beslutade för ungefär ett år sedan att stänga sin fabrik Tervasaari i Valkeakoski i Finland på grund av bristande lönsamhet. I somras beslutade företaget att MG-maskinen, som tillverkar maskinglättat kraftpapper, skulle flyttas till Skärblacka i början av år 2017.

Billerud Korsnäs erbjöd jobb på fabriken i Skärblacka åt närmare 60 anställda. Sex avav dem nappade på möjligheten och de flyttar till Sverige vid årsskiftet. Jeanette Laine är en av dem.

– Jag har alltid velat bo utomlands och nu är jag i en situation där företaget stöder mig i det. Jag ser det som en jättechans. Jag hade nog det bästa utgångsläget av alla att flytta då jag inte har familj, säger en ivrig Jeanette Laine

Hon har senast jobbat som skiftesmästare på Tervasaari. Efter att maskinen stannade i början av september har i princip bara de som flyttar till Sverige fortsatt jobba. Bland det sista som återstår är förberedelserna inför flytten av maskinen. På Skärblacka ska hon jobba vid rullmaskinen.

Laine vet att många andra har en knivigare situation och att beslutet att flytta inte var lätt. En del har familjer och starkare band till orten. Det har varit ”spänning i luften” enligt henne.

Arbetslösheten inom pappersindustrin i Finland ligger på kring 12 procent.

– Läget är dåligt om man blir arbetslös inom pappersindustrin i Finland. Om man vill jobba inom den egna branschen, så är flytten till Sverige bland de enda alternativ som finns, säger Eero Sillanpää, fackligt förtroendevald vid Tervasaari.

Billerud Korsnäs har sedan årsskiftet erbjudit svenskundervisning, och hjälper till med det praktiska, till exempel med att hitta bostad. Laine ska flytta in i en nyrenoverad lägenhet i ett höghus i Skärblacka centrum.

– Nu vill jag ha ett hem, hittills har jag bara haft en studentbostad, säger hon.

Laine är på slutrakan med sina ingenjörsstudier inom pappersteknik.

Språket stressar henne inte, trots att hon inte talar svenska ”särskilt bra”. Att lära sig språket är en av orsakerna till att hon vill börja jobba i Sverige. Hennes pappa och hela hans släkt är finlandssvenskar. Hon har dessutom studerat svenska sedan hon var 11 år.

– Ingen äter väl oss levande, säger hon med ett skratt.

Under 1960- och 70-talet flyttade många finländare till Norrköpingsregionen för att jobba, så finska på fabriken är inget sällsynt. Det fick också Laine erfara då hon och de andra som ska flytta dit fick bekanta sig med Skärblacka för ungefär en månad sedan.

– Jag överraskades glatt då en av dem vi träffade talade finska på flytande Åbodialekt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.