Alla gånger jag inte dött på jobbet
Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Framtidens textilier, lättviktsmaterial, batterier och bränslen kan med stor sannolikhet komma från skogen och kanske också produceras här i Sverige. Men det krävs att vi redan i forskningsstadiet tar sikte på industriproduktionen, skriver Birgitta Sundblad på forskningsinstitutet Innventia.
Birgitta Sundblad är divisionschef för RISE Bioekonomi som nu omfattar bl.a. Innventia som arbetar med forskning och innovationer baserade på råvara från skogen.
Skogsindustrin har en viktig roll att spela i den framtida bioekonomin. Den kan erbjuda lösningar för många av samhällets stora utmaningar både på lokal och global nivå. Avancerade produkter baserade på trä har i många fall en lägre miljöpåverkan och kan ersätta icke förnybara produkter, såsom bomull, stål och fossila bränslen. I flera fall skulle det dessutom betyda att produktion som i dag sker utomlands istället kan ske i Sverige.
När idéer och möjligheter exploderar i alla möjliga riktningar kommer de företag vara de mest framgångsrika som kan demonstrera att lösningarna verkligen fungerar och att vi behöver dem.
Som forskningsinstitut och innovationspartner till industrin vet vi det. Men vi vet också att det finns utmaningar. En utmaning är att kunna prioritera bland alla möjligheter som står till buds och utnyttja skogsråvarans egenskaper på bästa sätt. Och är verkligen marknaden redo att ersätta de traditionella materialen? När idéer och möjligheter exploderar i alla möjliga riktningar kommer de företag vara de mest framgångsrika som kan demonstrera att lösningarna verkligen fungerar och att vi behöver dem.
I en omfattande internationell enkätstudie som vi genomförde tillsammans med analysföretaget Kairos Future våren 2016 frågade vi 2 500 konsumenter i fem länder – Sverige, Tyskland, Brasilien, Kina och USA – om deras tankar och attityder kopplat till hållbarhet, miljö, material och påverkan. De flesta som svarade på enkäten är eniga om att det är vi konsumenter som själva bäst kan påverka utvecklingen genom våra konsumtions- och livsstilsval.
Vi frågade också mer specifikt om material. Vilka upplevs som exklusiva, pålitliga, hållbara respektive miljövänliga? Vi ville förstå hur man associerar och relaterar material till olika upplevda värden. Svaren var något förvånande. Om man till exempel talar om ”biobaserade material” upplevs det inte som positivt utan snarare opålitligt och inte särskilt exklusivt. Med trä, däremot, är det helt tvärtom. De som svarat på enkäten ansåg att trä var exklusivt och hållbart, fast det ju egentligen också är ett biobaserat material.
Här finns uppenbarligen ett dilemma. Människor vill göra aktiva val som bidrar till en hållbar samhällsutveckling men har svårt att relatera till ordet ”biobaserat” och vad det innebär. Det är givetvis en utmaning. I slutändan är det ju konsumenterna som sätter villkoren för förändring.
De nya materialen måste bevisa sina fördelar för att konsumenten ska bli övertygad. På samma sätt måste nya tillverkningsprocesser bevisas kunna fungera i verkligheten för att inte sluta som en forskningsrapport i bokhyllan. Det som framställdes i några gram på labbet måste bevisas vara möjligt att producera i ton i fabriken.
För att studera och hantera de utmaningar som följer med uppskalning har forskningsinstituten ett stort antal test- och demonstrationsanläggningar. På Innventia finns en pilotpappersmaskin som vi till exempel testar nya textilliknande material på. Vi har också en expanderande infrastruktur för att utvärdera kolfiber från lignin som är en biprodukt från massabruket.
Forskningsinstituten Innventia, SP och Swedish ICT går nu samman i RISE. Detta är ett initiativ från svenska staten för att skapa en samlad institutssektor som kan bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige. I Forskningspropositionen Prop. 2016/17:50 som kom i slutet av november nämns särskilt betydelsen av test- och demonstrationsanläggningar för att korta tiden från forskning till industriell produktion. Vi hoppas se en fortsatt utveckling av dessa resurser.
Den framtida bioekonomins textilier, lättviktsmaterial, batterier och bränslen kan med stor sannolikhet komma från skogen och kanske till och med produceras här i Sverige. Vilka de blir, hur de ska produceras och när de blir tillgängliga kommer till stor del vara beroende av att det finns infrastruktur med både expertis, samverkan och tillgång på avancerad utrustning. Här spelar instituten en viktig roll. Med vår bredd av spetskompetens, nätverk för att driva forskning och innovation samt våra test- och demonstrationsanläggningar som kan skala upp idéer från forskning till industriproduktion är vi beredda att axla den rollen.
Fotnot: Innventia, SP och Swedish ICT går samman i RISE för att skapa en samlad institutssektor och bli en starkare innovationspartner för näringsliv och samhälle. Vid årsskiftet byter vi namn till RISE.
Birgitta Sundblad
divisionschef för RISE Bioekonomi
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.