Det dagliga doppet
”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”
Industriarbetarnas tidning
5 januari, 2017
Skrivet av David Lundmark
Det här gör jag Patricia Nordin,26 år, guldsmed är guldsmed på BA-Konstgjuteri.
Företaget startades 1952 och har nio anställda. De tillverkar smycken – allt från enstaka halsband till långa serier – åt både företag och privatpersoner. En del smycken tillverkas helt för hand, andra ritas upp i en dator, 3D-printas och gjuts sedan.
”Det här är det dyraste smycke jag har tillverkat, en ihålig halsring
i 18 karats guld och legeringar, värt 48 900 kronor. De gjutna delarna har jag lött ihop, putsat, polerat och filat.
Guldsmed har alltid varit mansdominerat men kvinnorna börjar ta över. Jag har läst guldsmedsteknik först på gymnasiet i Mjölby och sedan på en YH-utbildning. Efter några månader fick jag fast jobb här.
Det roliga med jobbet är att man får skapa vackra saker, och att få inspireras av andra tillverkare. Tidigare gjorde jag egna smycken hemma men nu är jag för trött efter arbetet. De verktyg jag använder mest är micromotorn, som är som en hängborrmaskin fast lättare, hammare, filar, smärgelpinnar. Ibland får man bygga egna små verktyg för att komma åt. Man måste vara försiktig när man polerar, en gång fastnade jag i maskinen med handsken och stukade tre fingrar.”
Berättat för: David Lundmark (text och foto)
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.