Industriarbetarnas tidning

”Det är roligt att skapa vackra saker”

5 januari, 2017

Skrivet av

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

Det här gör jag Patricia Nordin,26 år, guldsmed är guldsmed på BA-Konstgjuteri.

BA-Konstgjuteri

Företaget startades 1952 och har nio anställda. De tillverkar smycken – allt från enstaka halsband till långa serier – åt både företag och privatpersoner. En del smycken tillverkas helt för hand, andra ritas upp i en dator, 3D-printas och gjuts sedan.

”Det här är det dyraste smycke jag har tillverkat, en ihålig halsring
i 18 karats guld och legeringar, värt 48 900 kronor. De gjutna delarna har jag lött ihop, putsat, polerat och filat.

Guldsmed har alltid varit mansdominerat men kvinnorna börjar ta över. Jag har läst guldsmedsteknik först på gymnasiet i Mjölby och sedan på en YH-utbildning. Efter några månader fick jag fast jobb här.

Det roliga med jobbet är att man får skapa vackra saker, och att få inspireras av andra tillverkare. Tidigare gjorde jag egna smycken hemma men nu är jag för trött efter arbetet. De verktyg jag använder mest är micromotorn, som är som en hängborrmaskin fast lättare, hammare, filar, smärgelpinnar. Ibland får man bygga egna små verktyg för att komma åt. Man måste vara försiktig när man polerar, en gång fastnade jag i maskinen med handsken och stukade tre fingrar.”

 

Berättat för: David Lundmark (text och foto)

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.