Industriarbetarnas tidning

”Det är roligt att skapa vackra saker”

5 januari, 2017

Skrivet av

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

Det här gör jag Patricia Nordin,26 år, guldsmed är guldsmed på BA-Konstgjuteri.

BA-Konstgjuteri

Företaget startades 1952 och har nio anställda. De tillverkar smycken – allt från enstaka halsband till långa serier – åt både företag och privatpersoner. En del smycken tillverkas helt för hand, andra ritas upp i en dator, 3D-printas och gjuts sedan.

”Det här är det dyraste smycke jag har tillverkat, en ihålig halsring
i 18 karats guld och legeringar, värt 48 900 kronor. De gjutna delarna har jag lött ihop, putsat, polerat och filat.

Guldsmed har alltid varit mansdominerat men kvinnorna börjar ta över. Jag har läst guldsmedsteknik först på gymnasiet i Mjölby och sedan på en YH-utbildning. Efter några månader fick jag fast jobb här.

Det roliga med jobbet är att man får skapa vackra saker, och att få inspireras av andra tillverkare. Tidigare gjorde jag egna smycken hemma men nu är jag för trött efter arbetet. De verktyg jag använder mest är micromotorn, som är som en hängborrmaskin fast lättare, hammare, filar, smärgelpinnar. Ibland får man bygga egna små verktyg för att komma åt. Man måste vara försiktig när man polerar, en gång fastnade jag i maskinen med handsken och stukade tre fingrar.”

 

Berättat för: David Lundmark (text och foto)

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pressar yxhuvuden

Pressar yxhuvuden

Ögonblicket. Klockan är 11.38 på Hults bruk. Noggrannhet. Smeden Marcus Israelsson håller om sin vänstra axel med högerhanden. Han masserar sig själv när han väntar på att den rektangulära stålbiten som ska bli ett yxhuvud värms med induktion till 1 200 grader. Bakom honom väntar pressen på att få börja jobba med stålämnet. När det är […]

Kost, logi – och jobb

Kost, logi – och jobb

Folkets hus i Skönsberg, Sundsvall 1951. Urhi Karlsson får sig en tallrik spenatsoppa serverad av Helga Rödén.

Flaskbottnar och fingeravtryck

Flaskbottnar och fingeravtryck

Klockan är 11.36 på Gotlands gummifabrik.

Finfint till bordet

Finfint till bordet

Ögonblicket Klockan är 12.58 på Klippans bruk. Genom lagret på Klippans logistikavdelning transporterar truckföraren Gunilla Turesson tonvis med färgat servettpapper. Rött, gult, blått, ja i alla tänkbara färger och nyanser. Vid lastkajen väntar lastbilar som sedan kör papperet vidare till andra företag, mestadels i övriga Europa, där det sedan skärs ut och konverteras till färdiga […]

Fotografierna jag aldrig slänger

Fotografierna jag aldrig slänger

Usla och suddiga, det spelar ingen roll. Förr sparade man på bilderna. DA:s Pontus Ohlin öppnar sitt gamla fotoalbum.

En djungel där ute

En djungel där ute

Fotografen Helge Skodvin hittar oäkta djur mitt ibland oss.

De fixade tändstickorna

De fixade tändstickorna

Tändstickor hade alla på den här tiden Och på Vänersborgs Tändsticksfabrik visste arbetarna hur stora stockar asp skulle göras om till små små stickor.

När världen stängde

När världen stängde

Fotografen Joakim Eneroth betraktar coronakrisen på sitt eget vis.

45 år med pipan

45 år med pipan

Klockan är 14.42 på Reijmyre glasbruk.

Skift med tangenter

Skift med tangenter

I den gamla ”Halda-fabriken”, strax intill Mörrums­ån, började man tillverka skrivmaskiner redan 1896. 1959 exporterade man till långt över hundra länder.