Industriarbetarnas tidning

Regeringen vill mildra regler för arbetslösa

20 januari, 2017

Skrivet av

Arbetsförmedlingen har på knappt två år fattat över 200 000 beslut om att dra in ersättningen för arbetslösa med aktivitetsstöd. Nu öppnar regeringen för en regeländring.

– Jag är absolut beredd att se över det. Frågan bereds i regeringskansliet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Dagens Arbete.

Bakgrund

1 september 2013 införde alliansregeringen krav på aktivitetsrapportering för arbetslösa med a-kassa.

1 mars 2015 införde den S-ledda regeringen krav på aktivitetsrapportering för arbetslösa som går på arbetsmarknadspolitiskt program och får aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Det krävs av arbetslösa

För att få a-kassa eller aktivitetsstöd måste du:

 • Lämna in aktivitetsrapport i tid.
 • Medverka till att upprätta individuell handlingsplan.
 • Kontinuerligt vara i kontakt med eller besöka Arbetsförmedlingen eller kompletterande aktör.
 • Söka lämpliga arbeten.

Så blir straffet:

 • Ett första missat möte eller felaktigt ifylld rapport ger en varning.
 • Andra tillfället: Avstängning en dag.
 • Tredje tillfället: Avstängning fem dagar.
 • Fjärde tillfället: Avstängning tio dagar.
 • Femte tillfället: Avstängning helt utan ersättning tills den arbetslöse uppfyllt ett nytt arbetsvillkor. För aktivitetsstöd gäller avstängning i 45 dagar. Ett arbetsvillkor är att under ett år jobba i minst sex månader med minst 80 timmars arbete i månaden. Eller arbete minst 480 timmar under en sammanhängande sexmånadersperiod, med minst 50 timmars arbete i månaden.

Redan våren 2015 ville Arbetsförmedlingen att regeringen skulle lätta på reglerna för aktivititetsrapportering.

– Lagstiftningen är fyrkantig. Vi har föreslagit regeringen att vissa grupper ska slippa aktivitetsrapportera, säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen till DA.

Arbetsförmedlingen vill, bland annat, att deltagare i de arbetsmarknadspolitiska programmen förberedande insatser eller stöd till start av näringsverksamhet ska slippa aktivitetsrapportera.

Som dagens regelverk ser ut ska alla arbetslösa skicka in aktivitetsrapporter där de anger vilka jobb som sökts. Arbetsförmedlingen tog emot 2 933 374 aktivetsrapporter under 2015.

I en intervju med Dagens Arbete meddelar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att hon är beredd att se över regelverket.

– Frågan bereds i regeringskansliet, säger hon.

Hon kan inte ge någon tidsplan för när en regeländring kan vara på plats.

Statistik från Arbetsförmedlingens enhet för ersättningsprövning visar att många arbetslösa med aktivitetsstöd blir straffade när det inte skickar in sina aktivitetsrapporter. Från mars 2015 till december 2016 har myndigheten fattat 207 957 beslut om indragen ersättning. Varav 51 662 har varit beslut om indragen ersättning i 45 dagar, det hårdaste straffet.

Stor DA-granskning på måndag:
Arbetsförmedlingen jagar arbetslösa medan företag slipper undan

 

5 kommentarer till “Regeringen vill mildra regler för arbetslösa

 • Klarar man inte av den enkla uppgiften att skicka dessa papper, hur ska man då klara att skaffa jobb?
  Och vilka grupper är det man vill mildra för, jag såg bara en i texten.
  Behåll kontrollen som den är.

 • Bra att regeringen är beredda att se över reglerna. Sen återstår det att se vad resultatet blir. När regler blir kontraproduktiva har de tjänat ut sin roll att vara till hjälp
  för arbetsgivare och arbetssökande.
  Det mygel som förekommer och har förekommit är ingen nyhet, men när fokus av granskning har legat på av den arbetssökande så har det varit möjligt för många upphandlande tjänster att slippa undan en djupare granskning. Vid ett flertal tillfällen då annordnare har granskas har det varit rena farsen då ambitionen har varit väldigt låg från Arbetsförmedlingen då upphandlingen har skett. Vilket också märks i resultatet av genomgångna program, vilket också har tagits upp tidigare i Arbetet, Dagens Arbete, Dagens Arena, SVT, Aftonbladet, LO, TCO, Timbro m.fl. Trots en massiv kritik fortsätter eländet. Det är populärt att göra politik av kända missförhållande och uteblivna resultat för att förhoppningsvis få några fler röster i nästa Sifo undersökning, men det ändrar inte det faktum att problemen
  finns kvar. För att komma rätta behövs det b.la en genomgång av hur det fungerar på ”verkstadsgolvet” i relationen mellan handläggare, arbetssökande och arbetsgivare. En handläggare på AF bör t.ex kunna ställa sig frågan: Den handlingsplan och innehåll jag upprättat tillsammans med arbetssökande på vilket sätt hjälper den arbetsgivare att kunna anställa med den kompetens som efterfrågas och arbetssökande ges en möjlighet till jobb. Tyvärr , så sker det alltför sällan i dag, utan det handlar många gånger om att endast kunna registrera arbetssökande som sysselsatt i någon åtgärd. Vilket leder till ett enormt resursslöseri med skattemedel och arbetsinsatser ifrån myndighetssidan. Samt att det leder till rundgång i systemet för arbetssökande.Vem kommer närmare en jobb efter 5 olika CV kurser som tar upp exakt samma saker? Vilket även visar på dålig insikt vilka krav olika branscher ställer.
  Ylva Johansson sa i artikel i Arbete något i stil med att det är hon som bestämmer och inte GD Sjöberg. Kan nu inte AF själva komma till rätta med de kända samarbetsproblem som finns emellan tjänstemän och arbetsgivare, arbetssökande får hon visa lite mer jävlar anamma. Till sist så finns det en hel del bra saker med AF, men nu handlar artiklarna om missförhållande, fusk och andra oegentligheter. Många anser att en privat arbetsförmedling skulle vara bättre på att lösa dessa problem, men jag är inte övertygad. Risken är att den statliga kontrollen och medborgares inflytande ( i den mån det finns) går förlorad och istället endast blir hänvisad till marknaden.

 • StevO!
  Om man är sjuk , men utförsäkrad av Försäkringskassan, så skall man anmäla sig direkt till Arbetsförmedlingen. Tror du då att man är arbetsför bara för att Försäkringskassan anser detta?. Man orkar inte med att söka arbete då man är sjuk fortfarande, hoppas du förstår detta lite bättre nu.

 • Det är inte Arbetsförmedlingen som tar beslut om att dra in a-kassan. Arbetsförmedlingen skickar meddelanden till a-kassorna som sedan utreder och fattar beslut om eventuell sanktion. Som a-kassehandläggare skulle jag inte sörja om hela aktivitetsrapporteringen försvann. AFs meddelanden tillför inget gott. Har idag till exempel bara handlagt AFs meddelanden istället för att handlägga ersättningsärenden och fatta beslut om utbetalning av pengar till människor som inte har någon annan inkomst.

 • Jessica Andersson:
  AF har fortfarande ansvar för att man skickar rätt underlag på sitt beslut, men som det är nu, så skickar man in detta utan kontroll av handlingarna eller ens ett samtal med den försäkrade om omständigheterna kring utebliven rapport.

  Nu har systemet gjort det lätt att skylla ifrån sig och slippa ansvar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pengarna till aktivitetsstöd räcker inte

Pengarna till aktivitetsstöd räcker inte

Arbetsförmedlingens hårdbantning har lett till att aktivitetsstödet på vissa orter bara räcker till dem som står allra längst från arbetsmarknaden. En som drabbas är Anders, som plötsligt gick miste om sin arbetsträning.

Allt hårdare kontroll av arbetslösa

Allt hårdare kontroll av arbetslösa

Dagens Arbetes granskning visar hur M- och S-ledda regeringar systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa. Samtidigt som fuskande företag kommer undan.

Rösta för jobben och solidariteten

Rösta för jobben och solidariteten

Jobbfrågan är osynlig och för första gången riskerar Sverige att få ett fascistiskt parti i regeringsställning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

Arbetarrörelsen – nu krävs mobilisering!

Arbetarrörelsen – nu krävs mobilisering!

När de borgerliga partierna tillsammmans med SD gör människor till kunder i stället för medborgare hotas demokratin på allvar, skriver Peter Persson, riksdagsledamot för S och medlem i Pappers, tillsammans med Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Sluta sprida fel fakta”

”Sluta sprida fel fakta”

”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Det stora slöseriet

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

Mindre sysselsättning och mer matchning. Så ska Arbets­förmedlingen lyckas bättre med arbetsmarknadsutbildningarna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.