Industriarbetarnas tidning

Regeringen vill mildra regler för arbetslösa

20 januari, 2017

Skrivet av

Arbetsförmedlingen har på knappt två år fattat över 200 000 beslut om att dra in ersättningen för arbetslösa med aktivitetsstöd. Nu öppnar regeringen för en regeländring.

– Jag är absolut beredd att se över det. Frågan bereds i regeringskansliet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Dagens Arbete.

Bakgrund

1 september 2013 införde alliansregeringen krav på aktivitetsrapportering för arbetslösa med a-kassa.

1 mars 2015 införde den S-ledda regeringen krav på aktivitetsrapportering för arbetslösa som går på arbetsmarknadspolitiskt program och får aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Det krävs av arbetslösa

För att få a-kassa eller aktivitetsstöd måste du:

 • Lämna in aktivitetsrapport i tid.
 • Medverka till att upprätta individuell handlingsplan.
 • Kontinuerligt vara i kontakt med eller besöka Arbetsförmedlingen eller kompletterande aktör.
 • Söka lämpliga arbeten.

Så blir straffet:

 • Ett första missat möte eller felaktigt ifylld rapport ger en varning.
 • Andra tillfället: Avstängning en dag.
 • Tredje tillfället: Avstängning fem dagar.
 • Fjärde tillfället: Avstängning tio dagar.
 • Femte tillfället: Avstängning helt utan ersättning tills den arbetslöse uppfyllt ett nytt arbetsvillkor. För aktivitetsstöd gäller avstängning i 45 dagar. Ett arbetsvillkor är att under ett år jobba i minst sex månader med minst 80 timmars arbete i månaden. Eller arbete minst 480 timmar under en sammanhängande sexmånadersperiod, med minst 50 timmars arbete i månaden.

Redan våren 2015 ville Arbetsförmedlingen att regeringen skulle lätta på reglerna för aktivititetsrapportering.

– Lagstiftningen är fyrkantig. Vi har föreslagit regeringen att vissa grupper ska slippa aktivitetsrapportera, säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen till DA.

Arbetsförmedlingen vill, bland annat, att deltagare i de arbetsmarknadspolitiska programmen förberedande insatser eller stöd till start av näringsverksamhet ska slippa aktivitetsrapportera.

Som dagens regelverk ser ut ska alla arbetslösa skicka in aktivitetsrapporter där de anger vilka jobb som sökts. Arbetsförmedlingen tog emot 2 933 374 aktivetsrapporter under 2015.

I en intervju med Dagens Arbete meddelar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att hon är beredd att se över regelverket.

– Frågan bereds i regeringskansliet, säger hon.

Hon kan inte ge någon tidsplan för när en regeländring kan vara på plats.

Statistik från Arbetsförmedlingens enhet för ersättningsprövning visar att många arbetslösa med aktivitetsstöd blir straffade när det inte skickar in sina aktivitetsrapporter. Från mars 2015 till december 2016 har myndigheten fattat 207 957 beslut om indragen ersättning. Varav 51 662 har varit beslut om indragen ersättning i 45 dagar, det hårdaste straffet.

Stor DA-granskning på måndag:
Arbetsförmedlingen jagar arbetslösa medan företag slipper undan

 

5 kommentarer till “Regeringen vill mildra regler för arbetslösa

 • Klarar man inte av den enkla uppgiften att skicka dessa papper, hur ska man då klara att skaffa jobb?
  Och vilka grupper är det man vill mildra för, jag såg bara en i texten.
  Behåll kontrollen som den är.

 • Bra att regeringen är beredda att se över reglerna. Sen återstår det att se vad resultatet blir. När regler blir kontraproduktiva har de tjänat ut sin roll att vara till hjälp
  för arbetsgivare och arbetssökande.
  Det mygel som förekommer och har förekommit är ingen nyhet, men när fokus av granskning har legat på av den arbetssökande så har det varit möjligt för många upphandlande tjänster att slippa undan en djupare granskning. Vid ett flertal tillfällen då annordnare har granskas har det varit rena farsen då ambitionen har varit väldigt låg från Arbetsförmedlingen då upphandlingen har skett. Vilket också märks i resultatet av genomgångna program, vilket också har tagits upp tidigare i Arbetet, Dagens Arbete, Dagens Arena, SVT, Aftonbladet, LO, TCO, Timbro m.fl. Trots en massiv kritik fortsätter eländet. Det är populärt att göra politik av kända missförhållande och uteblivna resultat för att förhoppningsvis få några fler röster i nästa Sifo undersökning, men det ändrar inte det faktum att problemen
  finns kvar. För att komma rätta behövs det b.la en genomgång av hur det fungerar på ”verkstadsgolvet” i relationen mellan handläggare, arbetssökande och arbetsgivare. En handläggare på AF bör t.ex kunna ställa sig frågan: Den handlingsplan och innehåll jag upprättat tillsammans med arbetssökande på vilket sätt hjälper den arbetsgivare att kunna anställa med den kompetens som efterfrågas och arbetssökande ges en möjlighet till jobb. Tyvärr , så sker det alltför sällan i dag, utan det handlar många gånger om att endast kunna registrera arbetssökande som sysselsatt i någon åtgärd. Vilket leder till ett enormt resursslöseri med skattemedel och arbetsinsatser ifrån myndighetssidan. Samt att det leder till rundgång i systemet för arbetssökande.Vem kommer närmare en jobb efter 5 olika CV kurser som tar upp exakt samma saker? Vilket även visar på dålig insikt vilka krav olika branscher ställer.
  Ylva Johansson sa i artikel i Arbete något i stil med att det är hon som bestämmer och inte GD Sjöberg. Kan nu inte AF själva komma till rätta med de kända samarbetsproblem som finns emellan tjänstemän och arbetsgivare, arbetssökande får hon visa lite mer jävlar anamma. Till sist så finns det en hel del bra saker med AF, men nu handlar artiklarna om missförhållande, fusk och andra oegentligheter. Många anser att en privat arbetsförmedling skulle vara bättre på att lösa dessa problem, men jag är inte övertygad. Risken är att den statliga kontrollen och medborgares inflytande ( i den mån det finns) går förlorad och istället endast blir hänvisad till marknaden.

 • StevO!
  Om man är sjuk , men utförsäkrad av Försäkringskassan, så skall man anmäla sig direkt till Arbetsförmedlingen. Tror du då att man är arbetsför bara för att Försäkringskassan anser detta?. Man orkar inte med att söka arbete då man är sjuk fortfarande, hoppas du förstår detta lite bättre nu.

 • Det är inte Arbetsförmedlingen som tar beslut om att dra in a-kassan. Arbetsförmedlingen skickar meddelanden till a-kassorna som sedan utreder och fattar beslut om eventuell sanktion. Som a-kassehandläggare skulle jag inte sörja om hela aktivitetsrapporteringen försvann. AFs meddelanden tillför inget gott. Har idag till exempel bara handlagt AFs meddelanden istället för att handlägga ersättningsärenden och fatta beslut om utbetalning av pengar till människor som inte har någon annan inkomst.

 • Jessica Andersson:
  AF har fortfarande ansvar för att man skickar rätt underlag på sitt beslut, men som det är nu, så skickar man in detta utan kontroll av handlingarna eller ens ett samtal med den försäkrade om omständigheterna kring utebliven rapport.

  Nu har systemet gjort det lätt att skylla ifrån sig och slippa ansvar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pengarna till aktivitetsstöd räcker inte

Pengarna till aktivitetsstöd räcker inte

Arbetsförmedlingens hårdbantning har lett till att aktivitetsstödet på vissa orter bara räcker till dem som står allra längst från arbetsmarknaden. En som drabbas är Anders, som plötsligt gick miste om sin arbetsträning.

Allt hårdare kontroll av arbetslösa

Allt hårdare kontroll av arbetslösa

Dagens Arbetes granskning visar hur M- och S-ledda regeringar systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa. Samtidigt som fuskande företag kommer undan.

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

Arbetarrörelsen – nu krävs mobilisering!

Arbetarrörelsen – nu krävs mobilisering!

När de borgerliga partierna tillsammmans med SD gör människor till kunder i stället för medborgare hotas demokratin på allvar, skriver Peter Persson, riksdagsledamot för S och medlem i Pappers, tillsammans med Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Sluta sprida fel fakta”

”Sluta sprida fel fakta”

”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Det stora slöseriet

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

Mindre sysselsättning och mer matchning. Så ska Arbets­förmedlingen lyckas bättre med arbetsmarknadsutbildningarna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Svensk arbetsmarknad är urstark

Arbetsförmedlingen tror på 130 000 nya jobb de närmsta två åren. Om det inte vore så svårt att rekrytera skulle ännu fler jobb skapas. Fler än 8 av 10 nya jobb går till utrikes födda, och glappet mellan de två grupperna minskar nu.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.