Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Vad gör jag åt min rädsla att kissa?

2 februari, 2017

Illustration: Jens Magnusson

Drogtest med ångest. Några procent av befolkningen lider av paruresis, blyg blåsa. Då har man stora problem att kissa under stress, observation och liknande. Urintester eller bara vetskapen att det kan komma ett plötsligt urintest blir för dessa personer mycket ångestskapande. På min arbetsplats förekommer drogtester.

Hur ska jag hantera det?

Svar: Eftersom det inte finns tydliga regler när arbetsgivaren kan kräva att en arbetstagare ska alkohol- och drogtestas har Arbetsdomstolen prövat frågan flera gånger. Arbetsdomstolen har då kommit fram till att arbetsgivarens intressen – bland annat säkerhet, ekonomiska intressen och verksamhetens karaktär – har vägt tyngre än arbetstagarens intresse av integritet. Arbetstagarna har alltså varit tvungna att drog- eller alkoholtesta sig. När arbetstagaren inte kunnat lämna ett urinprov har det setts som en vägran med konsekvenser för anställningen.

Den sjukdom som beskrivs skulle kunna ses som ett funktionshinder i diskrimineringslagens mening. Personer med funktionshinder får inte missgynnas och det skulle kunna gälla arbetstagare med denna sjukdom. Det finns ju andra sätt att alkohol- och drogtesta arbetstagarna, till exempel genom utandningsprov eller blodprov.

Ett urinprov skulle med andra ord inte vara nödvändigt även om syftet är berättigat.
Arbetsgivaren kan vara skyldig att anpassa testerna med hänsyn till personer med denna sjukdom. Om inte detta görs så bryter arbetsgivaren mot diskrimineringslagen. Med hjälp av din fackliga organisation kan du diskutera lämplig testmetod med arbetsgivaren.

Henric Ask
Jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Kan min elaka chef få sparken?

Kan min elaka chef få sparken?

Min chef är aggressiv och kränkande och får mig och även andra på arbetsplatsen att må dåligt. Vad krävs för att en arbetsgivare ska få en varning? DA:s expert Henric Ask svarar.

Jag hade sex på jobbet, kan jag få sparken?

Jag hade sex på jobbet, kan jag få sparken?

Om man är nykär i en arbetskamrat och har sex på jobbet – under rasten – kan man få sparken då? Vi frågar en jurist.

Jag tog droger – kan jag få sparken?

Jag tog droger – kan jag få sparken?

En av DA:s läsare testade positivt för cannabis och tramadol, och är nu orolig för att bli av med jobbet. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Får de ställa sådana frågor?

Anställningsintervju Jag har läst en annons där de kräver de arbetssökande på informationen om deras etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter. Det lät väldigt konstigt i mina öron. Får man enligt lagen ställa sådana frågor till de intervjuade? Uppgifter om etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter är enligt dataskyddsförordningen så kallade känsliga personuppgifter. Utgångspunkten är därför att […]

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

En småbarnsförälder som jobbar treskift sedan flera år känner att det börja ta hårt på hälsan. Har hon rätt att slippa jobba natt? Vår jurist reder ut.

Måste chefen ta hänsyn till att jag har barn?

Måste chefen ta hänsyn till att jag har barn?

Min arbetsgivare säger att det inte finns någon diskrimineringslag och vill inte ta hänsyn till barn och familj när det gäller arbetstider. Vilka regler är det som gäller egentligen?

Räknas min hemgång med lön som arbete?

När ska man gå till arbetsförmedlingen när man har blivit uppsagd? Och hur påverkas a-kassan om man får ett års lön efter uppsägningen? Vår expert reder ut.

Varför får man inte vara kvar i a-kassan efter 65?

Om man inte har råd att gå i pension vid 65 års ålder utan tvingas arbeta vidare till 67, vad händer då om man blir uppsagd? Varför får man inte vara kvar i a-kassan, frågar en läsare. Vår expert Henrik Ask svarar.

Får jag vara med i två förbund?

Kan man vara medlem i två fackförbund med samma arbetsgivare? DA:s expert ger svar.

Kan jag bli utlånad till någon annan?

Kan jag bli utlånad till någon annan?

Kan min chef låna ut mig till ett annat företag? Det står ingenting om detta i mitt anställningsavtal, men chefen säger att det inte finns något jobb för mig. Det finns visstids­anställda som har kommit till arbetsplatsen efter mig.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.