Industriarbetarnas tidning

Industrins parter har fått ett bud

26 mars, 2017

Skrivet av Harald Gatu Hans Strandberg

De opartiska ordförandena, Opo,  kom på söndagen med ett första bud, som Facken inom industrin måste svara på senast på måndag eftermiddag.

För drygt två veckor sedan kom Opo med en första skiss till nytt avtal. Förslaget gällde en treårig avtalsperiod, vilket Facken inom industrin och arbetsgivarna sade ja till – det hänger ju förstås på innehållet i övrigt.

Facken inom industrin (IF Metall, GS, Unionen, Sveriges ingenjörer och Livs) har krävt 2,8 procents i löneförhöjning, En av arbetsgivarparterna, Teknikföretagen, har talat om 1,5 procent. I övrigt handlar förhandlingarna om flexiblare arbetstid, mer respektive mindre övertid, helgarbete och pensionsfrågor.

Facken och arbetsgivarna måste svara på budet före klockan 15 på måndagen. Söndagens första bud, hemställan på avtalssvenska, kan ses som ett andra steget i Opos tretstegsraket. Det första var skissen, det tredje blir ett slutbud som måste komma under den kommande veckan, eftersom avtalet löper ut på fredag, den 31 mars.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.