Industriarbetarnas tidning

Industrins parter har fått ett bud

26 mars, 2017

Skrivet av Harald Gatu Hans Strandberg

De opartiska ordförandena, Opo,  kom på söndagen med ett första bud, som Facken inom industrin måste svara på senast på måndag eftermiddag.

För drygt två veckor sedan kom Opo med en första skiss till nytt avtal. Förslaget gällde en treårig avtalsperiod, vilket Facken inom industrin och arbetsgivarna sade ja till – det hänger ju förstås på innehållet i övrigt.

Facken inom industrin (IF Metall, GS, Unionen, Sveriges ingenjörer och Livs) har krävt 2,8 procents i löneförhöjning, En av arbetsgivarparterna, Teknikföretagen, har talat om 1,5 procent. I övrigt handlar förhandlingarna om flexiblare arbetstid, mer respektive mindre övertid, helgarbete och pensionsfrågor.

Facken och arbetsgivarna måste svara på budet före klockan 15 på måndagen. Söndagens första bud, hemställan på avtalssvenska, kan ses som ett andra steget i Opos tretstegsraket. Det första var skissen, det tredje blir ett slutbud som måste komma under den kommande veckan, eftersom avtalet löper ut på fredag, den 31 mars.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.