Tvärstopp i husfabriken
På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.
Industriarbetarnas tidning
Trähusföretaget Lindbäcks Bygg och NCC har vunnit en upphandling, som gäller bostadshus på 4 till 6 våningar.
– Det känns otroligt skönt att få en partner som vi kan tänka långsiktigt framåt med. Det krävs två för en dans, säger en glad Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks, om ramavtalet som ska tecknas med SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Avtalet gäller höga bostadshus på 4 till 6 våningar och träder troligtvis i kraft den 1 april. Eftersom Lindbäcks tillverkar flerfamiljshus i trä, så innebär det här också ett kliv framåt för industriellt trähusbyggande.
– Det kom lägligt med tanke på den stora investeringen i vår nya fabrik som är igång om cirka ett halvår, fortsätter Lindbäck.
SKL tecknar dessutom ramavtal med NCC för höga bostadshus.
Det här är andra delen av SKL:s upphandling. Den första upphandlingen gällde låga bostadshus på 2 till 4 våningar. I början av februari tecknades ramavtal med fyra företag som bygger i trä: Hjältevadshus som blåser liv i anrika Hultsfredshus, BoKlok, Derome tillsammans med NCC och Villa VIDA.
En grov uppskattning är att det för båda ramavtalen handlar om sammanlagt 4 000 till 20 000 bostäder i flerfamiljshus, en stor del i trä, inom de kommande 4 till 6 åren.
– Vi har inte velat styra upphandlingen, men vi har premierat lågt pris och kort byggtid. Det gör fabricerade volymelement särskilt konkurrenskraftiga, säger Rickard Andersson, projektledare för upphandlingen.
Tanken med de här ramavtalen är att kommuner ska kunna bygga hus utan egna upphandlingar, vilket gör byggandet snabbare.
– Många kommuner och kommunala bostadsbolag för diskussioner om att köpa bostäder från dem som vann första upphandlingen, men inga beställningar har ännu gjorts, säger Andersson.