Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?
I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.
Industriarbetarnas tidning
13 mars, 2017
Skrivet av Anna Julius
Det gäller Åttio procent av lönen upp till taket – så ska a-kassan funka. Men se upp – ibland blir det mindre. Vad kan ha hänt? Här är situationerna som är bra att ha koll på.
Två saker måste vara uppfyllda för att du ska få a-kassa:
Arbetsvillkor. Huvudregeln är att du direkt innan du blir arbetslös ska ha arbetat minst 80 timmar i månaden, sex kalendermånader de senaste tolv månaderna.
Medlemsvillkor. Du ska ha varit medlem i a-kassan under tolv månader utan avbrott, och uppfyllt arbetsvillkoret under tiden. (Annars kan du få grundbeloppet på högst 365 kronor dag).
Tror du att du riskerar att bli arbetslös? Kontakta a-kassan för att kolla hur det kan påverka din ersättning innan du till
exempel:
… är det högsta du kan få ut – oavsett inkomst.
A-kassan räknas på ett genomsnitt av din inkomst de senaste tolv kalendermånaderna.
En vanlig orsak till att du inte får ut 80 procent av din senaste lön är helt enkelt att du inte har jobbat fullt ut hela den tiden. Kanske har du till exempel …
Din snittinkomst räknas alltid på tolv månader. Om du bara jobbat till exempel tio månader slås den inkomsten ut på alla tolv månaderna när a-kassan beräknas. Om du har studerat gäller särskilda regler.
Kanske jobbade du deltid någon del av de senaste tolv månaderna? Då drar det ner snittet.
Om du varit sjuk- eller föräldraledig minst en halv kalendermånad, kan den månaden hoppas över och en månad längre tillbaka i tiden räknas med.
Har du däremot varit sjuk eller föräldraledig mindre än halvtid, eller arbetat minst 80 timmar, räknas månaden med.
Sjuklön, sjukpenning och föräldrapenning räknas med i snittinkomsten, men eftersom de är lägre än lönen påverkar det a-kassan.
… du har börjat ta ut pension
Har du börjat ta ut din pension kan du högst få 65 procent av inkomsten i a-kassa. Du kan aldrig få högre a-kassa igen – även om du slutar ta ut pension.
Avgångsvederlag räknas om till lön, och du får inte a-kassa direkt när du blir arbetslös.
Men du bör anmäla dig som arbetslös, för att inte din sjukpenninggrundande inkomst ska minska.
Jan Larsson i Hjo fick en chock när a-kassan blev lägre än han räknade med.
”Jag var sjuk flera perioder. Jag hade en lön på ungefär 20 000 men när jag blev arbetslös fick jag bara 501 kronor per dag i a-kassa, 10 500 i månaden. Det var en käftsmäll av kolossala mått. Ingen kunde förklara varför, vilka regler gällde? Jag kan inte förstå varför jag inte får max. Jag uppfyller alla villkor.
Många skulle ge sig, men jag begärde omprövning och de höjde beloppet till 626 kronor, långt ifrån 80 procent. Jag som multisjuk har ingen chans att komma upp i en vettig nivå. Jag har begärt omprövning igen.
Jag har ett bra liv i övrigt, men det gör mig arg att det är den lilla människan längst ner som drabbas. Jag började läsa på om a-kassan och såg att det var ett politiskt räv- och rackarspel.”
Berättat för Anna Julius
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.