
Scanias kamp mot belastningsskador
24 mars, 2017
Skrivet av Elinor Torp

Scania gick på ett år från 80 till 8 procent inhyrda vid monteringen.
– 900 fick fast tjänst, berättar Christian Lindström, som jobbar hårt för att minska belastningsskadorna.
Scania har till skillnad från flertalet arbetsplatser i Sverige en facklig klubb för inhyrda inne på kundföretaget. Det gör att Christian Lindström som är heltidsfacklig kan fånga upp och förebygga belastningsskador bland bemanningsanställda.
Nästan alla tillhör Randstad.
– På vissa områden hade vi 100 procent bemanning och inga Scania-anställda. Företaget började bli oroligt när verkstadsklubben drev frågan: Vad händer med företaget om de inhyrda försvinner?
Scania införde därför ett tak för bemanningsanställda. Max 10 procent. Nu är lastbilsfabriken i Södertälje nere i 8 procent bemanningsanställda.
Men belastningsskadorna har inte försvunnit hos montörerna på Scania bara för att de anställts.
– Det är det traditionella: Händer. Rygg. Axlar. Oftast blir det förslitningar för att jobbet är monotont och man står på samma position. Nästan alltid börjar det med en inflammation. Man säger ingenting utan tuffar vidare och så blir det en kronisk skada, säger Christian Lindström.
Hur lång tid tar det att bygga upp en belastningsskada?
– Det kan gå på tre veckor, en månad. Det varierar från person till person.
Är det fortfarande ett problem att de inhyrda får göra de mest monotona jobben?
– Vi som jobbar fackligt inom bemanningsföretagen har som mål att få människor att inse att det är bra att starta en facklig klubb som kan hjälpa medlemmarna så att de inte blir skadade för att de får stå och nöta och nöta på samma plats. Eller göra de tråkigaste jobben.
Det har tagit tid, berättar Christian Lindström.
– Vi har inte stått med armarna i kors. Det har tagit tre år att komma hit där vi är nu.
– Vi poängterar ofta när vi träffar kundklubbar att det är viktigt att ta med bemanningsanställda medlemmar och försöka övertyga dem att det är en fördel att ha en klubb som kan jobba med de här frågorna så att det blir bättre och bättre. Vi jobbar stenhårt med att få företagen att förstå att vi inte ska komma in och göra skitjobben, fortsätter han.
Christian Lindström skrattar.
– Det är inte enkelt. Vi är inte så populära. Men vi försöker i den mån det går. Bemanningsanställda kommer att finnas kvar. Det är inget som försvinner i morgon bitti.
Bra Scania!, nu fattas det bara 3% så är ni nere i samma nivå som era kamrater i Tyskland!, Tänk om andra företag kunde gå åt samma håll.