Industriarbetarnas tidning

Är det okej att fråga om kriget?

10 april, 2017

Skrivet av

När kollegan flyttDu känner säkert någon. En arbetskamrat som tvingats fly från ett helvete för att söka sig till tryggheten i Sverige. Men vad kan man fråga om? Och ska man över huvud taget fråga?

Pluggar och jobbar

Amr Alshami kom till Sverige för tre år sedan. Under dagtid pluggar han sfi samtidigt som han arbetar som montör på Smålandsvillan i Vrigstad. I Syrien arbetade han i en klädbutik: ”Här var första gången jag höll i en hammare!”

Fotbollsintresserad smålänning

Amr Alshami spelar helst fotboll på fritiden. Han delar lägenhet med en kompis i Vrigstad. Hans närmaste familj – hans föräldrar och två syskon – lyckades också fly till Sverige. De bor nu i Sävsjö.

Psykisk ohälsa vanligt

Var tredje person som har lämnat Syrien för Sverige lider av ångest eller depression, det visar en stor studie från Röda Korset. Studien omfattar den grupp som kom till Sverige mellan 2011 och 2013, innan den stora flyktingströmmen hösten 2015.

Under sitt första halvår i Sverige led Amr Alshami också av depression, berättar han. Då var han placerad på en förläggning i Dalarna och tänkte bara på sin familj och sina vänner hemma i Syrien.”Men sedan blev det bättre och bättre. Jag började lära mig svenska, fick kompisar och sedan sökte jag jobb direkt.”

Amr Alshami är 22 år och kommer från Homs, en av Syriens större städer som grundades långt innan Sverige ens krupit in i bronsåldern.

Han minns lägenheten som han och hans familj bodde i, femrummaren uppe på tredje våningen.

– Det var modernt, vi hade allt, allt man kan önska sig. Och Homs var en fin stad då, känd för sina vänliga människor, säger han.

Men så kom kriget. Bomberna, massakern, utrensningarna. Och i detta kaos levde Amr Alshami i tre år.

Om den tiden, liksom om orsakerna till kriget, berättar han gärna och så pedagogiskt han över huvud taget förmår.

– Ibland frågar kollegorna mig om varför det blev krig där, och då försöker jag förklara. Det är helt okej för mig.

Men. Om man frågar honom om det värsta, vad han själv såg, vad han själv upplevde, då blir han genast mer allvarlig och sluten. Tittar bort. Han har nog av mardrömmar.

– Det är för svårt …

Ja, han vill helt enkelt inte bli påmind om hur han tänkte eller agerade sekunderna efter att hans bäste barndomsvän hade blivit ihjälskjuten av en krypskytt – mitt i bröstet, mitt ute på kvarterets fotbollsplan och mitt framför ögonen på honom.

– Efter det sa min mamma: ”Du kan inte stanna här längre, du måste genast fly härifrån.”

”Fråga när du har tid att lyssna”

Jonas Mosskin, leg psykolog och organisationskonsult:
”Grundprincipen är att det är okej att fråga om kriget. Det visar att man bryr sig om den andre. Men det måste göras på ett taktfullt sätt. Har man en minut vid kaffebryggaren kanske det är klokt att spara frågan till när man har mer tid att lyssna. Det är också värt att själv fundera igenom vad man är beredd att höra.

Det är viktigt att komma ihåg att vi människor hanterar svåra upplevelser väldigt olika. Några av oss berättar gärna och mycket, andra gillar inte att prata om smärtsamma minnen och har andra strategier för att må bra och vill hellre tala om annat. Som arbetskamrater och medmänniskor måste vi visa hänsyn och respekt inför detta.”

”Oftast berättar människor själva”

Johanna Bredgaard, bilmontör och kamrat­stödjare på Volvo Cars i Göteborg:

”Man ska ju inte genast kasta sig över en ny kollega och säga: ”Jo, jag har hört att du kommer från kriget …” Sådana där känsliga ämnen brukar komma med tiden, när man lärt känna varandra lite grand. Vi som har linebundet jobb i mont­eringsfabriken får höra mycket, om både roliga och sorgliga saker. Ibland brukar vi skoja om att vi är varandras psykologer och kuratorer.

Vill folk prata om vad de har varit med om så gör de oftast det själva. Som kamratstödjare, som jag är, försöker man inte lösa några problem utan bara lyssna och stötta så gott man kan. Säga: ”Jag finns här för dig, om du vill prata.” Det är inga konstigheter egentligen, bara medmänsklighet.”

”Det var skönt att få prata av sig”

Aleksandar Srndovic, Pappers avdelningsordförande på Holme­n, Hallstavik:

”Lyssna, fråga. Det tyckte jag kändes bra när kriget pågick i mitt hemland Bosnien. Jag hade ständigt en klump i magen, och det var skönt när jag fick prata av mig med mina kollegor. De frågade, var nyfikna. Ja, de gjorde mig en tjänst. Men det blev också jobbigt när så många trodde att de kunde allt om kriget och tyckte att jag skulle stå till svars för allt vad mitt folk beskylldes för.

Krig är ett helvete där 10 procent är skurkar, medan resten är bra människor – oavsett vilken sida man tittar på. Varje gång jag ser, läser eller hör något från Syrien och Irak, påminns jag om kriget och tänker på hur jag satt framför tv:n i Sverige och oroades över att jag skulle se mina föräldrars hus i Sarajevo förstört.”

 

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

När oron blir till hot och slag

När oron blir till hot och slag

I tider av oro och kris är det extra lätt att bli frustrerad, ledsen och arg. Fler samtal kommer in till stödlinjen för våldsverkare. DA:s experter ger råd om hur du kan agera om du misstänker att din arbetskamrat är våldsam.

”Det hade varit skönt om de förstått”

”Det hade varit skönt om de förstått”

Om en nära anhörig insjuknar eller dör kan det vara svårt nog att själv uttrycka sorgen. Hur ska en kollega över huvud taget kunna bryta tystnaden och närma sig smärtan?

Med morsan som jobbarkompis

Med morsan som jobbarkompis

Är släkten bäst eller värst? Eric Elserth och mamma Mona är inte bara arbetskamrater – de bor dessutom grannar. DA:s experter reder ut hur du hanterar familjen på jobbet.

När du måste flytta till jobbet

Ditt jobb flyttar till annan ort och du beslutar dig för att följa med. Vi bad tre experter om råd om hur man förbereder ett nytt liv för hela familjen.

När hatet blir för mycket

När hatet blir för mycket

Återigen brinner flyktingförläggningar, två människor huggs ihjäl på en skola. Ett krig långt borta påverkar alla svenskar. Dagens Arbete fick ett brev från en verkstadsarbetare: vad gör man när rasisthatet tar över på jobbet?

När kärleken slår till

När kärleken slår till

En arbetskamrat har slutat äta. En annan svarar knappt på tilltal. Sömnbristen blänker i deras ögon och på rasten är båda försvunna. Vad i fridens namn händer? Svaret stavas kärlek. Vi bad tre experter resonera om det fina och svåra med relationer på jobbet.

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

Ingen panik hos största elslukaren

Ingen panik hos största elslukaren

Varenda kotte på bruket har elpriserna i huvudet. Det säger Aleksandar Srndovic på Hallsta pappersbruk som ser ett långsiktigt problem med dagens höga elpriser.

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

För huvudskyddsombudet Janne Grundelius var det bra att berätta om sin diagnos. Men så behöver det inte vara för alla. Vi har pratat med tre experter om hur man kan tänka.

Hur ska jag peppa mig själv?

Hur ska jag peppa mig själv?

10 år på samma tjänst utan möjlighet att avancera – hur håller jag då motivationen uppe? Det undrar en läsare. Psykolog Jonas Mosskin svarar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.