Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Från Asbury Park till Huaröd

6 april, 2017

Skrivet av

Krönika En dag kan även din hemby drabbas av låttext-turism.

Lina Haskel är frilansfotograf och chefredaktör för dansbandtidningen Får jag lov.

Badorten Asbury Park i New Jersey och lekparken Strawberry Field i Liverpool. Två platser ur populärmusiken som ofta besöks av fans som vill uppleva det deras idoler tänker och sjunger om. Jag har själv vandrat runt just i staden som Bruce Springsteens album Greetings from Asbury Park, N.J. gjorde känd, och spatserat på övergångsstället på Londons Abbey Road, som liksom Strawberry Field fått stjärnstatus av The Beatles.

Låttextturism – mest tacksamt för relativt okända platser som helt kan inmutas av låten. Vi förknippar Folsom-fängelset, Rockaway Beach, Compton och Fujiyama med Johnny Cash, Ramones, N.W.A. och Wanda Jackson. Men aldrig trodde jag väl att något liknande skulle hända med den bokskogsinbäddade skånska byn Huaröd, där min familj deltidshuserat i över 30 år.

En dag i fjol försomras hade jag Lasse Stefanz kapellmästare Christer Ericsson på mobiltråden. I väntan på däckbyte (det platinasäljande dansbandets buss hade fått punktering under pågående Norgeturné) utbrast hithittaren Ericsson: ”Du måste höra den här låten!” Ur luren strömmade toner från det kommande albumet. Catchy, men hörde jag rätt? Jo. Låten handlade om Huaröd.

Huaröd (Persson/Tillberg) blev en hit och byn har därmed fått sin största uppmärksamhet sedan designern Katja of Swedens storhetstid. Men skyltarna med ortsnamnet blir inte bara föremål för selfiefotografering ­­­– de blir också stulna. Likt åtråvärda älgditon har i skrivande stund Huarödsskyltarna försvunnit vid tre tillfällen. Beatlesfans norpade gatuskyltarna på Abbey Road så ofta att de till slut fick monteras på höga husväggar. Om Trafikverket tvingas fästa Huaröds skyltar på bokstammarna återstår att se.

Mer svensk låttextturism finns förstås. Från Taubes Sjösala till Kents Hagnesta Hill (verklighetens Hagnestahill). Anas en låtskrivarmarknad? Fenomenet kan rädda kommuner som missar Mellodelfinals­tåget. Rätt hyllning kan väcka liv i vilken bortglömd köping som helst. Att bekosta nya vägskyltar får måhända ses som en kalkylerad risk.

En kommentar till “Från Asbury Park till Huaröd

  • Thore Skogman var en fena på det här för 50 år sen. ”Jag mötte mitt öde i Stöde” t ex.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Att rensa är att bli fri”

”Att rensa är att bli fri”

”Visst är det svårt att släppa taget om gamla favoriter. Men det är ju inte i prylarna som minnena sitter”, skriver DA:s krönikör Lina Haskel.

Kamp mot laglöst spoilande

Dagens teknikutveckling ställer nya krav på alla oss tittare, skriver Lina Haskel.

Trump skulle aldrig vinna Mello

Trump skulle aldrig vinna Mello

Så har vi nått den tiden på året då hela landet samlas vid vår egen tv-sända lägereld.

”Bara att vissla åt det usla”

”Brittisk humor är inte min kopp te. Jag ler artigt och nyper mig i armen för att inte somna i tv-soffan”, skriver Lina Haskel. 

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Att måla är som att kratta löv

Att måla är som att kratta löv

Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.