”Att rensa är att bli fri”
”Visst är det svårt att släppa taget om gamla favoriter. Men det är ju inte i prylarna som minnena sitter”, skriver DA:s krönikör Lina Haskel.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
6 april, 2017
Skrivet av Lina Haskel
Krönika En dag kan även din hemby drabbas av låttext-turism.
Lina Haskel är frilansfotograf och chefredaktör för dansbandtidningen Får jag lov.
Badorten Asbury Park i New Jersey och lekparken Strawberry Field i Liverpool. Två platser ur populärmusiken som ofta besöks av fans som vill uppleva det deras idoler tänker och sjunger om. Jag har själv vandrat runt just i staden som Bruce Springsteens album Greetings from Asbury Park, N.J. gjorde känd, och spatserat på övergångsstället på Londons Abbey Road, som liksom Strawberry Field fått stjärnstatus av The Beatles.
Låttextturism – mest tacksamt för relativt okända platser som helt kan inmutas av låten. Vi förknippar Folsom-fängelset, Rockaway Beach, Compton och Fujiyama med Johnny Cash, Ramones, N.W.A. och Wanda Jackson. Men aldrig trodde jag väl att något liknande skulle hända med den bokskogsinbäddade skånska byn Huaröd, där min familj deltidshuserat i över 30 år.
En dag i fjol försomras hade jag Lasse Stefanz kapellmästare Christer Ericsson på mobiltråden. I väntan på däckbyte (det platinasäljande dansbandets buss hade fått punktering under pågående Norgeturné) utbrast hithittaren Ericsson: ”Du måste höra den här låten!” Ur luren strömmade toner från det kommande albumet. Catchy, men hörde jag rätt? Jo. Låten handlade om Huaröd.
Huaröd (Persson/Tillberg) blev en hit och byn har därmed fått sin största uppmärksamhet sedan designern Katja of Swedens storhetstid. Men skyltarna med ortsnamnet blir inte bara föremål för selfiefotografering – de blir också stulna. Likt åtråvärda älgditon har i skrivande stund Huarödsskyltarna försvunnit vid tre tillfällen. Beatlesfans norpade gatuskyltarna på Abbey Road så ofta att de till slut fick monteras på höga husväggar. Om Trafikverket tvingas fästa Huaröds skyltar på bokstammarna återstår att se.
Mer svensk låttextturism finns förstås. Från Taubes Sjösala till Kents Hagnesta Hill (verklighetens Hagnestahill). Anas en låtskrivarmarknad? Fenomenet kan rädda kommuner som missar Mellodelfinalståget. Rätt hyllning kan väcka liv i vilken bortglömd köping som helst. Att bekosta nya vägskyltar får måhända ses som en kalkylerad risk.
Thore Skogman var en fena på det här för 50 år sen. ”Jag mötte mitt öde i Stöde” t ex.