Industriarbetarnas tidning

”Jag har rest runt världen med jobbet”

18 april, 2017

Skrivet av Jonna Söderqvist

Det här gör jagLeif Ebbe Larsson är servicetekniker på Atlas Copco i Slagsta.

Servar borrmaskiner

Atlas Copco är ett globalt svenskt industriföretag. På servicecentret i Slagsta i Stockholm servas till exempel borriggar, borrmaskiner, krossverk, kompressorer, asfaltsläggare och vältar. Här jobbar 60 personer.

Under 2016 hade Atlas Copco en omsättning på drygt 101 miljarder kronor, verksamhet i 90 länder och fler än 42 000 anställda.

”I dag har jag bytt matarbalkar, olja och filter på den begagnade borriggen Boomer 282. Den har varit på fältprov i Turkiet och nu ska den återställas. Sedan åker den vidare till Indien för att göra tunnlar.
Kazakstan, Tanzania, Sydafrika är några av länderna jag rest till. Jag har fram till för ett år sedan rest runt världen med Atlas Copco.

Jag bodde fyra år i Yeddah i Saudiarabien där jag hade hand om maskinparken. Jag utbildade personalen, beställde reservdelar och servade maskinerna. Det var ett stort tunnelprojekt och jag jobbade långa dagar. Då hade jag familjen med mig.

För ett år sedan måste jag sluta resa, eftersom mina knän har blivit sabbade. På sitt sätt saknar jag resandet, och kicken som slog in då jag kom hem från resorna.

Nu har jag också börjat hjälpa till lite på kontoret. Jag öppnar nya ordrar och beställer reservdelar.”

Berättat för Jonna Söderqvist

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.