Industriarbetarnas tidning

”Jag har rest runt världen med jobbet”

18 april, 2017

Skrivet av Jonna Söderqvist

Det här gör jagLeif Ebbe Larsson är servicetekniker på Atlas Copco i Slagsta.

Servar borrmaskiner

Atlas Copco är ett globalt svenskt industriföretag. På servicecentret i Slagsta i Stockholm servas till exempel borriggar, borrmaskiner, krossverk, kompressorer, asfaltsläggare och vältar. Här jobbar 60 personer.

Under 2016 hade Atlas Copco en omsättning på drygt 101 miljarder kronor, verksamhet i 90 länder och fler än 42 000 anställda.

”I dag har jag bytt matarbalkar, olja och filter på den begagnade borriggen Boomer 282. Den har varit på fältprov i Turkiet och nu ska den återställas. Sedan åker den vidare till Indien för att göra tunnlar.
Kazakstan, Tanzania, Sydafrika är några av länderna jag rest till. Jag har fram till för ett år sedan rest runt världen med Atlas Copco.

Jag bodde fyra år i Yeddah i Saudiarabien där jag hade hand om maskinparken. Jag utbildade personalen, beställde reservdelar och servade maskinerna. Det var ett stort tunnelprojekt och jag jobbade långa dagar. Då hade jag familjen med mig.

För ett år sedan måste jag sluta resa, eftersom mina knän har blivit sabbade. På sitt sätt saknar jag resandet, och kicken som slog in då jag kom hem från resorna.

Nu har jag också börjat hjälpa till lite på kontoret. Jag öppnar nya ordrar och beställer reservdelar.”

Berättat för Jonna Söderqvist

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Snabba ryck

Snabba ryck

Ögonblicket. Klockan är 09.42 på Scandinavian print group i Stockholm. Miguel Gonzalez byter färg i företagets offsetpress. Ett jobb som måste göras inom några minuter från det att lampan lyser och ett högt pip hörs. Tryckpressen är en Speedmaster Heidelberger 102 och har sedan elva år tillbaka varit företagets hjärta, där huvuddelen av trycken sker.  […]

Tung erfarenhet

Tung erfarenhet

Klockan är 14.54 på Wetterlings i Storvik.

Röstar om namnen

Röstar om namnen

Klockan är 11.56 på Dustcontrol.

Välkommen till fåglarnas rike

Välkommen till fåglarnas rike

Under en längre sjukhusvistelse i tonåren blev naturen, fåglarna och fotograferandet det som höll Jonas Classon uppe. I dag är han en av de mest uppmärksammade fågelfotograferna i Europa.

Skadearbete

Skadearbete

Klockan är 11.05 på Rottneros bruk i Sunne.

Kattfolket

Kattfolket

I bildserien Katt People utforskar fotograf Julia Lindemalm den speciella relationen mellan människa och katt.

Lite spill? Ingen fara

Lite spill? Ingen fara

Klockan är 11.56 på Billerud Korsnäs i Frövi. Ett tunt lager svartslam blir extra synligt i nysnön.

I migranternas spår

I migranternas spår

I läckande gummibåtar lyckades mer än en miljon människor ta sig över Medelhavet till Europa under flyktingkrisen 2015. Fem år senare anlände färre än 100 000 personer, och EU-ledare utropade triumferande krisen över. Men vad döljer sig bakom de låga siffrorna?

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.