Arbetsgivare sparkar anställda av praktiska och ekonomiska skäl. Det säger Lars Askelöf, förhandlingschef på IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.
Benteler Aluminium Systems tillhör arbetsgivarorganisationen IKEM. Vd:n på Benteler har inte velat svara på Dagens Arbetes frågor. Det gör däremot förhandlingschefen Lars Askelöf.
IF Metall hävdar att det är ett systemfel när det är billigare att avskeda än att säga upp. Hur ser du på det?
– Jag kan konstatera att om det föreligger saklig grund för uppsägning men inte för avsked så kan det ändå vara en praktisk lösning att avskeda. Det beror på procedurreglernas utformning.
Vad menar du med procedurreglerna?
– Om det blir en tvist om en uppsägnings giltighet så består anställningen under hela tvisten. Och förhandlingar och rättegång kan pågå ett tag.
– Även om arbetsgivaren vinner tvisten så har han varit tvungen att betala lön under hela den tiden. De pengarna får arbetsgivaren inte tillbaks.
IF Metalls förbundsjurist menar att det är för lätt att avskeda?
– Jag vet inte vad han syftar på. Om jag gissar så menar han en situation där arbetsgivaren väljer att avskeda i stället för att säga upp. Då upphör anställningen även om det tvistas om den sakliga grunden. Arbetsgivaren behöver inte betala lön.
– Det är en praktisk fråga helt enkelt.
Hur ser du på att anställda avskedas som kanske inte gjort sig förtjänta av avsked?
– Det är en signal till lagstiftaren att se över lagstiftningen. Det är korkat att ha en reglering som gör att arbetsgivare inte kan få tillbaks sina pengar även om de vinner en tvist.
Maria Steinberg, lektor i arbetsmiljörätt, menar att det här är något som arbetsgivarorganisationerna lär ut till sina medlemsföretag. Hur ser du på det?
– Ja, absolut. Lagstiftningen ser ut så här. Det är vår skyldighet att tala om hur företagen bäst ska klara sig i den snåriga arbetsrätten. Det är inga konstigheter. Regelverket har sett ut så här länge. Det är inget att hyckla om den saken.
Hur skulle regelverket se ut om ni fick önska?
– Jag har inte bottnat i en sådan analys. Ett förslag är att arbetsgivaren ska kunna få tillbaks sina pengar om denne vinner en tvist. Att arbetsgivaren enbart behöver betala för uppsägningstiden. Då skulle inte avskedandebehovet finnas på samma sätt. Då skulle agerandet anpassas till vad som är sakligt relevant i stället för de ekonomiska incitamenten.
En anställd på Benteler i Skultuna sa nej till övertid två gånger och hänvisade till personliga skäl. Hur ser du på det?
– Jag vet ingenting om just det fallet. Men generellt när det gäller arbetsvägran så är det ganska omedelbart en grund för avsked.
I kollektivavtalet står det att befrielse från övertidsarbete inte bör nekas om arbetstagaren har bärande skäl. Vad är bärande skäl?
– Det har jag diskuterat under snart 30 år i den här världen. Vad är skäligt och rimligt? Vad kan man begära? Det är ett dilemma.
– Varje enskild situation och de inblandade människornas sunda förnuft och omdöme får avgöra.
Finns det ingen praxis?
– Nej det finns bara rimlighet, sunt förnuft och klokt ledarskap. Det är det vår rådgivning går ut på. Hur det varit i den här specifika situationen har jag ingen aning om.