Industriarbetarnas tidning

LO-facken säger upp bemanningsavtal

2 maj, 2017

Skrivet av Marcus Derland Elinor Torp

LO-facken säger upp avtalet med Bemanningsföretagen. Förhandlingarna har strandat.

(UPPDATERAD) LO-förbunden väljer att säga upp avtalet eftersom bemanningsanställda inte erbjuds samma villkor som ordinarie personal, skriver LO i ett pressmeddelande.

– Det ska vara samma kostnad och villkor att ta in bemanningsanställda som ordinarie personal. Detta vill inte bemanningsföretagen gå med på, motiverar avtalssekreteraren Torbjörn Johansson väljerTorbjörn Johansson.

Avtalet löper ut efter sju dagar om ingen ny överenskommelse nåtts.

– Det är ett viktigt avtal för oss. Förhandlingarna har gått trögt. Över 10 000 av våra medlemmar går på bemanningsavtalet, säger Anna Gustafsson, ombudsman på IF Metall, som sitter med i förhandlingarna.

Arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen kommenterar uppsägningen av avtalet i ett pressmeddelande:

– Vi erbjöd LO-förbunden redan den 27 april ett avtal som ligger på märket, det vill säga 6,5 % i avtalsvärde över en treårsperiod, alltså på samma nivå som övriga arbetsmarknaden, säger förbundsdirektör Ann-Kari Edenius.

Uthyrda kallas av arbetsgivarparten för bemanningskonsulter.

– Även om förhandlingarna skulle dra ut på tiden får bemanningskonsulterna löneökningar då lönerna hos kundföretagen revideras, allt enligt vårt lönesystem GFL, fortsätter Ann-Kari Edenius.

Kent Ackholt är ombudsman på LO med ansvar för bemanningsavtalet:

– Vi hade höga ambitionsnivåer och trodde verkligen att vi skulle klara ut det här. Nu har vi fått sju dagar till på oss, till 9 maj, så jag tror att vi kommer i mål sent måndag natt eller tidigt tisdag morgon.

Som Dagens Arbete har skrivit om tidigare är belastningsskador ett problem för bemanningsanställda då de får utföra de slitigaste och mest monotona arbetsuppgifterna ute i industrin och på lager. Många uthyrda skadar sina kroppar redan i unga år. Kent Ackholt jobbar långt ifrån golvet, men är medveten om problemet genom telefonsamtal från medlemmar.

– De arbetsmiljöfrågor vi har med är samma krav som vi drev förra året och som man då gjorde upp om för industrin. Det handlar bland annat om en permanent arbetsgrupp som ska övervaka arbetsmiljöfrågorna och införandet av den nya föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö, säger han.

I fjol fick inte LO med sig motparten.

– Men Bemanningsföretagen kan ju inte heller blunda för larmrapporterna. Jag tror att vi kommer att sätta det i de här avtalsförhandlingarna så att det blir en sådan grupp, säger Ackholt.

 

6 kommentarer till “LO-facken säger upp bemanningsavtal

  • Detta var ju bra.
    Men när tänker LO säga upp det så kallade taleförbudet?

    Arbetsskadade måste också få känna att det finns möjligheter till rättstrygghet och rättssäkerhet för dem.

    Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet. 2014 fick endast 31 personer livränta för arbetssjukdom. 1990 godkändes 72 procent av arbetssjukdomarna, 2014 är det endast 3 procent.

    Det trauma som vi alla utsätts för, kan aldrig vara rättfärdigat ur någon synpunkt. Lagen om arbetsskada är en chimär utan värde för 99,9 % av dem som skadas på jobbet.

    Säg upp detta avtal också. Vad väntar ni på?

  • Vad är det för villkor som ordinarie personal har och inte bemanningsanställda? Är det bonusar man är ute och fiskar efter?
    Bemanningsanställda ska inte ha bonus från företaget man är uthyrd till. Dom får vända sig till sin egen arbetsgivare om dom vill ha någon form av bonus.

  • Den som gick med på denna bemanningssoppa får städa upp efter sig. Att man kan få jobba i flera år utan att få fast anställning – vår statsminister var väl metallboss då? Har heller ej glömt att nån ville vi skulle gå ner i lön också med 20 procent vid samma tidpunkt. Mygelvarning de luxe. En månads uppsägning för alla, då behövs inte bemanningsföretagen. Case closed

  • stev0.
    Bonusen ska vara inräknad i de bemanningsanställdas GFL, läs avtalet själv. Detta vet redan de som hyr in bemanningsanställda att den ska vara.
    Bemanningsanställda är bara till för att kollektivanställda inte ska slita ut sig och de kollektiva älskar att titta på och mygla.
    Bemanningsföretag borde förbjudas och staten SKA tvinga de som hyr in att fastanställda de som är inhyrda på heltid.

  • Trött på facket: Nja, facket åkte på pumpen med Scanias bonussystem i Arbetsdomstolen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Klart med nytt bemanningsavtal

Bemanningsavtalet är klart. Ett treårigt avtal på 6,5 procent. Två nyheter är avsättningar till extrapension och en arbetsgrupp som ska se över arbetsmiljön.

Nytt bemanningsavtal för 30 000 i LO

Det nya bemanningsavtalet inom LO-området är värt 2,2 procent och ger den anställde lön även för den tid han eller hon är tillgänglig utöver bokad tid.

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Vägen mot en förändrad las

Vägen mot en förändrad las

Lagen om anställningsskydd ska ändras. Frågan är om det blir politikerna eller fack och arbetsgivare som får bestämma hur.

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.