Utredare föreslår tuffare tag mot bidragsbrott
9 maj, 2017
Skrivet av Marcus Derland
Det bör bli lättare att komma åt företag som fuskar med bidrag, enligt en statlig utredning. Dagens Arbete visade redan i januari hur arbetslösa jagas och hur företag kommer undan.
Regeringens särskilde utredare Lars-Erik Lövdén har haft i uppdrag att undersöka hur staten står emot organiserade brottslighet riktad mot välfärdssystemen. Han har nu lämnat över sitt förslag till till justitieministern Morgan Johansson. Här ingår ett antal lagändringar.
– Det är synnerligen angeläget att göra förändringarna i bidragsbrottslagen fort, säger Lars-Erik Lövdén.
På en pressträff hänvisade utredaren till att en statlig utredning redan 2008 föreslog en ändring av lagen, något som också framkom i Dagens Arbetes granskning.
– Nu är det dags att ta det på allvar och genomföra förändringen, säger Lars-Erik Lövdén.
Justitieminister Morgon Johansson menar att flera av de lagförändringar som föreslås i utredningen kan bli verklighet redan nästa år.
Lars-Erik Lövdén säger att det är för lätt för kriminella företag undvika upptäckt i dagens välfärdssystem.
– Mörkertalet är enormt stort. Flera myndigheter har fokuserat på service, kontrollerna har kommit i andra hand, säger han.
Exempel på vad utredningen föreslår för att motverka att kriminella kommer över bidrag och förmåner:
- En ny enhet för utredning av bidragsbrott bildas på Försäkringskassan. Bidragsbrott utreds av Ekobrottsmyndigheten. Straffet för grovt bidragsbrott skärps till max sex år och utvidgas till att också omfatta utbetalningar till företag och organisationer.
- Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan får utökade möjligheter att inhämta uppgifter om företag och organisationer. Vissa bidrag som betalas ut av Arbetsförmedlingens ska göras med spårbara betalningsmedel. Utbetalning av lönegaranti flyttas från länsstyrelserna till Skatteverket.
- Myndigheternas möjligheter att utbyta information utökas. Regeringen bör utreda frågan om att samordna utbetalningar i välfärden.
Bra att man ökar kontrollen av de upphandlade tjänsterna.
Men glöm inte att kontrollera innehållet och hur det stämmer överens med målet att komma närmare ett jobb. Fortfarande finns det så kallade anordnare vars verksamhet endast handlar om social gemenskap, d.v.s sitta och fika och prata hela dagarna. Trotts att deltagarna inte har det behovet eller får ut något av den typen av verksamhet. Möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden minskar istället för att öka. Allt detta sker med AFs handläggares godkännande. Detta handlar inte om ekonomiskt mygel, alla papper är i sin ordning. När den upprättade handledningsplanen och genomförandet ser ut på det viset finns det all anledning att även ta upp det till granskning. Det är ändå utbildning och jobb det bör handla om i slutändan.