Industriarbetarnas tidning

20 smultronställen i sommar

9 juni, 2017

DA tipsarSka du resa i Sverige i sommar? Landet är fullt av små pärlor att besöka – klicka på nålarna så hittar du redaktionens favoriter. Har du fler tips? Skriv i kommentarsrutan eller mejla oss!

Södra Hyttan, mellan Kopparberg och Hällefors
Det kan mycket väl vara Sveriges största bokloppis, men de ideella krafterna bakom tycker ”Bergslagens största” låter bättre. Den gamla 1600-talshyttan är i dag ett kulturcentrum: 1 100 hyllmeter böcker, bokskulpturer, kafé, galleri och naturskön scen för teater och musikfestival.
Hans Strandberg

Lesjöfors museum, Lesjöfors
Vill du uppleva en tid som flytt? Här är det gamla brukssamhället rekonstruerat med originalföremål. Gubbarna i verkstan är snart tillbaka från fikarasten, gjutugnen ska strax slås på och bandylaget är bara inne i duschen en sväng. Så känns det. Och i vardagsrummet visas Hylands hörna.
Elinor Torp

Nordiska akvarellmuseet, Skärhamn
En pärla med full havsutsikt. Sedan starten år 2000 har det vuxit till en kulturplats som även rymmer teater, film, konserter. Men basen är akvarellerna – här finns utställningarna, men också gästateljéer och aktiviteter för barn.
Hans Strandberg

Volvomuseum, Torslanda, Göteborg
För dig som gillar svensk industrihistoria i allmänhet eller klassiska bilar i synnerhet är Volvomuseet ett måste. Här får du följa med på en resa genom Volvos historiska arv, från starten 1927 fram till i dag.
Josef Molin

Museum of failure, Helsingborg
Harley-Davidson-parfym, tjejpennor och Google glass – saker det aldrig blev nåt med. I stället kan man se dem och andra misslyckade innovationer på ett museum som öppnar den 7 juni. Budskapet: Det är av misstagen vi lär oss.
Anna Julius

A World of Dinosaurs, Kalmar
Europas största dinosaurie­museum firar fem år. ”Ursäkta oss för att vi har grävt upp och släppt ut de största och mest fruktade varelserna någonsin på jorden”, står det på hemsidan. Mer än 100 dinosaurier ryter och rör på sig eller tornar upp med sina väldiga skelett i en stor ladugård.
Elinor Torp

Motorns dag, Målilla 5–6 augusti
Årets tema är orenoverade fordon. Hundratals objekt brukar ställas ut i Hembygdsparken och det är en lärorik upplevelse att tillbringa ett par timmar bland mängder av kunniga motorentusiaster.
Hector Barajas

Semesterracet, Vimmerby 11–15 juli
Om du älskar knyckliga bilar och lerstänk åker du till Vimmerby för fem dagars folkrace. Tröttnar du kan du slinka in på Astrid Lindgrens barndomshem, Näs. Eller ta en tur ut till närliggande Brantestad för att vandra i tystnad.
Marie Edholm

Karlsborgs fästning. Karlsborg
Svenska guldreserven är stulen och du ska ge dig in i gångarna i Karlsborgs fästning och hitta ledtrådar. Äventyr, dataspel och historielektion i ett, i det som en gång var Sveriges reservhuvudstad.
Anna Julius

Motala Motormuseum, Motala
Det är inte bara för bilentusiaster. Cirka 300 körbara fordon från alla tidsepoker finns utställda. Därutöver finns ett fotomuseum, en samling radioapparater från Luxors fabrik i Motala, och landets största insjöakvarium.
Hector Barajas

Flygvapen­museum, Linköping
En alldeles särskild plats för både vuxna och barn. Museet bjuder på en stor samling militärflygplan och andra tankeväckande utställningar som sätter i gång fantasin och färskar upp minnet. Fri entré.
Hector Barajas

Femörefortet, Oxelösund
Insprängt i berget ligger det tidigare topphemliga kustartilleribatteriet på Femöre i Oxelösund. Fortet är nu ett spännande museum över kalla kriget-epoken. Öppet hela sommaren med flera visningar varje dag.
Josef Molin

Parkteatern, Stockholm
Har huvudstaden tugga­t hål i semesterkassan är det trösterikt att veta att Parkteatern bjuder på förstklassiga föreställningar hela sommaren på ett 50-tal platser runt hela Stockholm. Alltid gratis och under bar himmel.
Marie Edholm

Biograf- och tv-museet, Säter
I en gammal yxfabrik längs med riksväg 70 i Dalarna står Sveriges första OB-buss, en Scania från 1938, som Sveriges Radio sänt nyheter och sport ifrån. All utrustning finns kvar i bussen. Museet rymmer också en biograf.
Elinor Torp

Stollgången, Hofors
I Storberget bröts järn från medeltiden fram till 1880-talet. Som besökare går du med guide genom den 265 meter långa Stollgången, rakt in i berget, och får höra om gruvfrun och om villkoren för dem som arbetade här. Mycket spännande.
Anne-Marie Höglund

Bergabacken pelargonmuseum, Torsåker
En pärla med vidsträckta vyer mitt i böljande åkerlandskap. Förutom utställning av flera hundra sorters pelargoner och försäljning av sticklingar i vackra växthus finns butik och kafé med pelargonkaka.
Anne-Marie Höglund

Sveriges järnvägsmuseum, Gävle
Strosa runt bland lok och vagnar och läs om rallare, olyckor och livsvillkor – och så klart järnvägens utveckling – från mitten av 1800-talet och framåt. Barnen trivs allra bäst vid den stora legoutställningen och i minitåget utomhus.
Anne-Marie Höglund

Jamtli, Östersund
Gå i 1800-talsskola, kör bil som på 50-talet och gå en vandring genom seklerna. Jamtlis historieland är ett enormt friluftsmuseum som är lärorikt och väldigt skoj både för stora och små. Öppnar 24 juni.
Anna Julius

Mickelbo gård, Mickelträsk
Cirka 4 mil norr om Umeå finns ett mysigt sommar­kafé och en gårdsbutik. Gården rymmer många slags djur, bland annat lamor, alpackor, kameler, jakar och lappgetter. Här erbjuds boende och aktiviteter som att åka traktorsläp och båtuthyrning.​
David Lundmark

LKAB Visitor Center, Kiruna
Världens största underjordiska järnmalmsgruva får en hel stad att flytta. Från turistbyrån går bussar ner till gruvans 540-metersnivå. Det kostar en slant, men är klart en cool upplevelse.
Anna Julius

4 kommentarer till “20 smultronställen i sommar

  • Lite tråkigt att DA endast hittar 6 smultronställen i hela Norrland varav 3 på en rad i Gästrikland, det sydligaste landskapet i Norrland. Pite Havsbad? Malören? Lule skärgård? För att inte tala om Tarfaladalen, Sarek, Kungsleden och alla hjortronställen!

    • Helt rätt, vi borde varit bättre på att blicka norrut! Om du berättar lite mer om dina smultronställen kan vi lägga in på kartan!

  • Gränna är ett riktigt smultronställe. Med sina polkagrisar och äldre bebyggelse. Sedan har vi ju överfarten till Visingsö med bokskogar och Remmalag i historisk miljö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.