”Därför borde Liberalerna kämpa för las”
Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.
Industriarbetarnas tidning
Fram till 1979 klassades homosexualitet som en sjukdom av Socialstyrelsen. En sjukskrivningskampanj och ockupation ändrade på det.
I vilka länder finns tre juridiska kön? I hur många länder är samkönade äktenskap lagligt? Och var riskerar du dödsstraff om du är homosexuell?
2011 antog FN:s råd för mänskliga rättigheter för första gången en resolution som betonar alla människors lika värde och rättigheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.
Tredje kön
I bland annat Indien, Argentina och Australien finns ett tredje juridiskt kön utöver kategorierna man och kvinna. Där går det att få ett X i sitt pass, för en neutral könstillhörighet.
I Sverige är driver endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet frågan om ett tredje juridiskt kön i sina partiprogram.
FN konstaterade i en studie 2011 att hbtq-personer runt om i världen utsätts för grova hatbrott som dödsmisshandel och tortyr. I många länder är homosexualitet kriminaliserat och människor fängslas och diskrimineras i arbetslivet och inom utbildningssystemet. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter säger att ”våldet som drabbar hbt-personer ofta är betydligt grövre och mer ondskefullt jämfört med andra typer av hatbrott”.
Samkönade äktenskap är endast lagligt i cirka 15 av världens runt 240 länder. Bland de senaste som tillåter samkönade äktenskap är Uruguay (2013) och USA (2015).
Många länder arbetar aktivt emot hbtq-personers rättigheter, bland annat Nigeria, Turkiet, Afghanistan och Uganda. I Iran, Saudiarabien och Sudan kan du straffas med döden för homosexualitet.
Text: Carolina Hemlin, chefredaktör tidskriften Ottar
”Jag känner mig lite homosexuell idag, jag vill bli sjukskriven”. I augusti 1979 ringer ett antal hbt-aktivister till Försäkringskassan och sjukskriver sig, för att visa på det bisarra i att homosexualitet klassas som en sjukdom. De vill ha ersättning för att stanna hemma från jobbet.
Homosexualitet klassades som en mental rubbning i Socialstyrelsens register. Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) hade då kämpat i åtta år, sedan 1971, med att försöka få bort klassifikationen, men utan gensvar från Socialstyrelsen.
Onsdag den 26 augusti 1979 kom det att förändras. Ett antal aktivister (bland dem Jonas Gardell) hade under det årets frigörelsevecka beslutat sig för att ockupera Socialstyrelsens lokaler. Och det gjorde de. Cirka 30-40 aktivister satte sig i trappan med handskrivna banderoller och skanderande slagord som ”Vi är arga inte snälla, vi är homosexuella. Nu ska sjukdomsstämpeln bort, annars blir processen kort”.
De vägrade ge sig av innan de fått tala med den då helt nyutnämnda generaldirektören Barbro Westerholm (senare riksdagsledamot för L), vilket de till slut fick. Westerholm kom ut i trapphuset och satte sig ner och pratade med ockupanterna.
Barbro Westerholm har sagt att hon inte kunde något om homofrågan då, men ansåg att kärlek mellan människor är lika mycket värd oavsett vem man är, så hon sa till gruppen på plats “Det här ska vi väl kunna lösa”. På måndagen veckan efter ockupationen deklarerade hon till sina kolleger att “nu ska vi friskförklara homosexuella och ta bort klassifikationen”.
Knappt två månaders senare, den 19 oktober 1979, stryks homosexualitet ur Socialstyrelsens sjukdomsregister.
Aktionen har i efterhand hyllats och ses som en viktig milstolpe i svensk hbtq-historia.