Därför får vi inte missa att ställa om
Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
KrönikaDen stora skiljelinjen i svensk politik handlar om vad som är en rimlig trygghet för medborgarna. Och här har Sverigedemokraterna tydligt visat var de står.
Det har hänt något anmärkningsvärt med hur Sverige betraktas av tunga policymakare ute i världen. Efter decennier av nyliberala strömningar framhålls nu den svenska regeringens politik som ett föredöme.
Samhällsinvesteringar har numera företräde framför åtstramningar och skattesänkningar. I februari sade till och med OECD:s generalsekreterare Angel Gurria att världen skulle vara mycket bättre om vi kunde exportera den svenska modellen.
Vad är det då som har hänt? Det är naturligtvis många faktorer som spelar in, men låt mig göra ett försök.
I Sverige värnar vi vår internationella konkurrenskraft. Vi är ett litet land som är beroende av att kunna sälja produkter på världsmarknaden. Om vi lyckas bra med det skapas både sysselsättning och intäkter.
För att vara framgångsrika behöver vi ett samhälle som ger de rätta förutsättningarna. Det handlar om utbildning, infrastruktur och en stark välfärdssektor. Det handlar också om våra trygghetssystem, som a-kassa och sjukförsäkring.
I en föränderlig värld behöver staten ge en rimlig trygghet till medborgarna.
Det är här som de stora skiljelinjerna går i svensk politik. Högern föredrar alltid skattesänkningar före samhällsinvesteringar.
Skattesänkningar gynnar inte bara dem med högst inkomster utan skapar också ett tryck på att sänka statens utgifter. Det tvingar fram besparingar i välfärden och i våra gemensamma försäkringssystem. Detta leder i sin tur till att lönerna pressas nedåt.
Ett högt skattetryck leder
till omfördelning av resurser. Resurser som kan användas till att bygga samhället starkt, inte enskilda individer. Det här är den stora skiljelinjen i Sverige idag.
Idén om ett gemensamt samhällsbygge står mot skattesänkningar och lägre löner. Allra längst till höger återfinner vi numera Sverigedemokraterna som villigt låtit sig säljas till kapitalets intressen.
Inför valet 2014 talade man vackert om att vara folkets röst mot etablissemanget. Åkesson lovade att stå emot vinstintressen i välfärden.
I dag vill Åkesson bevilja sig själv och andra höginkomsttagare massiva skattesänkningar och är en ivrig försvarare av riskkapitalister
i välfärden.
För svenska löntagare är det lätt att känna igen de traditionellt borgerliga partierna. Sverigedemokraterna, som ju i jämförelse är en ny bekantskap, är ingenting annat än en ulv i fårakläder.