Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år
Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.
Industriarbetarnas tidning
Orica Sweden och IF Metall är oense om hur en tidsperiod räknas ut, när anställda vill ha föräldraledighet. Frågan ska nu avgöras i en central förhandling.
Oricas tolkning av föräldraledighetslagen har rört upp starka känslor bland personalen. Oenigheten har gjort att det lokala IF Metall-facket nu valt att lyfta ärendet till en central förhandling.
– Jag förstår inte Oricas hållning i det här, om jag ska vara ärlig, kommenterar Anders Karlsson, klubbordförande på sprängämnestillverkaren i Gyttorp utanför Nora.
Enligt lagen har man rätt att ta ut föräldraledigheten i en sammanhängande period eller dela upp den på högst tre perioder per år. Fackets tolkning är att alla tider som man ansöker om ledighet för i en blankett ska betraktas som en och samma period.
Men Orica följer rådet från Innovations- och kemiarbetsgivarna, Ikem, som på sin hemsida skriver att den tolkningen ”är ett vanligt missförstånd” och ”att varje ledighetsperiod för sig räknas som en period oavsett när och hur ansökan sker”.
– Hårdrar man det så skulle man förbruka sina tre perioder om man ansökte om att vara föräldraledig två dagar per vecka i tre veckor. Och det här köper jag inte alls, säger Anders Karlsson.
Ikems tolkning innebär, enligt honom, väldiga problem för alla industrianställda som blir föräldrar, och särskilt för dem som jobbar treskift, fyrskift eller femskift, och har lediga veckor inlagda i schemat.
– Det är knappast så att man söker om föräldraledighet, när man har lediga veckor, säger Anders Karlsson och fortsätter:
– Fabriken har valt att ha en alldeles för dålig grundbemanning. Det finns liksom inte utrymme att låta folk vara lediga, och det är där striden ligger egentligen.
Orica har 320 anställda, varav cirka 190 kollektivanställda. Enligt Anders Karlsson är det två fall av brott mot föräldraledighetslagen, som klubben har anmält till den centrala förhandlingen. Han vill gärna ha ett snabbt besked eftersom flera anställda är på gång med att ansöka om föräldraledighet.
Oricas personalchef, Roland Andersson, medger att man följer rekommendationen från Ikem. Han tycker att det är bra att frågan avgörs centralt.
– Vi har två olika tolkningar och konstigare än så är det inte. Det är väl bra att det kartläggs och vi får ett svar på vad det är som gäller, säger han och avslutar:
– Det här är ganska prestigelöst. Vi kommer att rätta in oss om vi gör fel, och IF Metall får rätta in sig om de gör fel.
Håller med arbetsgivaren i detta. Föräldraledighet missbrukas till max vid dom flesta högtider och semester. Vi utan barn får alltid stå tillbaka till förmån för dom med barn.
StevO , hur menar du med missbrukas ? Vid högtider och semestrar brukar ju förskola/fritids/ skola vara ibland vara stängt. Var tycker du då vi ska göra av våra barn ? Då måste vi ju ta föräldrarledigt. Alla har ju inte släkt eller vänner som kan vara med barnet medans föräldrar jobbar. Dessutom… vem vill inte vara med sina barn vid högtider ?
StevO: Frågan handlar definitivt inte om vad DU tycker. Det handlar om att läsa avtalet rätt. Känns bittert av dig att missunna dina arbetskamrater sin rätt till föräldraledighet.
I det här fallet rör det sig inte om något missbruk, det är bara familjer som försöker få ihop vardagen,där kanske båda jobbar skift.
Tråkigt om båda föräldrarna jobbar skift och måste va ledig någon dag i veckan för att få ihop vardagen.
Dom senaste 5 åren så har jag jobbat jul, enligt mitt schema. Jag har försökt söka ledigt men bara fått till svar att ingen får söka ledigt under jul. Arbetsgivaren säger själv att han kan inte bevilja vanlig ledighet för han vet att folk som kan tar ut föräldraledighet.
Skulle detta gå igenom så skulle det strypa den möjligheten avsevärt. Det är bra!
StevO, du kanske borde kritisera ledningen istället för rätten till föräldraledighet. Kan inte förstå hur du kan få jul fem år på raken på schemat.
Ftån AD Dom nr 92/05, Mål nr A 233/04, 2005-10-12
Har bolaget haft rätt att avslå J.P:s ledighetsansökan med stöd av 10 §
föräldraledighetslagen?
Arbetsgivarparterna har i första hand gjort gällande att J.P:s ansökan om
föräldraledighet utgjorde en begäran om hel ledighet under fler än tre perioder
och att bolaget därmed har haft rätt att avslå ansökan med stöd av 10 §
föräldraledighetslagen. Arbetsgivarparterna har därvid som domstolen
uppfattat deras talan menat att varje enskild period måndag – fredag, då J.P.
inte skulle arbeta, i lagens mening utgör en ledighetsperiod då han skulle vara
helt ledig.
Förbundets ståndpunkt är att J.P:s ansökan vid en tillämpning av
föräldraledighetslagen är att betrakta som en begäran om förkortning av
arbetstiden.
Arbetsdomstolen gör i denna fråga följande bedömning. Det anges uttryckligen
i 12 § föräldraledighetslagen att ledigheten vid förkortning av arbetstiden
får förläggas exempelvis till vissa av arbetsveckans dagar. J.P:s
skiftarbete var i princip förlagt till samtliga veckodagar. Den förläggning av
föräldraledigheten till måndag – fredag som J.P. begärde innebär i enlighet
därmed att hans ansökan avsåg en förkortning av arbetstid i
föräldraledighetslagens mening. Den av arbetsgivarparterna åberopade regeln
i 10 § föräldraledighetslagen är alltså inte tillämplig i detta fall. Den avgörande
frågeställningen i målet blir därmed om den av J.P. begärda ledigheten skulle
ha medfört påtaglig störning i bolagets verksamhet. Den ledighet han begärde
motsvarade ostridigt 75 procent av heltid.
Kanske finns något i denna dom ?
Föräldraledighets lagen är hyfsat stark och styrande å den anställdes vägnar.