Vad händer med a-kassan?
En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Pension. Om man inte har råd att gå i pension vid 65 års ålder utan tvingas arbeta vidare till 67 år som man har laglig rätt till, vad händer då om man blir uppsagd? Varför får man inte vara kvar i a-kassan eller ta del av den efter 65 år fyllda? Varför inte sänka skatten för pensionärerna så att det motsvarar den lön man hade när man arbetade?
Svar: I samband med att det blev möjligt att kvarstå i anställningen till 67 års ålder övervägdes om även rätten till arbetslöshetsersättning borde höjas till 67 år. Så blev inte fallet, trots protester från de fackliga organisationerna.
På grund av att 65-årsgränsen i pensionssystemet skulle finnas kvar bedömde regeringen att arbetstagare som uppnått 65 års ålder inte behövde ekonomiskt stöd genom arbetslöshetsersättning. Samhället erbjöd ju inkomst i form av pension och arbetstagaren skulle därmed ändå ha försörjning. Därför betalas inte arbetslöshetsersättning till den som arbetat efter 65 år och lämnar sin anställning före 67 års ålder, vare sig detta skett på egen begäran eller genom uppsägning av arbetsgivaren.
Henric Ask
Jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.