Industriarbetarnas tidning

”Vi är beredda att gå i konflikt”

2 juni, 2017

Skrivet av

Tvätteriavtalet Förra sommaren varslade IF Metall för att få igenom sina krav för tvätteriarbetarna.  Förbundet är berett att strida i år också, den stora frågan är låglönesatsningen.

– Vi ska ha igenom låglönesatsningen. Vi har hela LO bakom oss denna gång, säger förbundsjuristen Darko Davidovic, på IF Metall som leder förhandlingarna på tvätteriavtalet.

IF Metalls avtalskrav för tvätteribranschen ligger i linje med industrinormen på 6,5 procent under tre år och därutöver en låglönesatsning för de som tjänar under 24 000 kronor. På tvätterierna ligger snittlönerna på strax över 23 000 kronor. Därför blir satsningen på lägstalönerna extra kostsamma för tvätteriernas arbetsgivare.

– Arbetsgivarna tycker att vi ska betala låglönesatsningen genom att gå med på mer flexibilitet när det gäller visstidsanställningar. Vi vill inte gå med på det. De här är de medlemmarna som redan har det sämst, säger Davidovic.

Förhandlingarna går nu in i den sista månaden, avtalet går ut den sista juni. Under den sista månaden är det vanligt att de Opartiska ordförandena, Opo, går in och hjälper till i förhandlingarna. Som läget är i tvätteriförhandlingarna behövs inte Opo ännu, enligt IF Metall.

– Vår förhoppning är att komma överens utan Opo. Men är det någonstans vi behöver en låglönesatsning så är det på tvätterierna. Vi är definitivt beredda att gå i konflikt, säger Darko Davidovic.

Enligt IF Metall vill arbetsgivarna försämra procedurerna runt de lokala löneförhandlingarna. I dag läggs 60 procent av löneökningarna ut generellt om parterna inte kommer överens. Resterande 40 procent kan arbetsgivaren fördela ut. Tvätteriarbetsgivarna vill få mer makt genom att kräva att enbart 40 procent läggs ut generellt och att 60 procent är upp till arbetsgivaren att ensidigt bestämma över.

Henrik Stävberg är biträdande förhandlingschef på Innovations- och kemiindustrierna, IKEM. Han framhåller att förhandlingsklimatet är bra.

– Vi hoppas få till det här längre fram i juni månad. Vi kommer att informera Opo om att vi i dagsläget inte behöver deras stöd.

Den stora utmaningen blir låglönesatsningen.

– Tvätteriindustrin är det avtalsområde inom IKEM där låglönesatsningen får en påverkan. Vi behöver hitta en förhandlingslösning där vi känner oss nöjda.

Ert viktigaste motkrav?

– Arbetstidsfrågorna, ökad flexibilitet i arbetstidsförläggningen. Vi ser en väldig ryckighet i produktionen inom tvätteriindustrin, säger Henrik Stävberg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

Tvätteriägare fick 391 miljoner

Sveriges största företag i tvätteribranschen, Berendsen, delade ut 391 miljoner kronor i aktieutdelning till sina ägare 2015. Utdelningarna bestäms i London, det är dit pengarna skickas, säger personalchefen till DA.

Bravo LO

”Den nygamla modellen för lönesättningen är ett smart sätt att komma till rätta med den kontroversiella frågan om låglönesatsning”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”En satsning på kvinnorna”

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe är nöjd med låglönesatsningen, som kommer att gynna bland annat kvinnor på tvätterier. Men han tror att det blir ”en svår resa” att övertyga motparten.

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom kravet på garanterad löneökning efter två anställningsår.

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

”Kampviljan är jättehög”

”Kampviljan är jättehög”

Det är en påtaglig risk för konflikt i tvätteriindustrin, enligt både fack och arbetsgivare. Och hos fackets medlemmar finns en tydlig vilja att visa sitt missnöje, enligt Mikael Herrgård klubbordförande på Textilia i Rimbo.

Stor konfliktrisk i tvätteri­industrin

Den sista juni löper avtalet i tvätteriindustrin ut. Nu varnar både IF Metall och arbetsgivarsidan för konflikt. Stötestenen är att facket kräver en garanterad löneutveckling.

”25 000 är en skitlön”

”25 000 är en skitlön”

Tvätteriarbete är bland det slitigaste i Sverige. André Juttula och Angela Lindkvist har jobbat på samma arbetsplats i 18 år och tjänar knappt 25 000 kronor i månaden. 

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.