Tvätteriavtalet Förra sommaren varslade IF Metall för att få igenom sina krav för tvätteriarbetarna. Förbundet är berett att strida i år också, den stora frågan är låglönesatsningen.
– Vi ska ha igenom låglönesatsningen. Vi har hela LO bakom oss denna gång, säger förbundsjuristen Darko Davidovic, på IF Metall som leder förhandlingarna på tvätteriavtalet.
IF Metalls avtalskrav för tvätteribranschen ligger i linje med industrinormen på 6,5 procent under tre år och därutöver en låglönesatsning för de som tjänar under 24 000 kronor. På tvätterierna ligger snittlönerna på strax över 23 000 kronor. Därför blir satsningen på lägstalönerna extra kostsamma för tvätteriernas arbetsgivare.
– Arbetsgivarna tycker att vi ska betala låglönesatsningen genom att gå med på mer flexibilitet när det gäller visstidsanställningar. Vi vill inte gå med på det. De här är de medlemmarna som redan har det sämst, säger Davidovic.
Förhandlingarna går nu in i den sista månaden, avtalet går ut den sista juni. Under den sista månaden är det vanligt att de Opartiska ordförandena, Opo, går in och hjälper till i förhandlingarna. Som läget är i tvätteriförhandlingarna behövs inte Opo ännu, enligt IF Metall.
– Vår förhoppning är att komma överens utan Opo. Men är det någonstans vi behöver en låglönesatsning så är det på tvätterierna. Vi är definitivt beredda att gå i konflikt, säger Darko Davidovic.
Enligt IF Metall vill arbetsgivarna försämra procedurerna runt de lokala löneförhandlingarna. I dag läggs 60 procent av löneökningarna ut generellt om parterna inte kommer överens. Resterande 40 procent kan arbetsgivaren fördela ut. Tvätteriarbetsgivarna vill få mer makt genom att kräva att enbart 40 procent läggs ut generellt och att 60 procent är upp till arbetsgivaren att ensidigt bestämma över.
Henrik Stävberg är biträdande förhandlingschef på Innovations- och kemiindustrierna, IKEM. Han framhåller att förhandlingsklimatet är bra.
– Vi hoppas få till det här längre fram i juni månad. Vi kommer att informera Opo om att vi i dagsläget inte behöver deras stöd.
Den stora utmaningen blir låglönesatsningen.
– Tvätteriindustrin är det avtalsområde inom IKEM där låglönesatsningen får en påverkan. Vi behöver hitta en förhandlingslösning där vi känner oss nöjda.
Ert viktigaste motkrav?
– Arbetstidsfrågorna, ökad flexibilitet i arbetstidsförläggningen. Vi ser en väldig ryckighet i produktionen inom tvätteriindustrin, säger Henrik Stävberg.