Varje samtal kan vara det sista
Det är ingen slump att det heter death metal, skriver Carl Linnaeus.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DebattArbetsmiljöfrågan är viktig och det förs en ständig dialog med motparterna. Ökad avsättningen till deltidspension är ett sätt få anställda att orka jobba fram till pensionen. Det skriver två företrädare för Trä- och Möbelföretagen, i ett svar på GS debattinlägg om att många anställda efterlyser ett mer hållbart arbetsliv.
Arbetsmiljö är viktig för våra företag och dess anställda. TMF och Grafiska Företagens medlemsföretag har tagit den nya föreskriften AFS 2015:4 organisatorisk och social arbetsmiljö, som nu funnits, i ett år på största allvar. Det finns ett stort intresse bland företagen att göra rätt och få föreskriften implementerad i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Våra medlemsföretag har deltagit i kurser avseende organisatorisk och social arbetsmiljö som vi själva har anordnat men också som Prevent och andra aktörer erbjudit. Företagen vet att arbetsmiljö är en viktig faktor för ett framgångsrikt företag.
TMF och Grafiska företagen har tagit del av GS-fackets arbetsmiljörapport 2016. Vi har själva under våren tagit fram statistik baserat på Arbetsmiljöverkets databas om anmälda arbetsskador, arbetsolyckor samt arbetssjukdomar för respektive bransch.
Sammantaget kan sägas att undersökningar är bra för oss som bransch- och arbetsgivarorganisation. Det ger oss en bild av aktuellt läge, en bild på förändringar över tid samt i möjliga mån en hint om vad vi ska satsa resurser på för att hjälpa företagen och dess anställda i deras arbetsmiljöarbete.
Som bransch- och arbetsgivarorganisation har vi ett ansvar att hjälpa till med att ta fram verktyg, hålla utbildningar och annat som kan underlätta arbetet med det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att hitta klara orsakssamband då utvecklingen går fort framåt med digitalisering och annat gör arbetet svårare.
Tillsammans med GS-facket och våra övriga fackliga motparter diskuterar vi arbetsmiljöfrågor så som den organisatoriska och sociala miljön inom Träbranschens arbetsmiljökommitté samt inom Grafiska miljörådet. Där för vi en ständig dialog om tänkbara och framtida projekt som kan vara till nytta för branscherna.
Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön men varje individ har också ett ansvar för sin egen hälsa. Från den arbetsmiljöundersökning som GS tagit fram framgår att 49 procent inte anmält sin arbetsskada. Det är så klart inte bra men för att arbetsgivaren ska kunna göra rätt för sig måste också de anställda tala om att något har hänt.
Vidare framgår det av undersökningen att mer än 25 procent uppger att de inte får tillräckligt med sömn, vilket är oroväckande. Men att någon inte får tillräckligt med sömn behöver inte vara kopplat till arbetet. Det kan bero på andra orsaker.
TMF och Grafiska Företagen ser också att det viktigt att fundera på hur de anställda ska kunna arbeta till ordinarie pensionsålder, särskilt också om det blir en annan pensionsålder än dagens.
I dag finns möjlighet till deltidspension och vi skulle gärna se att avsättningen till deltidspension utökades genom att de system för arbetstidsförkortning som finns användes till utökning av deltidspensionen. Detta har vi yrkat på i förhandlingar men inte fått något gehör från GS-facket.
Kompetens och tillgänglighet samt ett tydligt ledarskap är viktiga arbetsmiljöfaktorer. TMF och Grafiska Företagen diskuterar gärna vidare arbetsmiljörapporten för att se på vilket sätt vi tillsammans med GS-facket kan arbeta med arbetsmiljöfrågorna.
Eva Glückman, förhandlingschef Trä- och Möbelföretagen
Rickard Lindberg, rådgivare arbetsmiljö och hälsa, Trä- och Möbelföretagen