Industriarbetarnas tidning

Sparkade Ove får skadestånd – men inte sitt jobb

30 augusti, 2017

Skrivet av

Ove Pettersson fick sparken för att han vägrade övertid två söndagar i rad i höstas. Nu säger Arbetsdomstolen att det var fel att avskeda, men att det fanns grund för uppsägning. Ove tilldöms skadestånd från Benteler.

Vad är skillnaden mellan avsked och uppsägning?

Vid en uppsägning arbetar du i normalfallet kvar under hela uppsägningstiden.

Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning.

Så säger avtalet

I kollektivavtalet, Gemensamma metall, som gäller IF Metallmedlemmarna på Benteler i Skultuna, finns skrivningar om vad som gäller för övertidsarbete:

”Befrielse från övertidsarbete bör inte nekas då arbetstagaren på grund av bärande skäl gör framställning om befrielse i samband med arbetsgivarens begäran om övertidsarbete.”

Arbetsgivaren ”bör” alltså inte neka en anställd som har bärande skäl att slippa jobba övertid.

21 avsked förra året

Allt fler IF Metallmedlemmar avskedas. 2015 gick åtta fall ­vidare till central förhandling. 2016 ökade det till 21 avsked.

Under vintern lämnade IF Metall in två stämningar till Arbetsdomstolen, AD. Fallet med Ove Pettersson var ett av dem.

I AD avgörs arbetsrättsliga tvister. Den som inte är med i facket eller som inte har stöd av sitt förbund kan gå till tings­rätten. Tingsrättens dom kan överklagas till AD.

(UPPDATERAD) Efter att av personliga skäl ha sagt nej till övertid två söndagar i rad fick Ove Pettersson sparken av arbetsgivaren Benteler Aluminium Systems i Skultuna. IF Metall menade att avskedet var ogiltigt och stämde därför Benteler inför Arbetsdomstolen (AD). Facket har också krävt kraftiga skadestånd.

Förhandlingen i AD avslutades i mitten av juni, i dag kom domen: det var fel att avskeda Ove, men däremot inte att säga upp honom.

Inför AD-förhandlingarna före sommaren sade IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic har det blivit vanligare att arbetsgivare avskedar i stället för att säga upp.

– De försöker kringgå skyldigheten att betala uppsägningslön. Det här är något vi måste sätta stopp för, sade Darko Davidovic.

Arbetsgivarorganisationen IKEM – Innovations- och kemiindustriernas förhandlingschef Lars Askelöf har tidigare sagt att det är en praktisk fråga att avskeda i stället för att säga upp. Vid avsked behöver inte arbetsgivaren betala uppsägningslön.

Arbetsdomstolen avslår nu IF Metalls yrkande om att ogiltigförklara avskedet av Ove Petersson. För trots att det var en tung tid för honom, räcker inte skälen som han angav för att slippa arbeta övertid den första helgen i november.

Helgen därefter angav han inga särskilda skäl för att slippa övertid och meddelade alltför sent att han kunde arbeta på lördagen istället för söndagen. Och eftersom han inte angav några särskilda skäl, borde han ha arbetat övertid. Benteler kan därför inte klandras.

Arbetsdomstolens slutsats är alltså att Ove Pettersson enligt kollektivavtalet har varit skyldig att arbeta övertid båda helgerna. I vissa fall har nämligen arbetsgivaren möjlighet att beordra övertid.

Men att Ove har vägrat innebär inte att det var riktigt att avskeda honom. Anledningen är att hans personliga förhållanden har gjort att han upplevde det tyngre att arbeta helg än andra dagar. Därför, menar AD, har han inte ”grovt åsidosatt sina åligganden” (se faktaruta).

Däremot anser Arbetsdomstolen att Ove Pettersson har brutit mot sina förpliktelser ”på ett så allvarligt sätt att det i vart fall finns saklig grund för uppsägning.”

Benteler ska betala ett skadestånd till honom på drygt 25 000 kronor i månaden gällande från slutet av december förra året till slutet av maj i år – motsvarande lönen under uppsägningstiden. Utöver det ska de betala ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor. Totalt handlar det om 200 000 kronor, plus ränta. Parterna får betala sina egna rättegångskostnader.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic ser domen som en vinst.

Darko Davidovic Foto: Ylva Bergman

– Jag är glad att de kom fram till vad vi sade från början, att ett avsked aldrig var aktuellt. I varje fall när en arbetsgivare gör så här, har IF Metall tagit ställning och drivit fallet. Då får de betala skadestånd och ersättning. För medlemmen är detta en tragedi, att på dagen lämna företaget. Igen uppsägningslön, inget omställningsavtal och karens på a-kassan. Det går inte att leva så.

Sedan tidigare misstänkte han att Arbetsdomstolen skulle besluta att det fanns skäl att säga upp Ove Pettersson. Men i så fall borde Benteler ha gjort det redan från början, istället för att sparka honom.

– Då skulle han haft tid på sig att ställa om till ett annat arbete. Hur många människor klarar av att bli av med sitt jobb? Det försätter människor i en ohållbar situation, säger Darko Davidovic.

Han anser däremot att det allmänna skadeståndet på 50 000 kronor är alldeles för lågt. När han stämde arbetsgivaren begärde han ett betydligt högre belopp.

– Ju större risk det är att bete sig på ett visst sätt, desto mindre benägen blir man att bete sig på det sättet.

Lars Askelöf, IKEM

Arbetsgivarorganisationen IKEM:s förhandlingschef Lars Askelöf hade förstås förväntat sig att AD skulle säga att avsked var OK, men anser ändå att domen var väntad:

– Just i Oves fall har det funnits vissa förmildrande omständigheter som gjort att uppsägning skulle varit mer rimligt i hans fall.

Han uppfattar det ändå som att Arbetsdomstolen principiellt ”ger klartecken för avsked” vid arbetsvägran.

– Vi tycker att det är bra. Allt annat hade varit en inskränkning av arbetsledningsrätten och minskat de praktiska möjligheterna för en arbetsgivare att anpassa arbetsstyrkan efter behoven, säger Lars Askelöf.

– Om medarbetarna får en utökad möjlighet att avböja övertidsarbete när det behövs, uppstår ett problem som arbetsgivaren måste lösa. Vi har övertidsregler både i lagstiftningen och kollektivavtalet och de finns där för att användas.

Därför kommer IKEM att fortsätta sin linje:

– Som princip i situationer av den här karaktären, och med stöd i den här domen, betraktar vi fortfarande avsked som den normala åtgärden vid arbetsvägran, säger Lars Askelöf.

5 kommentarer till “Sparkade Ove får skadestånd – men inte sitt jobb

  • Men vad är detta för överförmynderi mot arbetaren som bygger upp detta land. Har vi misslyckats så mycket?

  • Det är detta som borde ändras i alla kollektivavtal. Arbetstagare ska inte kunna tvingas jobba övertid under några omständigheter. Det ska vara 100 procent frivilligt att jobba övertid.
    Vi jobbar för att leva, inte leva för att jobba.

  • Ännu ett skott i båten som är på väg att skjutas i sank av arbetsgivarna och deras organisation.
    Kvar på land står våra representanter och undrar vad som sker:(

  • Hej ! det är faktiskt så att det är våra fackliga företrädare som har underteknat detta bisarra avtal..

  • Detta är ett stort problem som existerar inom många kollektivavtal, sett över många branscher. Denna AD-dom är ett slag i ansiktet på oss arbetstagare, som ofta inte kan stå till förfogande för den svängande produktionen på arbetsplatserna. Men istället för att beskylla avtalen och fackliga företrädare, så bör man istället organisera sig ihop och stå enade. Vill gärna se en arbetsgivare försöka avskeda 20 personer på en avdelning, samtidigt, för att ingen kan jobba övertid just vid det tillfället som presenteras. Det är ett symbios förhållande på arbetsmarknaden, där vår kompetens är hårdvaluta för arbetsgivare och vårt största förhandlingsverktyg. Vi glömmer tyvärr gärna bort att vi behöver båda parterna i samförstånd för att kunna klara oss.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Han har gjort det som kollektivavtalet kräver”

Under slutanföranden i Ove Pettersson-rättegången i Arbetsdomstolen argumenterade IF Metall för att Ove hade rätt att säga nej till övertid. Arbetsgivarsidan stod fast vid att det var rätt att sparka honom eftersom hans skäll för att vägra inte var tillräckligt starka.

”Det var en vrång stämning”

DA rapporterar från förhandlingen om avskedet av Ove Pettersson. Han fick sparken från Benteler i Skultuna efter att ha vägrat övertid.

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

Oves avsked prövas av AD

I dag inleds rättegången om Ove Pettersson som fick sparken efter att han sagt nej till övertid. Dagens Arbete följer huvudförhandlingen.

IKEM: ”Att avskeda kan vara en praktisk lösning”

Arbetsgivare sparkar anställda av praktiska och ekonomiska skäl. Det säger Lars Askelöf, förhandlingschef på IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.

Vårdade familjen – fick sparken

Vårdade familjen – fick sparken

En släkting dog, en annan behövde skjuts till sjukhuset. Ove Pettersson sa nej till övertid två ­söndagar i rad. Då blev han avskedad.

”Det handlar inte om pengar”

Ove Pettersson tycker dagens dom från Arbetsdomstol var halvdan, men är nöjd med att det slogs fast att Benteler gjorde fel. ”För mig handlar det inte om pengarna, någon måste ta fighten. Det blev jag.”

”Problemet ligger i las”

”Problemet ligger i las”

Det är inte arbetsgivarna som kringgår lagen om anställningsskydd utan snarare själva lagen som kringgår arbetsgivarens rätt att säga upp. Det menar Lars Askelöf, förhandlingschef på Ikem.

”Inga bärande skäl för att vägra”

Benteler i Skultuna hade lanserat en ny produkt. Därför var det viktigt att Ove Pettersson ställde upp på övertid förra hösten. I dag vittnade tre chefer mot honom i Arbetsdomstolen, AD.

Sa nej till övertid – fick sparken

Industriarbetaren hade förlorat sin son och ytterligare en anhörig. Arbetsgivaren krävde övertid, men mannen sade nej. Då fick han sparken. Nu stämmer IF Metall företaget inför Arbetsdomstolen. Den 50-årige industriarbetaren arbetar hos en underleverantör till fordonsindustrin i Mellansverige. Enligt stämningsansökan som IF Metall lämnat in till Arbetsdomstolen, AD, ville arbetsgivaren att mannen skulle jobba övertid […]

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.