Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Försköna inte statistiken

22 augusti, 2017

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Fortsätt med PIA-rapportering av arbetsplatsolyckor så att arbetsmiljöarbetet kan förbättras.

Efter flera svåra arbetsplatsolyckor med dödlig utgång bestämde sig Södra Cell i Mönsterås för att rejält förbättra arbetsmiljöarbetet. Samarbetet mellan företagsledning och fackets skyddsombud har stärkts. Och med hjälp av ny digital teknik har säkerheten höjts.

– Vi har kommit ganska långt men det finns alltid något kvar att göra. Det här är ett arbete som aldrig blir klart, säger Johan Sjögren, Södra Cells produktionschef.

Dagens Arbete skriver ofta om arbetsmiljö och har åkt tillbaka till några olycksdrabbade arbetsplatser för att se hur arbetsmiljöarbetet sköts där i dag. För sex år sedan föll pappersarbetaren Kent Karlsson igenom mesasilons tak på Billingsfors och omkom i den frätande syran. En dödsolycka som ingen på bruket glömmer.

I dag arbetar Billingsfors med ett beteendebaserat säkerhetsarbete som går ut på att förebygga och minska skador och olyckor på jobbet. En tidigare ”machokultur” inom bruket börjar förändras till en säkerhetskultur.

Mönsterås och Billingsfors är två hoppfulla exempel som visar att kampen för bättre arbetsmiljö är en investering för framtiden.

Desto mer oroande är det att pappersbranschen nu är på väg att införa ny statistik för att rapportera arbetsskador. Arbetsgivarna vill kunna få till en internationellt jämförbar statistik som kallas LTI, Lost Time Injury.

Det är förståeligt att man vill kunna ha jämförbar statistik men problemet är att LTI har en betydligt snävare bedömningsgrund än det svenska systemet för skade- och tillbudsrapportering, PIA. Facket befarar att olyckor som är försäkringsgrundande inte ska komma med i rapporteringen framöver.

– Därigenom riskerar våra medlemmar att tappa sitt försäkringsskydd och då är det riktigt jävla illa, säger Lasse Wåhlstedt, förhandlingsombudsman på Pappers.

Det kan röra sig om hundratusentals kronor i förlorade försäkringspengar.
Sverige som har en bredare syn på vad som ska inrapporteras skulle få betydligt lägre arbetsskadestatistik i det internationella systemet. Det kan förstås vara lockande för företagsledningar som vill uppvisa mindre antal olyckor men gagnar inte arbetsmiljöarbetet.

Industriarbetsgivarna bedyrar till DA att LTI:n inte ska ersätta den rapportering som funnits på svenska pappersbruk i alla år. Vi får hoppas att det blir så. Statistik bör i första hand användas till förbättringsarbete på det egna företaget och inte som insats i någon internationell skönhetstävling. Behåll PIA.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Billingsfors byter beteende

Billingsfors byter beteende

Orderböckerna är fulla på bruket, samtidigt som skyddsombuden vill vässa säkerheten. Deras verktyg kallas beteendebaserat säkerhetsarbete. DA for till Dalsland för att fatta vad det betyder.

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Du ska inte behöva dö på jobbet

Industrin är en särskilt farlig bransch att jobba inom. Nollvisionen mot dödsolyckor är bra men den räcker inte. Inför valet kräver vi mer än så, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

Kvinnan tiger ej längre i församlingen

#metoo-rörelsen skakar just nu om större delen av det svenska samhället. Vittnesmålen från kvinnor i alla olika branscher är både skrämmande och befriande. 

Glädjande reformer på arbetsmarknaden

Allt medan alliansen ägnar sig åt destruktiva interna och externa bråk så regerar den rödgröna regeringen på. I veckan kom tre glädjande arbetsmarknadsnyheter. Regeringen utvecklar yrkesprogrammen på gymnasieskolan så att eleverna kan få högskolebehörighet. En ny myndighet för Arbetsmiljöforskning inrättas i Gävle. Och avdragsrätt för fackförbundsavgiften införs igen. Den första reformen är mycket efterlängtad. Industrin […]

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.