Kampen går vidare men nu tackar jag för mig
Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
22 augusti, 2017
Skrivet av Helle Klein
Ledare Fortsätt med PIA-rapportering av arbetsplatsolyckor så att arbetsmiljöarbetet kan förbättras.
Efter flera svåra arbetsplatsolyckor med dödlig utgång bestämde sig Södra Cell i Mönsterås för att rejält förbättra arbetsmiljöarbetet. Samarbetet mellan företagsledning och fackets skyddsombud har stärkts. Och med hjälp av ny digital teknik har säkerheten höjts.
– Vi har kommit ganska långt men det finns alltid något kvar att göra. Det här är ett arbete som aldrig blir klart, säger Johan Sjögren, Södra Cells produktionschef.
Dagens Arbete skriver ofta om arbetsmiljö och har åkt tillbaka till några olycksdrabbade arbetsplatser för att se hur arbetsmiljöarbetet sköts där i dag. För sex år sedan föll pappersarbetaren Kent Karlsson igenom mesasilons tak på Billingsfors och omkom i den frätande syran. En dödsolycka som ingen på bruket glömmer.
I dag arbetar Billingsfors med ett beteendebaserat säkerhetsarbete som går ut på att förebygga och minska skador och olyckor på jobbet. En tidigare ”machokultur” inom bruket börjar förändras till en säkerhetskultur.
Mönsterås och Billingsfors är två hoppfulla exempel som visar att kampen för bättre arbetsmiljö är en investering för framtiden.
Desto mer oroande är det att pappersbranschen nu är på väg att införa ny statistik för att rapportera arbetsskador. Arbetsgivarna vill kunna få till en internationellt jämförbar statistik som kallas LTI, Lost Time Injury.
Det är förståeligt att man vill kunna ha jämförbar statistik men problemet är att LTI har en betydligt snävare bedömningsgrund än det svenska systemet för skade- och tillbudsrapportering, PIA. Facket befarar att olyckor som är försäkringsgrundande inte ska komma med i rapporteringen framöver.
– Därigenom riskerar våra medlemmar att tappa sitt försäkringsskydd och då är det riktigt jävla illa, säger Lasse Wåhlstedt, förhandlingsombudsman på Pappers.
Det kan röra sig om hundratusentals kronor i förlorade försäkringspengar.
Sverige som har en bredare syn på vad som ska inrapporteras skulle få betydligt lägre arbetsskadestatistik i det internationella systemet. Det kan förstås vara lockande för företagsledningar som vill uppvisa mindre antal olyckor men gagnar inte arbetsmiljöarbetet.
Industriarbetsgivarna bedyrar till DA att LTI:n inte ska ersätta den rapportering som funnits på svenska pappersbruk i alla år. Vi får hoppas att det blir så. Statistik bör i första hand användas till förbättringsarbete på det egna företaget och inte som insats i någon internationell skönhetstävling. Behåll PIA.