Industriarbetarnas tidning

”Vi roterar hela tiden”

1 augusti, 2017

Skrivet av

det här gör jagPeter Bergman, 49 år, är industriarbetare på 3M ­i Gagnef.

Svetsglas sedan 40 år

Ingenjören Åke ­Hörnell utvecklade det automatiskt nedbländande svetsglaset i slutet på 1970-talet. Det blev starten för ­fabriken i Gagnef som fortfarande tillverkar svetshjälmar. Nuvarande ägare är 3M, ett globalt företag som finns i 70 länder och har över 90 000 anställda.

”Jag sökte jobb här när jag var 18 år och fick det inte. 25 år senare gick det bättre. Nu har jag varit här i sex år och stortrivs. Vi tillverkar svetshjälmar som skickas ut över hela världen. Vi roterar hela tiden mellan olika stationer.

Här kan jag jobba till ­pensionen utan att drabbas av förslitningsskador. Har jobbat på Scania och som ­resemontör tidigare och då hade jag ­problem med axlarna, det har försvunnit nu. Jag skulle säga att det krävs en rätt högteknologisk kompetens, det mesta går inte att lära sig någon annanstans. En del monteringsjobb har försvunnit till ­andra länder men då plockade vi hem några maskiner som vi ­sköter här. Ledningen har en öppenhet för allas idéer.

Vi delar ut Guldhjälmen varje år. Det är ett pris till en medarbetare som kommit på eller gjort något särskilt. Belöningen är en extra månadslön. En del av personalstyrkan är inhyrd men fackklubben försöker jobba för att det inte ska bli en vi-och-dom-känsla.
Något negativt? Det skulle vara att det är lite långa beslutsvägar eftersom ägarna sitter utomlands.”

Berättat för Marcus Derland

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

En av dagens många vändor

En av dagens många vändor

Klockan är 13.25 på Waggeryd Cell.

Vår ändliga värld

Vår ändliga värld

Bildsviten On the Ending of Species beskriver ett meditativt tillstånd, djurens stillsamma betraktande av världens tillstånd och mänsklighetens härjningar där hotade djurarter har huvudrollerna.

Trädens advokat

Trädens advokat

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 i Stockholm där Wells Trädgård är ute och jobbar. Det kraftiga snöfallet i slutet av november resulterade i skadade och nedfallna träd. Johnni Lindkvist rör sig smidigt högt mellan grenarna. – Jag älskar att arbeta med träd! Vi plockar bort skadade grenar men försöker alltid beskära för trädens bästa. Jag ser mig […]

Hissens hjärta 

Hissens hjärta 

På Stegborgs El-evator strax utanför Strängnäs tillverkas olika produkter och lösningar för renovering och ombyggnation av hissar.

Tick tack, tick tack …

Tick tack, tick tack …

Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”

På gjuteriet

På gjuteriet

Ögonblicket Klockan är 10.38 på Volvos motorfabrik i Skövde. Mikael Larsson visar nyanställda Ida Hjärtqvist hur man synar formarna och tar bort lös sand vid en av stationerna på line 4. Ida är anställd för att jobba på en ny modern line som ska starta i vår. Så länge får hon lära sig hur det går […]

Spetsdragning

Spetsdragning

Klockan är 12.55 på Nymölla bruk.

Rast i förrådet

Rast i förrådet

Klockan är 14.42 på Totebo AB i Totebo.

Längtan hem

Längtan hem

Utöver mitt konstnärskap har jag arbetat med hemlösa i tjugo år. Men det har aldrig slagit mig att ens ta en bild. Tills Britt-Marie bad mig.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.