Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet
Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.
Industriarbetarnas tidning
30 augusti, 2017
Skrivet av Anna Julius
Ett storfack för både arbetare och tjänstemän? Tanken är inte så främmande längre. IF Metalls nya ordförande har öppnat för diskussioner och Unionen stänger inte dörren.
Under sitt tal på IF Metalls kongress i maj tog nyvalda ordföranden Marie Nilsson upp idén: Arbetares och tjänstemäns jobb glider alltmer in i varandra. På sikt kanske de ska vara med i samma fackförbund. Fram till nästa kongress vill hon vrida och vända på frågan.
– Den har inte riktigt varit diskuterbar tidigare, säger hon.
Bakgrunden är att sättet som arbetet organiseras håller på att ändras på många arbetsplatser, inte minst med digitaliseringen.
– Det finns en fördom bland arbetsgivare att det inte finns utrymme för kollektivanställda att utföra mer kvalificerade arbetsuppgifter.
Vilka fackförbund som skulle bli aktuella är hon klar över.
– När det gäller oss handlar det framför allt om Unionen. Sen har vi ju Sveriges Ingenjörer, men det är ett längre steg.
Och utspelet gick inte förbi dem det berörde.
– Jag noterade vad hon sade, ja, säger Unionens ordförande Martin Linder.
Unionen anser att den största arbetsgemenskapen, den har man med dem man jobbar med.
– Så tanken att alla på en arbetsplats är med i samma förbund är inte främmande för oss, tvärtom.
Men att slå ihop ett tjänstemannafack med ett LO-förbund är inte helt enkelt. Viktiga principfrågor skiljer, kanske främst synen på samarbetet med Socialdemokraterna.
– Och Unionen organiserar hela näringslivet, inte bara industrin.
Martin Linder säger att det ofta uppstår gränsdragningsfrågor när det gäller vad som är en arbetare och en tjänsteman på företagen. Han tycker att Unionen har ett bra samarbete med IF Metall, och att organisationerna har gemensamma intressen. Exakt vad som händer i framtiden kan han inte säga.
– Men man ska ha ett öppet sinne.
Syftet med Marie Nilssons utspel var framför allt att få igång diskussionerna internt på IF Metall, och se om ett storfack är en idé som går hem hos de förtroendevalda. Hon tycker att det är ett bra tillfälle att göra det när hon är ny på posten.
Visst kan det finnas svårigheter i att slå ihop förbund, men:
– Allt är väl möjligt! Det handlar om att vilja. Jag har varit med om två ganska komplicerade förbundssammanslagningar.
Hon syftar på sammanslagningen mellan Fabriks och Beklädnads till Industrifacket 1993, som sedan slogs ihop med Metall 2006.
– Det kanske finns större kulturskillnader här. Och så har ju vi vårt facklig-politiska samarbete.
Nu vill hon ”stöta och blöta” frågan under kongressperioden, men det kan mycket väl landa i att det inte blir något.
– Vi måste se på medlemsnyttan. Ser man inte nyttan för medlemmarna ska vi inte gå vidare. Det finns inget egenvärde för mig att bygga ett imperium.