Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Vad kan jag göra åt min chef?

15 augusti, 2017

Fördomar. Vi är mitt uppe i en rekryteringsprocess. Det är jag och min chef som gör intervjuerna och urvalet. Jag upplever att chefen bedömer de sökande mer utifrån sig själv än utifrån de sökande.

Jag menar att den 50-åriga kvinnan är lika kompetent som den 50-åriga mannen, men chefen tycker att kvinnan är det klart sämre valet. Även den 30-åriga kvinnan med liten erfarenhet och lägre faktakunskaper på området, men med en ”flottare” (men mindre relevant) utbildning, rankar chefen högre.

Jag känner att det hela rör sig om att chefens inbyggda förtroende för vilken 50-årig kvinna som helst är lägre än för en självsäker 50-årig man och en 30-årig kvinna med härlig utstrålning och flott examen. Vad kan jag göra?

Svar: Det är svårt med rekrytering! Det framgår inte vilken roll du har i organisationen eller vilken tjänst ni rekryterar för. Din roll och ditt mandat spelar in för din möjlighet att få gehör. Det är generellt viktigt att komplettera intervjusituationen (som ofta blir en förskönande date) med andra typer av bedömningar såsom personlighetstest, cv, arbetsprover samt hur kandidaten möter er kultur på arbetsplatsen. Pröva att sakligt föra fram dina åsikter till chefen även om denne i slutändan är den som anställer.

Det låter som att din chef har stereotypa uppfattningar om medelålders kvinnor. Kanske speglar den synen även organisationen i stort? Det finns hos vissa en förlegad syn på att kvinnor 50+ är trötta, tröga och gnälliga. Tvärtemot denna fördom är de i stället ofta lojala, hårt arbetande och fokuserade på jobbet. De flesta har då familjelivets betungande år bakom sig och satsar mer på arbetslivet. En portion livserfarenhet är också ofta av godo för att kunna lyckas fullt ut i en roll på arbetet.

Jonas Mosskin
Psykolog

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Hur ska jag stoppa mobbningen?

Hur ska jag stoppa mobbningen?

”Hur kan jag stoppa mina arbetskamraters mobbning av vår arbetsledare?” undrar en läsare. Psykologen Jonas Mosskin reder ut frågan.

När chefen skapar dålig stämning

När chefen skapar dålig stämning

Ni är få på jobbet och ingen vågar säga emot. Hur får man stopp på otrevligheterna? Vi bad tre experter om råd.

Får de ställa sådana frågor?

Anställningsintervju Jag har läst en annons där de kräver de arbetssökande på informationen om deras etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter. Det lät väldigt konstigt i mina öron. Får man enligt lagen ställa sådana frågor till de intervjuade? Uppgifter om etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter är enligt dataskyddsförordningen så kallade känsliga personuppgifter. Utgångspunkten är därför att […]

Hur ska jag peppa mig själv?

Hur ska jag peppa mig själv?

10 år på samma tjänst utan möjlighet att avancera – hur håller jag då motivationen uppe? Det undrar en läsare. Psykolog Jonas Mosskin svarar.

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Cheferna behöver vara på kontoret, och ute hos kund. Distriktschefen Henrik Lundberg är tydlig på den punkten. Men när smittan spreds på Samhall i Göteborg skickades tjänstemännen hem i väntan på provsvaren.

Kan jag slippa byta uppgifter?

Kan jag slippa byta uppgifter?

Jag vet att företaget har rätt att omplacera, men ska personalen behöva må dåligt? undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

När oron blir till hot och slag

När oron blir till hot och slag

I tider av oro och kris är det extra lätt att bli frustrerad, ledsen och arg. Fler samtal kommer in till stödlinjen för våldsverkare. DA:s experter ger råd om hur du kan agera om du misstänker att din arbetskamrat är våldsam.

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

Kontroller, sanktioner och bättre myndighetssamverkan måste till. Men att strama åt arbetskraftsinvandringen vore ett slag i luften, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv.

Så hittar du ditt inre lugn

Så hittar du ditt inre lugn

Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.