Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Glädjande reformer på arbetsmarknaden

8 september, 2017

Skrivet av

Allt medan alliansen ägnar sig åt destruktiva interna och externa bråk så regerar den rödgröna regeringen på. I veckan kom tre glädjande arbetsmarknadsnyheter. Regeringen utvecklar yrkesprogrammen på gymnasieskolan så att eleverna kan få högskolebehörighet. En ny myndighet för Arbetsmiljöforskning inrättas i Gävle. Och avdragsrätt för fackförbundsavgiften införs igen.
Den första reformen är mycket efterlängtad. Industrin skriker efter folk men hittar inte rätt utbildad arbetskraft. Alliansregeringen försämrade yrkesprogrammen och gjorde att de inte längre ledde till högskolebehörighet. Söktrycket till gymnasieskolans yrkesprogram har därefter sjunkit markant, något som Dagens Arbete uppmärksammat vid ett flertal tillfällen.
– Nu vill vi att yrkesprogrammen på gymnasiet ska bli högskoleförberedande. Och vi vill att de ska bli det utan att man tummar på yrkesmännens, sa gymnasieminister AnnakElström till Ekot.
Helt rätt tänkt. Yrkesprogrammens status måste höjas och dessutom måste detta med utbildning- och kompetensutveckling bli centralt då det nya moderna industriarbetslivet ställer allt högre kompetenskrav. En industriarbetare i dag och i morgon behöver vara en teoretisk praktiker och en praktisk teoretiker.
När det gäller arbetsmiljöarbetet så lade den borgerliga Allianseregeringen ned Arbetslivinstitutet som var själva navet för svensk arbetsmiljöforskning. Sedan dess har behovet av att samla ihop den forskning som nu görs på lite olika håll växt sig allt starkare. Därför är det utmärkt att regeringen bygger upp en ny myndighet för arbetsmiljökunskap. Möjligen är det lite märkligt att den inte ska kunna ta initiativ till egen forskning i ämnet. Dess  roll som kunskapsspridare blir enormt viktig. Dagens Arbete har drivit frågan om att återupprätta Arbetslivsinstitutet och det här får väl anses vara en god början.
Den tredje glädjande nyheten är att regeringen nu återinför avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Alliansregeringen tog bort denna rätt för tio år sedan. Det är en solklar rättvisefråga. Arbetsgivarna får göra avdrag på sina medlemsavgifter i arbetsgivarorganisationerna så varför i all världen ska inte löntagarna kunna få dra av för det fackliga medlemskapet?
I dessa omvälvande meddela tider kan avdragsrätten för fackavgiften också ses som ett slags presstöd till fackförbundspressen.
Också detta är alldeles utmärkt förstås.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.