Industriarbetarnas tidning

Nya förhandling om Kvarnsveden

19 september, 2017

Pappers hävdar att StoraEnso bröt mot Las i samband med förra veckans nedskärningar i Kvarnsveden. Nu blir det nya förhandlingar.

– Vi har lämnat in en anmälan om lokal förhandling, eftersom de nu har sagt upp folk. Vi anser att de har brutit mot Las, säger Anders Pettersson, ordförande i Pappers avdelning 50.

Stora Enso beslutade i redan i februari att stänga pappersmaskin åtta, PM8, vilket även skulle leda till nedskärning i personalstyrkan på Kvarnsveden. Arbetsgivaren passade även på att göra en omorganisation. 140 jobb skulle försvinna.

Efter de centrala förhandlingarna som avslutades ensidigt av Stora Enso i början av förra veckan stod det klart att 122 befattningar skulle försvinna, varav 80 Pappersmedlemmar. Arbetsgivaren meddelade flera medarbetare att de skulle tvingas sluta, och har därmed brutit mot Las, enligt Pappers.

– De har gått förbi folk i turordningen som har jobbat i 30 år eller mer.

Pappers har anmält cirka 25 fall där de anser att arbetsgivaren brutit mot Las.

– För inte kan de väl mena att medarbetare som varit anställda 20 till 40 år inte har kompetens? säger Anders Pettersson.

Carl Norell, presstalesperson på Stora Enso, har i en tidigare intervju med DA sagt att företaget inte delar fackets syn.

– Våra tolkningar av Las skiljer sig åt då vi inte endast tittar på anställningstid utan även beaktar kvalifikationer. Vi har efterlevt Las under hela förhandlingen, sa Carl Norell då.

Den lokala förhandlingen ska hållas den 4 oktober. Om den faller samman blir det en ny central förhandling och om inte heller den ger resultat kan det bli ett ärende för Arbetsdomstolen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.