Industriarbetarnas tidning

Nya förhandling om Kvarnsveden

19 september, 2017

Pappers hävdar att StoraEnso bröt mot Las i samband med förra veckans nedskärningar i Kvarnsveden. Nu blir det nya förhandlingar.

– Vi har lämnat in en anmälan om lokal förhandling, eftersom de nu har sagt upp folk. Vi anser att de har brutit mot Las, säger Anders Pettersson, ordförande i Pappers avdelning 50.

Stora Enso beslutade i redan i februari att stänga pappersmaskin åtta, PM8, vilket även skulle leda till nedskärning i personalstyrkan på Kvarnsveden. Arbetsgivaren passade även på att göra en omorganisation. 140 jobb skulle försvinna.

Efter de centrala förhandlingarna som avslutades ensidigt av Stora Enso i början av förra veckan stod det klart att 122 befattningar skulle försvinna, varav 80 Pappersmedlemmar. Arbetsgivaren meddelade flera medarbetare att de skulle tvingas sluta, och har därmed brutit mot Las, enligt Pappers.

– De har gått förbi folk i turordningen som har jobbat i 30 år eller mer.

Pappers har anmält cirka 25 fall där de anser att arbetsgivaren brutit mot Las.

– För inte kan de väl mena att medarbetare som varit anställda 20 till 40 år inte har kompetens? säger Anders Pettersson.

Carl Norell, presstalesperson på Stora Enso, har i en tidigare intervju med DA sagt att företaget inte delar fackets syn.

– Våra tolkningar av Las skiljer sig åt då vi inte endast tittar på anställningstid utan även beaktar kvalifikationer. Vi har efterlevt Las under hela förhandlingen, sa Carl Norell då.

Den lokala förhandlingen ska hållas den 4 oktober. Om den faller samman blir det en ny central förhandling och om inte heller den ger resultat kan det bli ett ärende för Arbetsdomstolen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.