95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås
Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.
Industriarbetarnas tidning
4 september, 2017
Skrivet av Rasmus Lygner
Scandbooks boktryckeri i Falun fortsätter att krympa. Hittills i år har 45 personer blivit av med jobbet. Det är mer än en halvering av arbetsstyrkan.
Årets första varsel kom redan i januari och resulterade i att 24 av GS:s medlemmar på tryckeriet i Falun förlorade jobbet. Under sommaren fick ytterligare ett tjugotal personer inom produktionen och ett fåtal tjänstemän lämna . Därmed har antalet anställda på tryckeriet krympt från strax över 90 personer till omkring 45 personer på ett drygt halvår.
Anledningen till de omfattande uppsägningarna är att företaget flyttar det konventionella trycket till Klaipeda i Litauen. Tryckeriet i Falun kommer i fortsättningen att vara inriktat på digitalt tryck. Sedan tidigare har pocketproduktionen flyttats till Klaipeda.
– Det är tråkigt, men det är den förklaringen vi har fått. Man kan säga att det är lite grumlig stämning här just nu, säger fackklubbsordförande Nicklas Einarsson.
Att det konventionella trycket nu flyttar utomlands har en enkel förklaring: det är billigare.
– Det är väl ganska självklart? Det är lönerna, det är vad det handlar om, säger Nicklas Einarsson.
Precis som många andra tryckerier har Scandbook stått inför ekonomiska svårigheter.
– I grunden handlar det om att vi inte har en lönsamhet. Vi förlorar ganska stora belopp. Egentligen är det inget konstigt, vi är ett av de tryckerier som har hållit ut längst, säger platschef Alf Lind.
– Det beror på konkurrensläget. Jag ska inte säga att tryckerierna flyttar till låglöneländer, för lönerna ökar kraftigt i många av de här länderna – men det är länder med lägre löner.
Övergången till digitalt tryck förändrar däremot inte vilken typ av böcker som kommer att produceras i Falun. Även i fortsättningen rör det sig framförallt om skönlitteratur. Nu verkar det inte som att fler anställda kommer att varslas. Men hur framtiden ser ut kan dock varken Alf Lind eller Nicklas Einarsson svara på. Konkurrensen har ökat från tryckerier i andra europeiska länder, till exempel i Lettland och Polen.
– Jag tror att det finns bokförlag som vill att det ska finnas tryckerier även i Sverige. Det som vi har att konkurrera med i Sverige i dag är kvalitet och snabba leveranser, säger Nicklas Einarsson.