Industriarbetarnas tidning

Nya uppsägningar på Scandbook

4 september, 2017

Skrivet av

Scandbooks boktryckeri i Falun fortsätter att krympa. Hittills i år har 45 personer blivit av med jobbet. Det är mer än en halvering av arbetsstyrkan.

Årets första varsel kom redan i januari och resulterade i att 24 av GS:s medlemmar på tryckeriet i Falun förlorade jobbet. Under sommaren fick ytterligare ett tjugotal personer inom produktionen och ett fåtal tjänstemän lämna . Därmed har antalet anställda på tryckeriet krympt från strax över 90 personer till omkring 45 personer på ett drygt halvår.

Anledningen till de omfattande uppsägningarna är att företaget flyttar det konventionella trycket till Klaipeda i Litauen. Tryckeriet i Falun kommer i fortsättningen att vara inriktat på digitalt tryck. Sedan tidigare har pocketproduktionen flyttats till Klaipeda.

– Det är tråkigt, men det är den förklaringen vi har fått. Man kan säga att det är lite grumlig stämning här just nu, säger fackklubbsordförande Nicklas Einarsson.

Att det konventionella trycket nu flyttar utomlands har en enkel förklaring: det är billigare.

– Det är väl ganska självklart? Det är lönerna, det är vad det handlar om, säger Nicklas Einarsson.

Precis som många andra tryckerier har Scandbook stått inför ekonomiska svårigheter.

– I grunden handlar det om att vi inte har en lönsamhet. Vi förlorar ganska stora belopp. Egentligen är det inget konstigt, vi är ett av de tryckerier som har hållit ut längst, säger platschef Alf Lind.

– Det beror på konkurrensläget. Jag ska inte säga att tryckerierna flyttar till låglöneländer, för lönerna ökar kraftigt i många av de här länderna – men det är länder med lägre löner.

Övergången till digitalt tryck förändrar däremot inte vilken typ av böcker som kommer att produceras i Falun. Även i fortsättningen rör det sig framförallt om skönlitteratur. Nu verkar det inte som att fler anställda kommer att varslas. Men hur framtiden ser ut kan dock varken Alf Lind eller Nicklas Einarsson svara på. Konkurrensen har ökat från tryckerier i andra europeiska länder, till exempel i Lettland och Polen.

– Jag tror att det finns bokförlag som vill att det ska finnas tryckerier även i Sverige. Det som vi har att konkurrera med i Sverige i dag är kvalitet och snabba leveranser, säger Nicklas Einarsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Vårens varsel innebär att en redan slimmad organisation nu ska krympa ännu mer.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

GS sluter avtal om korttidsarbete

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Coronakrisen är här nu – för sent att vänta till augusti”

Först i augusti kan regeringens förslag om utvidgat stöd till korttidsarbete införas. Alldeles för sent, enligt Malin Karlsson, klubbordförande på underleverantören Spectra Premium.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.