Industriarbetarnas tidning

 ”Tjata inte om afterwork!”

25 oktober, 2017

Skrivet av Héctor Barajas

Dilemmat Få problem är så svåra att hantera som när kollegor blir alkoholberoende. Det är då kamratstödjare som Eva Lundin gör störst nytta.

Dricker du för att ”passa in”?

Drygt hälften av de yrkesverksamma i Sverige bjuds på alkohol i jobbrelaterade sammanhang.

6 av 10 uppger att de har eller haft en kollega, som de tycker dricker för mycket.

Drygt varannan person upplever att det finns en förväntan från kollegor att dricka alkohol på konferenser, julbord eller liknande.

8 av 10 anser inte att alkohol är viktigt för att bygga teamkänsla på jobbet.

Var femte person säger att de druckit alkohol, eller mer än de hade tänkt sig, för att ”passa in”.

Källa: Alkohol på ­jobbet – IQ Rapport 2016:2.

Kollegor hjälper ­varandra i kris

Kamratstödsverk­sam­heten på Volvo i Skövde startade i början av 1980-talet av några Metallare som ville ­lära varandra att laga lite bättre mat. På ­träffarna insåg man att det fanns ett behov av att prata om andra viktigare vardags­problem. Cirka 20 kamrat­stödjare bildar i dag ett tvärfackligt nätverk som ger stöd åt arbetskamrater i olika former av livskriser.

IQ-initiativet

…  är ett fristående dotterbolag till Systembolaget, jobbar för ett smartare och sundare förhållningssätt till alkohol.

Alefors­stiftelsen

…  bildades 1987 av bland andra SKF och Volvo i Göteborg, för att utan vinstsyfte ge bra behandling för anställda med alkohol- och drog- problem.

Eva Lundin jobbar fackligt som rehabiliteringsansvarig på Volvo Cars i Skövde. 25 år inom fordonsindustrin har gett henne värdefulla kunskaper om hur alkoholen och grupptrycket på arbetsplatserna kan påverka människor.
– Arbetslaget har självklart ett stort ansvar, inte minst när det gäller att respektera dem som inte vill dricka, säger Eva Lundin och uppmanar alla:
– Tjata inte på ”Nisse” och ”Lisa” om afterwork!

Varje individ har ett ansvar och man måste våga säga ifrån och be om hjälp, helst innan det är för sent, tycker Eva Lundin:

– Prata då med chefen ­eller den fackliga representanten. Det är viktigt att problemet kommer upp till ytan, för det är först då rehabiliteringsarbetet kan starta.

Hennes råd till arbetslag som ska ut och festa är att sätta upp en lapp och den som vill följa med skriver upp sig där. Ett annat bra sätt att hjälpa ”Nisse” eller ”Lisa”, som var på afterwork på fredagskvällen och fortsatte festa hela helgen, är att på måndagen fråga dem ”Hur är det egentligen?”.

– En enkel fråga, men många är rädda för att ställa den, för då kan de få ett problem i knäet som de måste ta hand om. Men vi måste våga ställa frågan och ta hand om svaret, säger Eva Lundin.

”Alkohol ska inte vara en del av jobbet”

Äntligen helg och hela arbetslaget ska ut och ”ta en öl” efter jobbet. Du tycker att det räcker så, men vet hur det kommer att tjatas om du inte super till som de andra. Blir du pressad att dricka mer än du själv vill?

Eller är du en av dem som tjatar?

”En verklig vän ska tåla ett nej”

Anders Andersson, alkohol- och drog­rådgivare på Aleforsstiftelsen.

– Man ska vara öppen med att man inte vill eller kan dricka alkohol. Om det är jobbigt att man hetsar varandra på afterwork, då måste man kunna sätta sig ner och prata om det när man är nykter. Riktiga vänner måste tåla att man säger ifrån.

– Vi har alkoholproblem på ­alla arbetsplatser. 80 procent av dem som dricker alkohol klarar av att hantera det. 20 procent dricker något för mycket, och av dessa är 5 procent beroende. Fyra av tio chefer blundar för detta och fyra av tio arbetskamrater täcker upp för varandra när någon är påverkad på jobbet. Det förlänger bara pinan och processen. Kunskap och bra rutiner behövs därför för att våga agera. Vår erfarenhet är att det går att hjälpa de flesta, men bara om de själva vill det.

”Chefer ska vara föredömen”

Johannes Appeby, HR-expert på arbetshälsa vid SKF Sverige.

– Det är väldigt viktigt att cheferna inte hetsar eller pratar glamoröst om drickandet, utan de ska vara goda föredömen som inte bidrar till att öka grupptrycket på afterwork. Men arbetskamraterna måste också vara solidariska och hjälpa dem som inte vill dricka.
Man ska aldrig kompromissa med en sund och säker arbetsmiljö: Påverkade personer gör arbetsplatsen osäker, de har dessutom kortare stubin och presterar sämre om de kommer bakfulla till jobbet.

– Att göra regelbundna hälsoprofiler hjälper att fånga upp skiftarbetare som befinner sig i riskzonen. Chefer ska också utbildas i alkoholfrågor så att de tidigt upptäcker när någonting inte står rätt till. Alkoholfria alternativ ska alltid finnas med vid personalaktiviteter.

”Alla individer har ett ansvar”

Juan Pablo Roa, tidigare vd för IQ-initiativet.

– LO-facken drog 1955 i gång kampanjen ”Nykter på jobbet – en hederssak”, vilket ändrade attityder – det blev inte längre okej att vara berusad på jobbet. Men under de senaste åren har vi sett överallt i samhället en utveckling av afterwork-kulturen, och alkoholen har tagit en större plats på arbetsplatserna.

– Chefer använder alkohol som ett socialt smörjmedel, ett enkelt men dåligt sätt att knyta kontakt med de anställda. Alkohol ska inte vara en del av jobbet. Alla individer har ett ansvar, men cheferna bör se till att det finns en alkoholpolicy som är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Vår stora undersökning om alkoholkulturen i arbetslivet visar att unga arbetare känner mest av grupptrycket.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

När drickandet går för långt

När drickandet går för långt

En arbetsgivare ska både ställa upp och ställa krav när alkoholen tar för stor plats. På V-Tab i Göteborg har det förebyggande arbetet räddat ett tiotal medarbetare från att supa bort sina jobb.

Lars Lerin valde livet

Lars Lerin valde livet

Konstnären Lars Lerin är både erkänd och berömd. Men ett tag var han nära att gå under i alkohol och tabletter.

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Det är viktigt för anhöriga att förstå hur lite man kan påverka sjukdomen – och att man har rätt att må bra själv.

Förbannade medberoende

Förbannade medberoende

Skrivandet och jobbet hjälpte Daniel Sundström efter att hans bror dött av en överdos

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

Polisen om knarket innanför industri­grindarna

Polisen om knarket innanför industri­grindarna

Arbetsgivarens tillstånd är inte tillräckligt för att polisen ska kunna bekämpa droger inne på arbetsplatser. Klas Johansson, regionchef för polisregion Väst, svarar på DA:s frågor om knarket i industrin.

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.