Att måla är som att kratta löv
Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt ”Även om vi i Norge bara har ändrat på strukturen – inte innehållet – upplever många människor att det nya regelverket är mer komplicerat”, skriver Edvard Eidhammer Sørensen på norska Fellesförbundet. Han uppmanar till försiktighet när det gäller att ändra i arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Edvard Eidhammer Sørensen är rådgivare på Samfunnspolitisk avdelning i Fellesforbundet i Norge.
I Norge skulle man 2013 – efter tio års förberedelser – ändra på strukturen av arbetsmiljöföreskrifterna. (Reglerna i 47 olika häften skulle sorteras in i 6 nya omfattande regelsamlingar.)
Det är uppenbart att intentionen med förändringen var god. Det skulle bli lättare att se samband, oavsett bransch eller situation, och det skulle bli synligt vilka regler som gäller samtliga arbetsgivare och arbetstagare, oavsett bransch, storlek eller anställningsform. Rätt och slätt lättare att hitta.
Förväntningarna var höga när det norska arbetsdepartementet presenterade förslaget. 10 år av mödosamt arbete skulle sammanfattas. Men trots att vi hade involverats på ett bra sätt i processen, var vi inom fackföreningsrörelsen skeptiska.
Det visade sig snabbt att det var svårt att hitta i den nya strukturen, och vi såg att detta skulle kunna riskera att gå ut över hälsa, arbetsmiljö och säkerhet ute på våra arbetsplatser.
Tidigare kunde vi gå till bokhyllan och plocka fram den föreskrift som handlade om exakt det vi letade efter. Nu måste vi i stället gå igenom innehållet i flera av de sex nya föreskrifterna för att hämta samma information som tidigare fanns samlad i en enda förordning.
Ett talande exempel är den återkopplingen vi får från våra regionala skyddsombud för bygg och anläggning. Tidigare fanns en separat förordning om regionala skyddsombud där alla bestämmelser som rörde deras arbete hittades. Nu måste de gå igenom både föreskriften om administrativa regler och föreskriften om organisation, ledning och medverkan. Inte lättare. Tvärtom.
I Norge var parterna väl involverade i processen. Så vi kan inte skylla på andra.
Ändå är detta en varning mot att ändra bland föreskrifterna utan att först göra en grundlig utvärdering och vara säker på vad man vill ha. Även om vi i Norge bara har ändrat på strukturen – inte innehållet – upplever många människor att det nya regelverket är mer komplicerat. Det är ingen modernisering.
Så ta er tid i Sverige. Gör det noggrant. På arbetstagarnas premisser.
Edvard Eidhammer Sørensen
Rådgivare till avdelningen för socialpolitik
Fellesförbundet