Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete slopar alkoholreklam

2 november, 2017

Dagens Arbete har liksom de flesta andra svenska tidningar återkommande annonser för alkohol. Från och med nästa år det är dock slut på det.

I det senaste numret av Dagens Arbete (nr 8) berättade vi i ett stort reportage om hur man jobbar med missbruk på tryckerijätten V-Tab, och i ”Dilemmat” diskuterades hur man kan klara tjatet om afterwork på fredagar.

Vi gjorde också en uppföljning av en av våra ägares, GS-facket, beslut om att förbjuda alkoholrepresentation med medlemmarnas pengar. I samma nummer hade vi en annons om rödvin.

I det nya nummer som vi i dag skickar till tryckeriet har vi reaktioner på alkoholartiklarna, och återigen är det flera som reagerar på det man menar är dubbla budskap.

För Dagens Arbete, liksom för de flesta andra tidningar, är annonser en viktig inkomstkälla. Samtidigt så finns det inget annat ämne som leder till så starka reaktioner. Så är det varje gång vi skriver. Denna gång svarar DA:s chefredaktör så här:

– Att ha artiklar om spritproblem och samtidigt ha vinannonser kan ses som dubbelmoral. För mig handlar det om att ta ett journalistiskt ansvar och spegla alkoholens baksidor trots att vi har dessa annonser.

– Jag tar dock till mig kritiken från er läsare. Nästa år kommer inga alkoholannonser att publiceras i DA.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.