Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete slopar alkoholreklam

2 november, 2017

Dagens Arbete har liksom de flesta andra svenska tidningar återkommande annonser för alkohol. Från och med nästa år det är dock slut på det.

I det senaste numret av Dagens Arbete (nr 8) berättade vi i ett stort reportage om hur man jobbar med missbruk på tryckerijätten V-Tab, och i ”Dilemmat” diskuterades hur man kan klara tjatet om afterwork på fredagar.

Vi gjorde också en uppföljning av en av våra ägares, GS-facket, beslut om att förbjuda alkoholrepresentation med medlemmarnas pengar. I samma nummer hade vi en annons om rödvin.

I det nya nummer som vi i dag skickar till tryckeriet har vi reaktioner på alkoholartiklarna, och återigen är det flera som reagerar på det man menar är dubbla budskap.

För Dagens Arbete, liksom för de flesta andra tidningar, är annonser en viktig inkomstkälla. Samtidigt så finns det inget annat ämne som leder till så starka reaktioner. Så är det varje gång vi skriver. Denna gång svarar DA:s chefredaktör så här:

– Att ha artiklar om spritproblem och samtidigt ha vinannonser kan ses som dubbelmoral. För mig handlar det om att ta ett journalistiskt ansvar och spegla alkoholens baksidor trots att vi har dessa annonser.

– Jag tar dock till mig kritiken från er läsare. Nästa år kommer inga alkoholannonser att publiceras i DA.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.