Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete slopar alkoholreklam

2 november, 2017

Dagens Arbete har liksom de flesta andra svenska tidningar återkommande annonser för alkohol. Från och med nästa år det är dock slut på det.

I det senaste numret av Dagens Arbete (nr 8) berättade vi i ett stort reportage om hur man jobbar med missbruk på tryckerijätten V-Tab, och i ”Dilemmat” diskuterades hur man kan klara tjatet om afterwork på fredagar.

Vi gjorde också en uppföljning av en av våra ägares, GS-facket, beslut om att förbjuda alkoholrepresentation med medlemmarnas pengar. I samma nummer hade vi en annons om rödvin.

I det nya nummer som vi i dag skickar till tryckeriet har vi reaktioner på alkoholartiklarna, och återigen är det flera som reagerar på det man menar är dubbla budskap.

För Dagens Arbete, liksom för de flesta andra tidningar, är annonser en viktig inkomstkälla. Samtidigt så finns det inget annat ämne som leder till så starka reaktioner. Så är det varje gång vi skriver. Denna gång svarar DA:s chefredaktör så här:

– Att ha artiklar om spritproblem och samtidigt ha vinannonser kan ses som dubbelmoral. För mig handlar det om att ta ett journalistiskt ansvar och spegla alkoholens baksidor trots att vi har dessa annonser.

– Jag tar dock till mig kritiken från er läsare. Nästa år kommer inga alkoholannonser att publiceras i DA.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.