Industriarbetarnas tidning

Fackkvinnor går ihop mot sexkultur

20 november, 2017

Skrivet av

Jenny Bengtsson, Hotell- och restaurangfacket.
Foto: Henrik Montgomery/TT

En stor grupp kvinnor i fackföreningsrörelsen har gått samman  i ett upprop mot sexuella trakasserier.
– Det kommer att ruska om, säger initiativtagaren Jenny Bengtsson på Hotell- och restaurangfacket.

(UPPDATERAD) När Jenny Bengtsson startade uppropet #inteförhandlingsbart i förra veckan var hennes förväntningar inte jättestora.
– Men det fullkomligt exploderade. Det blir ett av de största uppropen hittills.

Vittnesmålen om sexuella trakasserier inom fackföreningsrörelsen kommer från alla fackförbund, alla sektorer och branscher. Det är LO, TCO, Saco, även chefsförbunden.
– Det är långt ifrån bara en arbetargrej.
Hon säger att flera av vittnesmålen berättar om förövare som är högt uppsatta inom fackföreningsrörelsen.
– Det som äcklar mig mest är att många förövare har klättrat efter att de utsatt någon, blivit chefer, medan offren har mått skitdåligt och avsagt sig uppdrag.

Hur tycker du att fackföreningsrörelsen är på att hantera trakasserier?

– Som vanliga arbetsgivare tyvärr. Man tycker att det är jättedåligt, har en bra policy. Men man gör aldrig tillräckligt för att angripa själva kulturen.

Vad tror du ska till för att komma till rätta med problemen?

– Helt ärligt behöver några avgå, och några avskedas. Sedan måste alla fackföreningsrörelser jobba med den interna kulturen. Tillåts det här fortsätta så kan kvinnor inte delta på ett likvärdigt sätt som män.

Jenny Bengtsson säger att det handlar om att inte acceptera en fikarumskultur på till exempel en fackexpedition där det sägs sexistiska och rasistiska saker. Och att inte bortförklara övergrepp med alkohol.

Hon säger att uppropet kommer att bli ”större och tyngre” än vad många tror.

– Om något kommer hända med fackföreningsrörelsen är det att den kommer att bli starkare. De som skriver under gör det av kärlek till rörelsen. Vi vill vara kvar i den.

Enligt Dagens Industri samlar uppropet 1500 kvinnor. en av dem som ”självklart” har skrivit på är IF Metalls ordförande:

–Jag har jobbat 30 år i branschen, så det är klart att jag råkat ut för situationer där man fått oönskade inviter och blivit tafsad på. Men jag har inte råkat ut för något kraftigt övergrepp, det har jag varit förskonad från, säger hon till Di.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Alla måste stötta bättre”

”Alla måste stötta bättre”

”Det är nog bäst att du säger upp dig.” Det rådet får många kvinnor som söker stöd efter trakasserier på jobbet. Det duger inte, tycker Maria Höök, en av initiativtagarna till nybildade Industrikvinnors stödförening.

”Förändring börjar med en person som Thomas”

”Förändring börjar med en person som Thomas”

Skammen när bilden började spridas i skiftlaget var min. Men då lärde Thomas mig hur det ligger till, skriver Linda Forså.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Var detta allt som blev efter metoo?

Var detta allt som blev efter metoo?

Nu rannsakar sig medierna efter metoo. Men vad har hänt på alla andra arbetsgolv i Sverige?

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Det är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

#metoo-uppropet som kom av sig

#metoo-uppropet som kom av sig

I bransch efter bransch samlades kvinnor till upprop mot sexism. Men industrin fick aldrig sitt #metoo. Ida Sjölander, montör på Scania, försökte.

#Metoo måste leda till förändring!

#Metoo måste leda till förändring!

”För mig, liksom för så många andra, var #metoo en ögonöppnare. Nu fortsätter arbetet för varaktig förändring av tystnadskulturen i industrin” skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilssson.

Fortfarande vanligt med sexuella trakasserier i industrin

Ett drygt år efter metoo är sexuella trakasserier fortfarande ett stort problem i industrin, visar en ny undersökning bland IF Metalls medlemmar. ”Vårt arbete mot sexuella trakasserier måste fortsätta med oförminskad styrka”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.