”Alla måste stötta bättre”
”Det är nog bäst att du säger upp dig.” Det rådet får många kvinnor som söker stöd efter trakasserier på jobbet. Det duger inte, tycker Maria Höök, en av initiativtagarna till nybildade Industrikvinnors stödförening.
Industriarbetarnas tidning
20 november, 2017
Skrivet av Anna Julius
En stor grupp kvinnor i fackföreningsrörelsen har gått samman i ett upprop mot sexuella trakasserier.
– Det kommer att ruska om, säger initiativtagaren Jenny Bengtsson på Hotell- och restaurangfacket.
(UPPDATERAD) När Jenny Bengtsson startade uppropet #inteförhandlingsbart i förra veckan var hennes förväntningar inte jättestora.
– Men det fullkomligt exploderade. Det blir ett av de största uppropen hittills.
Vittnesmålen om sexuella trakasserier inom fackföreningsrörelsen kommer från alla fackförbund, alla sektorer och branscher. Det är LO, TCO, Saco, även chefsförbunden.
– Det är långt ifrån bara en arbetargrej.
Hon säger att flera av vittnesmålen berättar om förövare som är högt uppsatta inom fackföreningsrörelsen.
– Det som äcklar mig mest är att många förövare har klättrat efter att de utsatt någon, blivit chefer, medan offren har mått skitdåligt och avsagt sig uppdrag.
Hur tycker du att fackföreningsrörelsen är på att hantera trakasserier?
– Som vanliga arbetsgivare tyvärr. Man tycker att det är jättedåligt, har en bra policy. Men man gör aldrig tillräckligt för att angripa själva kulturen.
Vad tror du ska till för att komma till rätta med problemen?
– Helt ärligt behöver några avgå, och några avskedas. Sedan måste alla fackföreningsrörelser jobba med den interna kulturen. Tillåts det här fortsätta så kan kvinnor inte delta på ett likvärdigt sätt som män.
Jenny Bengtsson säger att det handlar om att inte acceptera en fikarumskultur på till exempel en fackexpedition där det sägs sexistiska och rasistiska saker. Och att inte bortförklara övergrepp med alkohol.
Hon säger att uppropet kommer att bli ”större och tyngre” än vad många tror.
– Om något kommer hända med fackföreningsrörelsen är det att den kommer att bli starkare. De som skriver under gör det av kärlek till rörelsen. Vi vill vara kvar i den.
Enligt Dagens Industri samlar uppropet 1500 kvinnor. en av dem som ”självklart” har skrivit på är IF Metalls ordförande:
–Jag har jobbat 30 år i branschen, så det är klart att jag råkat ut för situationer där man fått oönskade inviter och blivit tafsad på. Men jag har inte råkat ut för något kraftigt övergrepp, det har jag varit förskonad från, säger hon till Di.