”Många ser inte vad som gjorts genom åren”
Det är inte bara inom Pappers som allt fler ifrågasätter fackets nytta. Så vad har facket egentligen åstadkommit och varför är det värt att betala avgiften?
Industriarbetarnas tidning
21 november, 2017
Skrivet av Pontus Ohlin
Lars Winter, vd på Domsjö Fabriker, som tillsammans med landsbygdsministern varit i Indien och träffat brukets ägare Aditya Birla i Indien. Ämnet var det planerade bioraffinaderiet i Örnsköldsvik.
– Jag tycker att det känns väsentligt bättre än före mötet. Det visade att det finns ett väldigt starkt intresse för det här projektet – hos båda parter. Men vad som nu behövs är en ordentlig projektering, där vi går igenom de detaljer som tas upp i förstudien.
Det planerade bioraffinaderiet i Örnsköldsvik är en gigantisk industrisatsning på uppemot 15 miljader som – om den blir av – väntas ge tusentals nya jobb till regionen. Enligt en pilotstudie kan raffinaderiet tidigast stå klart 2023.
Stödjer Aditya Birla den tänkta anläggningen i Örnsköldsvik fullt ut?
– Det går inte att fatta ett beslut på de underlag som finns i dag, och just råvarutillgången är en av de stora knäckfrågorna. Så länge vi inte vet att det verkligen finns tillgång till den skogsråvara som krävs för en sådan här stor anläggning, så kan vi heller inte ta ställning till någonting än.
Vad betydde det att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var med ?
– Det visar ju väldigt tydligt regeringens engagemang att vilja att minska klimatutsläppen, att få en bioekonomi, att se till att något verkligen händer. Men i slutändan är det naturligtvis näringslivet som måste lösa det.
– Han fick ju också höra Birlas oro över den nuvarande situationen – att det måste till en lösning på råvarutillgången. I dag finns det ju ett antal intressen som snarare vill begränsa uttaget ur svenska skogarna i stället för att öka det och ta ut den potential som tillväxten motsvarar.