”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”
Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.
Industriarbetarnas tidning
9 november, 2017
Skrivet av Anna Julius
Hur vanligt är sexuella trakasserier på IF Metalls arbetsplatser? Efter debatten om #metoo ska problemen kartläggas och diskussionen inom förbundet fördjupas.
Tre konferenser som pågår i november har fått nya programpunkter för att utbilda om sexuella trakasserier och diskutera hur det förhindras inom IF Metall som organisation.
– Vi är 30 000 förtroendevalda och 300 000 medlemmar. Självklart är vi inte förskonade från sexuella trakasserier, säger IF Metalls förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka.
Enligt henne handlar det mycket om att arbeta med värdegrund, både bland förtroendevalda och anställda.
– Det är väldigt varierad kunskap inom förbundet.
Samtidigt går just nu en enkät ut till medlemmar där man ska kartlägga hur utbrett problemet är på arbetsplatserna.
– Det är för att få en temperaturmätning efter debatten som varit, säger kommunikationschefen Åsa Märs.
Enkätfrågorna handlar om huruvida man blivit utsatt för sexuella trakasserier, om man tagit kontakt med facket eller arbetsgivaren, om man fått hjälp och om jargongen på arbetsplatsen. Svaren kommer att användas i det interna arbetet för att veta hur facket ska jobba med frågorna.
– Det är en nolltoleransfråga, så vi hoppas vi får låga tal och att man fått den hjälp man behöver. Är det inte så så måste vi öka tempot i arbetet.
IF Metall kallar sig sedan kongressen 2014 för ett feministiskt förbund. Arbetet mot sexuella trakasserier är en del av jämställdhetsarbetet som gjorts sedan dess, där bland annat många förtroendevalda har gått jämställdhetsutbildning.
I januari ska förbundet också ringa runt till alla klubbar och bland annat undersöka beredskapen att hantera sexuella trakasserier.
Konferenserna som fått ändrat program är konferensen för avdelningsordförande, ombudsmannakonferensen och nätverksträffen för kvinnor.