Industriarbetarnas tidning

IF Metall kartlägger sexuella trakasserier

9 november, 2017

Skrivet av

Hur vanligt är sexuella trakasserier på IF Metalls arbetsplatser? Efter debatten om #metoo ska problemen kartläggas och diskussionen inom förbundet fördjupas.

Tre konferenser som pågår i november har fått nya programpunkter för att utbilda om sexuella trakasserier och diskutera hur det förhindras inom IF Metall som organisation.

– Vi är 30 000 förtroendevalda och 300 000 medlemmar. Självklart är vi inte förskonade från sexuella trakasserier, säger IF Metalls förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka.

Enligt henne handlar det mycket om att arbeta med värdegrund, både bland förtroendevalda och anställda.

– Det är väldigt varierad kunskap inom förbundet.

Samtidigt går just nu en enkät ut till medlemmar där man ska kartlägga hur utbrett problemet är på arbetsplatserna.

– Det är för att få en temperaturmätning efter debatten som varit, säger kommunikationschefen Åsa Märs.

Enkätfrågorna handlar om huruvida man blivit utsatt för sexuella trakasserier, om man tagit kontakt med facket eller arbetsgivaren, om man fått hjälp och om jargongen på arbetsplatsen. Svaren kommer att användas i det interna arbetet för att veta hur facket ska jobba med frågorna.

– Det är en nolltoleransfråga, så vi hoppas vi får låga tal och att man fått den hjälp man behöver. Är det inte så så måste vi öka tempot i arbetet.

IF Metall kallar sig sedan kongressen 2014 för ett feministiskt förbund. Arbetet mot sexuella trakasserier är en del av jämställdhetsarbetet som gjorts sedan dess, där bland annat många förtroendevalda har gått jämställdhetsutbildning.

I januari ska förbundet också ringa runt till alla klubbar och bland annat undersöka beredskapen att hantera sexuella trakasserier.

Konferenserna som fått ändrat program är konferensen för avdelningsordförande, ombudsmannakonferensen och nätverksträffen för kvinnor.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

Kurser, konferenser och jämställdhets-quiz – #metoo har satt spår i hur IF Metall arbetar mot sexuella trakasserier.”Det är som om alla har frågan på näthinnan nu”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Det är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

#metoo-uppropet som kom av sig

#metoo-uppropet som kom av sig

I bransch efter bransch samlades kvinnor till upprop mot sexism. Men industrin fick aldrig sitt #metoo. Ida Sjölander, montör på Scania, försökte.

#Metoo måste leda till förändring!

#Metoo måste leda till förändring!

”För mig, liksom för så många andra, var #metoo en ögonöppnare. Nu fortsätter arbetet för varaktig förändring av tystnadskulturen i industrin” skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilssson.

Fortfarande vanligt med sexuella trakasserier i industrin

Ett drygt år efter metoo är sexuella trakasserier fortfarande ett stort problem i industrin, visar en ny undersökning bland IF Metalls medlemmar. ”Vårt arbete mot sexuella trakasserier måste fortsätta med oförminskad styrka”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Regeringen mötte parterna om #metoo

Regeringen mötte parterna om #metoo

Ministrarna Ylva Johansson och Åsa Regnér mötte i dag bland annat LO och Svenskt Näringsliv för att diskutera hur #metoo-kampanjen kan leda till praktiskt arbete ute på arbetsplatserna. ”Ett överväldigande gensvar från parterna”, kommenterar Johansson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.