Därför får vi inte missa att ställa om
Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
16 november, 2017
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika Svenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.
Den senaste tiden har det varit mycket fokus på arbetsmiljöfrågor. Ett inspel i debatten kom från Svenskt Näringsliv som i en rapport målade upp visionen om ett arbetsmiljöarbete där fackets inflytande är kraftigt begränsat. Dessutom vill man skrota systemet med regionala skyddsombud som i dag utför ett mycket viktigt arbete på mindre företag.
När man frågar medlemmar om vilka frågor som är viktigast att facket driver kommer alltid arbetsmiljön bland de högsta. Är det så konstigt egentligen?
Priset vi får betala för lönearbete är ofta högt. GS branscher har historiskt sett varit bland de mest olycksdrabbade på svensk arbetsmarknad. Många har blivit utslitna i förtid och därmed drabbats hårt, inte bara i lidande utan också ekonomiskt. Vi tillbringar en stor del av vår tid på arbetsplatsen och då är det rimligt att det ges möjlighet att påverka sin arbetsmiljö. Att arbetsmiljöfrågan därför räknas till en kärnfacklig angelägenhet är inte konstigt utan väldigt logiskt.
När GS gjorde en stor arbetsmiljöundersökning 2016 visade det sig att hög arbetsbelastning verkar vara en stor riskfaktor för ohälsa. Mer än hälften av de som drabbats av arbetsskada anger hög arbetsbelastning som orsak.
63 procent av GS medlemmar uppger dessutom att de någon gång under året gått till jobbet trots att de varit så sjuka att det var olämpligt, så kallad sjuknärvaro. Det är en ökning sedan tidigare undersökningar och indikerar att hög arbetsbelastning även här spelar stor roll.
Sannolikt spelar bristande arbetsorganisation stor roll för upplevelsen av stress och hög belastning. Här har det lokala facket en mycket viktig roll att spela. Det är självfallet arbetsgivaren som har ansvaret för att arbetsplatsen inte skapar ohälsa. Facket kan dock vara en pådrivare och i bästa fall en samverkanspartner för att utveckla arbetsmiljön i positiv riktning.
Svenskt Näringsliv ägnar i stället mycket tid åt att visionera om hur fackets inflytande i arbetsmiljöarbetet ska minskas samtidigt som det finns oändligt mycket konkreta insatser som väntar på att vidtas för att på riktigt förbättra arbetsmiljön.
Som skyddsombud måste du kunna arbeta med hög integritet och stor grad av självständighet. Du är arbetskamraternas språkrör och det är det perspektivet uppdraget utgår ifrån. Om det ska vara möjligt att göra detta måste man ha de fackliga rättigheterna i ryggen.
Svenskt Näringslivs inspel är antingen mer än lovligt naivt eller så ser man verkligen framför sig ”arbetsmiljöombud” som saknar mycket av den integritet som dagens fackliga skyddsombud har. Båda alternativen förskräcker.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.