Elinor Torp om engagemanget för de skyddslösa arbetarna
I boken Rent åt helvete tar sig DA:s reporter Elinor Torp an den smutsiga städbranschen. Men även arbetarrörelsen och politiken som banat väg för missförhållandena.
Industriarbetarnas tidning
Språkstöd. Hur pratar du säkerhet i skogen med kollegan som inte talar svenska? En hjälp på vägen kan vara den ordlösa boken Jobba säkert i skogen, som är en del i en stor utbildningssatsning.
Satsningen Säkert skogsarbete har tagits fram av Prevent tillsammans med bland annat GS-facket och Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA.
Alla tre delar är gratis och finns på www.prevent.se.
Hittills har webbutbildningen påbörjats av cirka 1 000 personer, appen har laddats ner cirka 5000 gånger och 11 000 exemplar av boken Jobba säkert i skogen har delats ut.
Appen är en digital checklista för riskbedömning som ställer 13 enkla grundfrågor och eventuellt följdfrågor och som belyser olika riskmoment.
Prevent har även tagit fram ordlösa böcker för säkerhet inom lantbruket, skötsel av golfbanor, trädgårdsodling och för trädgårdsanläggningar.
Varje år kommer flera tusen säsongsarbetare för att jobba i skogen. Arbetet kan vara farligt och det förekommer ofta allvarliga olyckor i branschen.
Så hur förmedlar du de grundläggande säkerhetsbestämmelserna till någon som du inte delar ett språk med? Hur ser charaden för skyddsbyxor eller ögontvätt ut? Eller hur förklarar du ett säkert avstånd för arbete med en röjsåg?
Den ideella organisationen Prevents lösning är bilder. Med en avvägning mellan realism och tydlighet tar den ordlösa boken Jobba säkert i skogen upp rätt och fel ur ett säkerhetsperspektiv med hjälp av serietecknaren Patrik Norrmans illustrationer.
Lisa Rönnbäck på Prevent är projektledare för satsningen Säkert skogsarbete, där boken är en av tre delar. De andra två är en webbutbildning och en app som hjälper dig att göra riskbedömningar.
– Det fanns redan en idé om en webbutbildning när vi började, men när vi tittade på målgruppen såg vi att det också fanns många som inte talade svenska.
”När vi tittade på mål-gruppen såg vi att det också fanns många som inte talade svenska.”
En förebild har varit byggjätten NCC:s Tysta boken som bygger på samma idé och som används både som handbok och som ett diskussionsunderlag för säkerhet. NCC säger att boken har varit en viktig och uppskattad del i företagets säkerhetsarbete sedan 2011.
Lars-Olov Eriksson är regionalt skyddsombud för GS avdelning elva i Värmland och Dalsland. Han sitter också i fackets arbetsmiljöråd och har varit med i arbetet med att ta fram nya utbildningsmaterial. Han tycker boken är ett bra hjälpmedel när man ska kommunicera kring säkerhet.
– De som säsongsarbetar jobbar främst med röjsåg och plantering, inte så mycket med motorsåg även om det förekommer. Jag brukar be arbetsgivaren dela ut boken, säger han.
Lars-Olov Eriksson vill också lyfta fram de andra delarna av Säkert skogsarbete. Han tycker särskilt att den webbaserade utbildningen är ett bra och lättillgängligt verktyg för alla som behärskar språket.
– Att man inte behöver åka någonstans för att genomgå utbildningen och att den går att anpassa efter olika förkunskaper och den befattning man har är väldigt bra, säger han.
Men trots ett omfattande webbmaterial så är det den lilla boken som fått mest uppmärksamhet. Lisa Rönnbäck berättar att Prevent har visat upp sin ordlösa bok på internationella mässor och att intresset har varit stort. Det har kommit förfrågningar från både Danmark och Nederländerna om att få använda materialet.
– En man från Ryssland tyckte det var så bra att han ville hjälpa till med översättningen, säger hon och skrattar.
Patrik Norrman är illustratör och författare och har ritat bilderna till ”Jobba säkert i skogen”.
Vad tecknar du för serier?
– Jag har hållit på sedan 1976 och har hunnit rita det mesta, Bamse, Fantomen, 91:an Karlsson. Min egen serie Bacon och Ägg har gått i 30 år.
Vad är den största utmaningen med sådana här bilder?
– Att hitta ett manér som funkar. Ta bilden där någon skadar sig på en motorsåg. Den ska inte vara komisk, men ändå inte superrealistisk. Folk ska känna igen sig i bilden utan att det blir för många detaljer så att det blir rörigt.
Har du någonsin fällt ett träd?
– Motorsåg har jag aldrig använt. Som tecknare och musiker är jag nästan fobiskt rädd att göra illa fingrarna.