Här är bästa nattkäket
Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.
Industriarbetarnas tidning
8 november, 2017
Skrivet av Pontus Ohlin
Maten ska inte bara mätta och smaka gott – den ska vara hälsosam också. Men hur komponerar man rätt? DA lagade en klassisk pastarätt och bad Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, om hjälp med dosering och fakta.
Mängden i exemplet utgår från en 180 centimeter lång och 85 kilo tung person. Portionen ger cirka 30 procent av det dagliga kaloribehovet.
Fler nyttiga maträtter och kostråd hittar du på www.livsmedelsverket.se
Helst fullkorn, vilket innehåller mycket mer näring än vanlig pasta. Det minskar dessutom risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes samt tjock- och ändtarmscancer.
Mängd: 250 gram (däribland 402 kalorier, 75 g kolhydrater, 15 g protein och 2 g fett).
Helst nyckelhålsmärkt färs, som får innehålla högst 10 procent fett. Kött bör man inte äta för ofta och rekommendationen är max ett halvt kilo i veckan. Blanda därför ut färsen med mycket lök, tomater och morötter och/eller champinjoner.
Mängd: 300 gram sås (däribland 336 kalorier, 11 g kolhydrater, 24 g protein och 21 g fett).
Innehåller faktiskt mycket av de nyttigheter som finns i tomater, bland annat lykopen. Välj om möjligt en ketchupsort med lite socker – eller inget socker alls.
Mängd: 40 gram (däribland 44 kalorier, 9 g kolhydrater, 1 g protein och 0 g fett).
Ska det naturligtvis också vara. Morötter, till exempel, som är både nyttiga, billiga och klimatsmarta. Tomater är ett bra val när det är säsong, men sämre ur miljövinkel resten av året. Krossade tomater går bra året om.
Mängd: 100 gram (däribland 35 kalorier, 6 g kolhydrater, 1 g protein och 0 g fett).
Vatten är bästa måltidsdrycken. Läsk innehåller massor av socker och extrakalorier, vilket ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes.
Mängd totalt: 690 gram (däribland 817 kalorier, 101 g kolhydrater, 41 g protein och 23 g fett).
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.