Industriarbetarnas tidning

Så blir matlådan nyttig och god

8 november, 2017

Skrivet av

Maten ska inte bara mätta och smaka gott – den ska vara hälsosam också. Men hur komponerar man rätt? DA lagade en klassisk pastarätt och bad Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, om hjälp med dosering och fakta.

Hur mycket mat?

Mängden i exemplet utgår från en 180 centimeter lång och 85 kilo tung person. Portionen ger cirka 30 procent av det dagliga kaloribehovet.

Variera

Fler nyttiga  maträtter och kostråd hittar du på www.livsmedelsverket.se

Spaghettin

Helst fullkorn, vilket innehåller mycket mer näring än vanlig pasta. Det minskar dessutom risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes samt tjock- och ändtarmscancer.

Mängd: 250 gram (däribland 402 kalorier, 75 g kolhydrater, 15 g protein och 2 g fett).

Köttfärssåsen

Helst nyckelhålsmärkt färs, som får innehålla högst 10 procent fett. Kött bör man inte äta för ofta och rekommendationen är max ett halvt kilo i veckan. Blanda därför ut färsen med mycket lök, tomater och morötter och/eller champinjoner.

Mängd: 300 gram sås (däribland 336 kalorier, 11 g kolhydrater, 24 g protein och 21 g fett).

Ketchupen

Innehåller faktiskt mycket av de nyttigheter som finns i tomater, bland annat lykopen. Välj om möjligt en ketchupsort med lite socker – eller inget socker alls.

Mängd: 40 gram (däribland 44 kalorier, 9 g kolhydrater, 1 g protein och 0 g fett).

Grönsakerna

Ska det naturligtvis också vara. Morötter, till exempel, som är både nyttiga, billiga och klimatsmarta. Tomater är ett bra val när det är säsong, men sämre ur miljövinkel resten av året. Krossade tomater går bra året om.

Mängd: 100 gram (däribland 35 kalorier, 6 g kolhydrater, 1 g protein och 0 g fett).

Drycken

Vatten är bästa måltidsdrycken. Läsk innehåller massor av socker och extrakalorier, vilket ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes.

Mängd totalt: 690 gram (däribland 817 kalorier, 101 g kolhydrater, 41 g protein och 23 g fett).

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Ät smart på årets julbord

Ät smart på årets julbord

Visste du hur nyttig sillen är, att marsipanen har använts som medicin och att det var en fransk präst som gav oss clementinerna? DA guidar dig i julbordets sju klassiska turer.

Små portioner på nattens meny

Små portioner på nattens meny

När tröttheten kryper på är det lätt att sukta efter fett. Men pizzan i slutet av ett nattskift är inte vad kroppen behöver – i stället ska du äta så lite som möjligt efter midnatt.

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Det finns ingen skämsmat och det är skönt att äntligen våga följa sin dröm. DA har träffat Sveriges mästerkock och tidigare svetsaren på Scania i Boden, Nazuk Turdieva.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

”Viktigt att berätta om sin diabetes”

”Viktigt att berätta om sin diabetes”

Skiftarbete passar illa för den som har diabetes. Men Jaana Kuusisto vet hur man får det att fungera. – Berätta för dina arbetskamrater om du får diabetes. Då kan omgivningen ta hänsyn och hjälpa dig när det behövs.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

När Jan försvann

När Jan försvann

Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.