”Vi kommer hitta andra livsformer”
Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.
Industriarbetarnas tidning
6 december, 2017
Skrivet av Anna Julius
Profilen.Förr var det en stor stark, nu finns hur många sorter som helst, gärna från mikrobryggerier. Ett sånt ligger på gamla bruksområdet i Frövi. Urban Åhlgren berättar om …
Ålder: 56.
Bor: Lindesberg.
Yrke: Skiftelektriker, Billerud Korsnäs Frövi.
Familj: Fru och tre utflugna barn.
Jag är med i en förening som heter Frövifors Maltvänner. Vi är ungefär 20 som använder bryggeriet på bruksområdet. Vårt lag brygger ungefär fyra gånger per år, 100 liter åt gången. Det är tillåtet att brygga åt sig själv, och bjuda, så vi kan till exempel ha fester här. En del har öltapp hemma, som en egen bar, men jag slutade med det för det skummade för mycket.
Vatten, malt och humle och kanske någon smak är det man har i. Det tar en dag, sen ska det jäsa i en till två veckor. Enklast för hemmabryggare är IPA. Det är överjäst öl
som kan jäsa i 20 grader. Pilsner är underjäst och ska jäsa i 8 grader, det är krångligare. Man kan göra fel under processen så det kommer in för mycket syre, då smakar det gröna äpplen. Det finns många sätt att klanta sig på!
Vi är lite nördiga, vi har aldrig bryggt samma öl två gånger. Jag brukar testa smaker på Systemet och gå på hembrygdsmässa. Kan man kanske göra det här? Jag är mycket för belgisk fruktöl. En gång gjorde vi blåbär, oj vad god den blev! Vi döpte den till Blåbärgen, efter bergen här. Ingen öl har blivit direkt dålig, men med någon har jag väl tänkt att det här får jag dricka upp själv.