”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

DET NYA SAMHALL

I 17 år har Bosse jobbat på Samhall. . ”Rehabilitering existerar inte i dag. De enda jobb som finns är tunga och stressiga”, säger han. Foto: David Lundmark.

Bosse sa nej till stressen

Bosse sa nej till stressen

Efter 17 år på Samhall fick Bosse nog av det uppskruvade tempot. Då skickades han hem utan lön. Lyssna på hans berättelse och dela gärna!

Publicerat av Dagens Arbete den 12 december 2017

Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen på Samhall. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

– Samhall är inte en arbetsplats där människor får rehabilitering och möjlighet att växa som människor. Det handlar bara om att pressa sig och jobba, säger Bosse.

Så stort är Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår krypterade tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

Bosse vaknade tidigt en morgon för snart tre år sedan. Han låg kvar en stund. Sträckte ut ben och rygg innan han rullade åt sidan och satte sig på sängkanten. Musklerna på baksidan av låren, i vaderna och i nedre delen av ryggen drog ofta ihop sig under natten.

Bosse ville komma extra tidigt till jobbet på Samhall i Nyköping. Han och en kollega skulle ut och putsa fönster på en hamburgerrestaurang.

För att känna sig trygg behöver Bosse veta vad som ska hända. Något som hänger samman med tragiska händelser i barndomen. När Bosse kom in på Samhall för 17 år sedan fick han ordning och struktur i sin tillvaro. De första åren fick han jobba i skogen och sköta sig själv.

Arbetsuppgifterna var tydliga och förväntningarna likadana dag ut och dag in. Bosse trivdes eftersom Samhall anpassade arbetsuppgifterna efter personalens förutsättningar. Men under åren förändrades företaget och gjorde en helomvändning. De skyddade verkstäderna som gjorde jobb åt svensk industri fasades ut, arbetsuppgifterna flyttade till låglöneländer. Samhall blev i stället underleverantör i tjänstesektorn – de flesta av företagets 24 000 anställda jobbar i dag med städning, lager och andra tjänster.

”Det tog hårt att bli så orättvist behandlad.”

Bosse var tidigt på plats den där morgonen när han skulle iväg och putsa fönster. Allt städmaterial var packat redan innan klockan sju. Kollegan släntrade in sent och skulle äta sin medhavda frukost innan han kunde åka. Bosse kände hur stressen började byggas upp. Han såg framför sig hur de inte skulle hinna färdigt innan hamburgerrestaurangen öppnade för kunder. Hur hela arbetsdagen skulle förskjutas. När klockan närmade sig åtta och de inte kommit iväg ännu sa Bosse till en arbetsledare att någon annan fick åka i hans ställe. Arbetsledaren svarade med att skicka hem Bosse med löneavdrag för hela dagen.

Bosse sprang upprörd iväg till omklädningsrummet för att byta om. I huvudet snurrade tankarna. Han som genom alla år alltid ställt upp för Samhall. Aldrig sagt nej. Han som klättrat på stegar för att komma åt att damma ventilationsrör och hängt ut flera våningar upp för att putsa fönster.

När Bosse kom hem lade han sig i sängen och stirrade i taket. Det gjorde han i tre dagar utan att äta ordentligt. Han gick bara upp för att gå på toaletten, dricka en kopp kaffe och få i sig en frukt. Löneavdraget gällde inte bara första dagen. Totalt fick Bosse 3 000 kronor mindre i lön den månaden.

– Sedan blev jag sjukskriven. Jag har inte jobbat en dag efter den där händelsen. Det tog hårt att bli så orättvist behandlad, säger han.

Läs mer om MIA här: Samhall vill ha effektivare medarbetare

Hela livet har han brottats med frågor och tankar om orättvisa. När Bosse var tre år hämtades han och en yngre bror i hemmet av socialen och polisen. Föräldrarna var alkoholister och tog inte hand om sina barn. Om Bosse inte sprang runt på gården så satt han ofta i trappan utanför ytterdörren.

Fosterhemsplaceringar varvades med barnhem. Någon gång på vägen skildes syskonen åt. Bosse är osäker på när, minnena från barndomen är få.

– Det sätter sig. Att som barn aldrig känna sig älskad.

Han berättar om hur han bestraffades genom att bli utslängd utan kläder på vintern, stängas in i skrubbar och i perioder var han utan mat. Bosse blev också sexuellt utnyttjad på ett av barnhemmen.

När Bosse blev hemskickad utan lön kändes lägenheten tommare än någonsin. Ingen från jobbet hörde av sig de första dagarna. Bosse var tillbaks i ett tillstånd han inte känt på många, många år. Allt för att han för en gång skull satt ner foten på jobbet. Sagt nej till stressen. Sagt nej till pressen han och många arbetskamrater känt varje dag.

Året innan hade han lånat nästan 100 000 kronor för att laga sina tänder. Lån med höga räntor. För att klara av lånekostnaden behövde han varenda krona. Med 3 000 kronor mindre hamnade han efter med räkningarna.

– Jag prioriterade hyra och mat.

Kuverten med räkningar växte på köksbordet. Bosses självförtroende var i botten. Han slutade bry sig och hamnade hos Kronofogden.

IF Metalls fackklubb på Samhall fick reda på vad som hänt och ryckte in för att hjälpa Bosse. Efter ungefär ett år insåg Samhall att man handlat felaktigt och betalade tillbaka de 3 000 kronorna.

– Då var det redan för sent. Någon ursäkt har jag heller inte fått.

”Jag känner mig som en nolla. Ett problem.”

Bosse är fortfarande sjukskriven och spiralen nedåt har fortsatt. I de stunder då han lyckats kravla sig ur sängen och leta fram telefonen har han ringt låneinstituten för att försöka få till en avbetalningsplan. Som så många andra gånger i livet fick Bosse känna sig sviken. Det fanns ingen förståelse eller vilja att hjälpa honom. I dag lever han med skuldsanering. Han får klara sig på existensminimum.

Via sjukvården har Bosse fått hjälp att träffa psykologer och kuratorer. Han har börjat lägga ett pussel. Mer och mer insett hur händelserna i barndomen påverkat hans liv som vuxen.

– Mycket föll på plats när jag fick diagnosen adhd. Nu förstår jag mig själv på ett helt nytt sätt.

Han suckar och lutar sig tillbaks i soffan med en kaffekopp i handen.

– På Samhall ska du vara 100 procent frisk i dag. Det spelar ingen roll om du har dåligt självförtroende eller har ont i rygg och axlar. Rehabilitering existerar inte. De enda jobb som finns är tunga och stressiga.

Bosse känner en stor osäkerhet för framtiden. Om han någonsin kommer att kunna hitta ett jobb som är anpassat efter hans förmåga.

– Samhall har inte gjort något för att jag ska komma tillbaka. Jag känner mig som en nolla. Ett problem.


md@da.se

6Kommentarer

marie:

Det är för jävligt. vet hur det är, de är nöjda så länge man ställer upp, sen är man inte värt ett dugg. Och annat jobb kan men inte få. Och höra av sig när man är sjuk, det gör de inte. De ändrar och kör över en när man har varit sjuk.

Herman:

Samhall vill bara tjäna pengar. Och rent krasst struntar områdeschefer struntar i hur alla mår. Sopar alla problem under mattan, problemen finns inte. Och lagarna följs inte och förnekas, dom räddar sitt eget skinn o struntar i personalen. Dags att att granska dom högre cheferna.

Elisabeth:

Det känner man igen, jag har varit sjukskriven ganska länge nu. Har alldeles nyligen blivit av med sjukpenningen också.

Mikael:

Efter tolv år på Samhall är jag nu så sönderstressad att återgång till dem är uteslutet. Det blir rehabilitering med hjälp av bland annat Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och min läkare.

Michael:

Mycket stress och oplanerat arbete från områdeschefer. Ställer du upp hela tiden så är du bra. Man stöttar inte när det uppstår arbetsmiljöproblem som är allvarliga.

Ann-Charlotte Johansson:

Det är inte bra längre nu är det bara stress på morgonen

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

5

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

5

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

5

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

2

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

2

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

8

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

13

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

11

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

10

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.