Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Dela Samhall i tre enheter”

19 december, 2017

Thomas Jansson är ordförande för FUB är en intresseorganisation som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning.

Debatt Samhalls ägare – staten – måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter – och trygghet för dem som behöver det mest.

Under en längre tid har jag fått oroande samtal från medarbetare på Samhall, där de vittnat om oacceptabla arbetsförhållande, att de mår väldigt dåligt på grund av sin arbetssituation på företaget. Det handlar om såväl för höga krav från ledningen, som fysiskt dålig, och rent av skadlig arbetsmiljö på jobbet.

De samtal jag fått från medarbetare på Samhall har i mycket handlat om samma missförhållanden som även framkommit av de senaste tidens artiklar i Dagens Arbete.
Många har berättat att de gråter när de ska till jobbet, eller mår så dåligt att de börjar gråta på arbetsplatsen. Arbetsledarna ”tvingar” arbetstagarna att göra uppgifter som de inte orkar göra eller på annat sätt inte klarar av. Då fixas en sjukskrivning enkelt.

En annan fråga som är återkommande är varför det inte finns någon som bryr sig om arbetsmiljön för arbetstagarna? Det står tydligt i direktiven hur arbetsmiljön ska vara utformad.

Här har fackföreningarna en möjlighet att stärka en utsatt grupp på arbetsmarknaden. Ingen annan än fackföreningarna har kraften och styrkan att ta striden för den här gruppen gällande arbetsmiljön. Det här är frågor som jag tagit upp med Samhalls vd Monica Lingegård, utan att få några klara svar.

Samhalls grunduppdrag är att skapa arbete till personer med olika funktionsnedsättningar. Så här står det i ägardirektiven:

Samhall Aktiebolag ska enligt bestämmelsen i 3 i bolagsordningen producera efterfrågade varor och tjänster och genom detta skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga där behoven finns. 
Samhall Aktiebolag ska härvid erbjuda arbeten i god arbetsmiljö till personer vars arbetsförmåga är så nedsatt att de inte kan annat arbete eller stöd genom andra insatser.

Tyvärr verkar inte detta gälla längre. I stället verkar det vara marknadsmässiga regler som gäller för Samhall. Problemen började med att ägaren Staten gick in och beordrade Samhall att visa vinst. Få av de enskilda personer som anställs på Samhall är lönsamma utifrån företagsmässiga mått, men med rätt stöd så kan en liten del av dessa personer bli företagsmässigt lönsamma. Vinstkraven på Samhall går tydligt ut över de egna direktiven om att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning. Kraven på effektivitet gör att fler och fler mår dåligt på arbetsplatserna.

Jag har också fått samtal där medarbetare berättat om hur Samhalls strategi för att lösa problem med ”icke lönsamma” medarbetare, är att skicka arbetstagaren till en läkare för att sjukskrivas. Dessutom utan att meddelas gode män eller annan ställföreträdare.

Istället får man träffa en läkare på egen hand, vilket kan innebära missförstånd på grund av kommunikationssvårigheter. Det kan då bli en enkel sak att få en person sjukskriven och kanske omplacerad till daglig verksamhet, istället för att ha kvar sin anställning på Samhall med rätt stöd.

Tyvärr verkar inte ledningen ta signalerna från medarbetarna på allvar.
Min förhoppning är att ägaren – staten tar ett seriöst ansvar och löser de problem som bland annat har framkommit genom Dagens Arbetes undersökning, och de samtal vi fått till vårt förbund. De här problemen har FUB framfört vid flera träffar med arbetsdepartementet, samt direkt till Samhalls vd Monica Lingegård. Tyvärr så har vi inte sett någon förbättring utan snarare en fortsatt nedåtgående spiral.

Lösningen som FUB ser är att Samhall delas upp i tre divisioner/enheter, med olika inriktningar:

  • En division/enhet som är en vinstdrivande affärsverksamhet, där de som inte behöver något stöd får arbete.
  • En annan division/enhet med verksamhet inriktad mot personer som har behov av personligt stöd.
  • Och en tredje division/enhet, helt utan lönsamhetskrav, som har verksamhet riktad till de grupper som befinner sig längst bort från den reguljära arbetsmarknaden.

Om man genomför den förändring som jag föreslår, så finns det stora utvecklingsmöjligheter för Samhalls arbetstagare. När man har utvecklats i sin division och blivit stärkt i sin arbetsroll, då kan man göra ”karriär” till nästa nivå inom Samhall.

Då ökar även möjligheten för Samhall att stöttat, stärka och utveckla sina medarbetare, för att våga steget ut på den reguljära arbetsmarknaden i kombination med de stöd som Arbetsförmedlingen kan ge.

Utöver detta måste ägaren – staten ta sitt ansvar och se till att de regler och lagar som gäller på arbetsmarknaden följs fullt ut även på Samhall. Då menar jag för alla medarbetare, som Samhall har arbetsgivaransvar för.

De här frågorna och förslagen adresserar jag nu vidare till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i egenskap av ägare, med förhoppning om ett snabbt svar och snabba åtgärder.

Samhall är en unik verksamhet/bolag som betyder oerhört mycket för väldigt många medarbetare med olika arbetsnedsättningar. Tveklöst förtjänar Samhall att förvaltas bättre än som framkommit senaste tiden. Medarbetare där måste garanteras en god, både psykisk och fysisk, arbetsmiljö helt i linje med ägardirektiven. Allt annat är en skam för ägarna – svenska staten.

3 kommentarer till “Dela Samhall i tre enheter

  • Jag tycker det låter som en bra ide med den indelningen. Då kanske en del ser vad de kan istället för att fokusera på vad de INTE kan. Den vinstdrivande enheten ska dock tjäna mer, precis som i verkligheten och öppna marknaden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.