Industriarbetarnas tidning

Har du något tips inför julledigheten?

15 december, 2017

Skrivet av

FråganVi frågade tre läsare vad de planerar att göra under långhelgerna.

Foto: Madeleine Andersson
Foto: Madeleine Andersson

Björn Carlsson, truckförare, Tibnor, Köping.
– Jag har massa barnbarn. Vi ska väl ut och busa i snön om det finns någon, dricka choklad och så. Jag har även barnbarn i Holland som kommer hem. På julen tycker jag att man ska värna om de utsatta lite, och tänka på dem som inte finns med oss längre.

 

Foto: Madeleine Andersson
Foto: Madeleine Andersson

Unni Svensson, Kuzslis, Kolsva.
– Att inte stressa, och att umgås med familjen. Göra grejer i förväg, som julbak. Jag vill gärna ha finska julstjärnor, kakor med smördeg och plommonsylt. Det har jag bakat två satser av och fryst in.

 

Foto: David Lundmark
Foto: David Lundmark

Youssef Kassem, Bilia Haga Norra, Solna.
– Att vara med familjen. Själv åker jag ofta utomlands. Tidigare år har jag varit i London och Paris, nu ska jag till Libanon. Det ska inte vara sol och bad, det är ingen riktig julkänsla.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.