Dödsolyckorna måste få ett slut
Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
14 december, 2017
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika Svensk industri bejakar teknik-utvecklingen och kan vara en del av lösningen för klimatet.
År 2017 går mot sitt slut. För mig har det varit ett händelserikt år – mitt första som IF Metalls förbundsordförande. En sak som ständigt har funnits i mina tankar är framtidens industriarbete.
Digitaliseringen och robotiseringen skapar nya förutsättningar för industrin. Om Sverige ligger långt framme i teknikutvecklingen kan vi fortsätta vara världsledande.
Betyder det att industriarbetaren har spelat ut sin roll? Att hela framtidens teknikutveckling kommer att skötas av ingenjörer – och produktionen av robotar? Nej, jag tror att det är precis tvärtom.
Historien är full av skräckvisioner. Redan Lyndon B Johnson, president i USA på 1960-talet, utredde faran med den alltför höga produktivitetsutvecklingen. Skulle den nya tekniken göra att alla jobb försvann?
Riktigt så blev det inte. Jobben försvann inte, men de förändrades. Därför är utbildning, validering, kompetensutveckling och omställning så viktiga frågor för IF Metall.
Tekniska genombrott sker på arbetsplatser där arbetsuppgifter förändras gradvis – steg för steg – i takt med teknikens möjligheter. Människor är inte maskiner, men människor behövs för att plocka det bästa ur maskinerna.
Yrkesskickliga industriarbetare som ständigt får utveckla sina kunskaper behövs om svensk industri ska fortsätta vara framgångsrik. Därför är det så bra att vi i LO har begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning på arbetsmarknaden.
För IF Metall är satsningar på kompetensutveckling mycket viktiga att komma överens om. Vi vill ha ett system för ständigt lärande i arbetslivet. Dagens anställningstrygghet ligger inte minst i kompetensen. Ingen ska behöva sägas upp från jobbet bara för att företaget inte sett till att man fått utbildning.
Kompetensutveckling är även viktigt för att industrin ska kunna göra den omställning till ekologisk hållbarhet som framtiden och klimatet kräver.
En del ser tyvärr fortfarande industrin bara som en utsläppskälla, men det är en gammalmodig syn. Allt fler börjar inse att med rätt förutsättningar kan industrin vara en del av lösningen på klimatproblemen.
Att svensk industri bejakar teknikutvecklingen har gjort att Sverige redan i dag ligger långt fram när det gäller att minska sina utsläpp. Det är så klart önskvärt att produktionen sker där den ger minst klimatpåverkan – och allra helst i Sverige.
Det gäller inte bara att skapa ekologisk hållbarhet, utan även hållbara industriföretag och ett hållbart arbetsliv för industriarbetare. Alltihop hänger samman. Svensk industri ska vara en framgång för både människor, miljö och affärer.
Med de orden vill jag önska er en god jul och ett gott nytt år, världens bästa industriarbetare!
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.
Jag har läst både din och Jutterströms (Pappers) krönika. Noterar den olika vinklingen, där din kollega i pappers betonar den fackliga kampen. Medan If Metalls företrädare är fixerade vid vad som kommer att hända i framtiden.
Skulle tro att pappers- och massaindustrin är en av de mest högteknologiska branscher, ändå talar dess ordförande om den fackliga kampen.
Jag har varit facklig aktiv i båda organisationerna tycker att det finns verkliga skillnader i synsätt.