Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Industri­arbetare, framtiden är vår!

14 december, 2017

Skrivet av

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Krönika Svensk industri bejakar teknik-utvecklingen och kan vara en del av lösningen för klimatet.

År 2017 går mot sitt slut. För mig har det varit ett händelserikt år – mitt första som IF Metalls förbundsordförande. En sak som ständigt har funnits i mina tankar är framtidens industriarbete.

Digitaliseringen och robotiseringen skapar nya förutsättningar för industrin. Om Sverige ligger långt framme i teknikutvecklingen kan vi fortsätta vara världsledande.
Betyder det att industriarbetaren har spelat ut sin roll? Att hela framtidens teknikutveckling kommer att skötas av ingenjörer – och produktionen av robotar? Nej, jag tror att det är precis tvärtom.

Historien är full av skräckvisioner. Redan Lyndon B Johnson, president i USA på 1960-talet, utredde faran med den alltför höga produktivitetsutvecklingen. Skulle den nya tekniken göra att alla jobb försvann?

Riktigt så blev det inte. Jobben försvann inte, men de förändrades. Därför är utbildning, validering, kompetensutveckling och omställning så viktiga frågor för IF Metall.

Tekniska genombrott sker på arbetsplatser där arbetsuppgifter förändras gradvis – steg för steg – i takt med teknikens möjligheter. Människor är inte maskiner, men människor behövs för att plocka det bästa ur maskinerna.

Yrkesskickliga industriarbetare som ständigt får utveckla sina kunskaper behövs om svensk industri ska fortsätta vara framgångsrik. Därför är det så bra att vi i LO har begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning på arbetsmarknaden.

För IF Metall är satsningar på kompetensutveckling mycket viktiga att komma överens om. Vi vill ha ett system för ständigt lärande i arbetslivet. Dagens anställningstrygghet ligger inte minst i kompetensen. Ingen ska behöva sägas upp från jobbet bara för att företaget inte sett till att man fått utbildning.

Kompetensutveckling är även viktigt för att industrin ska kunna göra den omställning till ekologisk hållbarhet som framtiden och klimatet kräver.

En del ser tyvärr fortfarande industrin bara som en utsläppskälla, men det är en gammalmodig syn. Allt fler börjar inse att med rätt förutsättningar kan industrin vara en del av lösningen på klimatproblemen.

Att svensk industri bejakar teknikutvecklingen har gjort att Sverige redan i dag ligger långt fram när det gäller att minska sina utsläpp. Det är så klart önskvärt att produktionen sker där den ger minst klimatpåverkan – och allra helst i Sverige.

Det gäller inte bara att skapa ekologisk hållbarhet, utan även hållbara industriföretag och ett hållbart arbetsliv för industriarbetare. Alltihop hänger samman. Svensk industri ska vara en framgång för både människor, miljö och affärer.

Med de orden vill jag önska er en god jul och ett gott nytt år, världens bästa industriarbetare!

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

En kommentar till “Industri­arbetare, framtiden är vår!

  • Jag har läst både din och Jutterströms (Pappers) krönika. Noterar den olika vinklingen, där din kollega i pappers betonar den fackliga kampen. Medan If Metalls företrädare är fixerade vid vad som kommer att hända i framtiden.
    Skulle tro att pappers- och massaindustrin är en av de mest högteknologiska branscher, ändå talar dess ordförande om den fackliga kampen.
    Jag har varit facklig aktiv i båda organisationerna tycker att det finns verkliga skillnader i synsätt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vi måste få slut på o­tryggheten

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Satsa på industri­arbetarnas kunskap

Satsa på industri­arbetarnas kunskap

Ingen ska behöva bli uppsagd från jobbet bara för att man inte har fått kompetensutveckling. Politiken måste helt enkelt anpassas efter en ny verklighet.

Industri och välfärd stärker Sverige

Industri och välfärd stärker Sverige

Det går inte att tala om den offentliga sektorn som tärande och den privata sektorn som närande. Det är en gammalmodig syn.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi ska klara krisen – tillsammans

Nu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.